abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Popularizace

Mediasite <small> Záznamy prezentací on-line a on-demand</small>

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Prostředí virtuální univerzity, která podporuje asynchronní a synchronní typ výuky, dnes patří ke standardním službám, jež poskytují portály většiny vysokých škol v České republice. S postupným nasazováním technologií e-learningu do rostoucího počtu vyučovaných předmětů v rámci prezenční, kombinované a distanční formy studia kladou pedagogičtí pracovníci neustále vyšší požadavky na využívání synchronních služeb.

V současné době jsou služby dostupné zejména při standardní práci ve studentském a administrátorském prostředí virtuálních univerzit, aniž by bylo nutno instalovat přídavné softwarové produkty na koncové stanice uživatelů. Slouží při podpoře peer-to-peer synchronní komunikace, videokonferencí, spojování více účastníků zvukem i obrazem, při přímé podpoře chatu v rámci virtuální třídy účastníků synchronního spojení a při sdílení objektů různých typů (např. společná virtuální tabule) všemi účastníky synchronního spojení.
Ohledně možností synchronního způsobu výuky (zejména ve studijních programech s kombinovanou a distanční formou výuky) pedagogové požadují možnost automatizovaného snímání obrazového a zvukového (příp. pouze zvukového) záznamu přednášky synchronně s prezentací na pracovní stanici pedagoga (např. prezentace v MS PowerPoint), vizualizéru, videopřehrávači či jiné periferii a jeho okamžitou on-line publikaci v rámci služeb virtuální univerzity na webových stránkách. Potřebují mít možnost uložit obrazový a zvukový záznam přednášky společně se synchronně prováděnou prezentací na externí zařízení (disk počítače, CD-ROM) ve formě souboru a jeho pozdější prezentace na vyžádání (on-demand) prostřednictvím služby www v unicast i multicast modu. Důležitá je minimalizace finanční a časové náročnosti spojená s tvorbou a managementem obrazových a zvukových záznamů přednášek doplněných synchronně prováděnou prezentací (náklady na režii, střih apod.) a možnost organizovat, archivovat, opatřovat metadaty, vyhledávat a katalogizovat ucelené soubory přednášek (např. záznamy všech přednášek daného předmětu v jednom semestru) v rámci systému správy dokumentů.
Požadavky na obrazový a zvukový záznam přednášek spolu se synchronní prezentací pedagoga na externích periferiích a možnost jejího okamžitého (on-line) přenosu v době konání (příp. později na vyžádání – on-demand) splňuje zařízení Mediasite Recorder a programový produkt Mediasite Rich Media Server, které se v současné době využívají na několika vysokých školách v ČR (např. VŠB-TU Ostrava, Univerzita Hradec Králové, Česká zemědělská univerzita v Praze).
Unikátní zařízení Mediasite Recorder umožňuje:
  • pořizovat obrazový a zvukový záznam přednášky synchronně s prezentací přednášejícího na několika vybraných externích zařízeních – pracovní stanici, videopřehrávači, vizualizéru apod.;
  • on-line přenos přednášky synchronně s prezentací přednášejícího prostřednictvím služby www v unicast i multicast modu;
  • archivaci obrazového a zvukového záznamu přednášky spolu se synchronně prováděnou prezentací na externí zařízení (disk počítače, CD-ROM) ve formě souboru a jeho pozdější prezentaci na vyžádání (on-demand) prostřednictvím služby www v unicast i multicast modu;
  • archivaci a katalogizaci záznamů přednášek s pomocí systému správy dokumentů provozovaném na samostatném centrálním serveru. Zařízení minimalizuje finanční a časové nároky spojené s tvorbou a managementem obrazových a zvukových záznamů přednášek doplněných záznamem synchronně prováděné prezentace.
Od roku 2005, kdy byl Mediasite Recorder uveden na trh, již získal několik prestižních ocenění. V současnosti existuje ve třech variantách: mobilní varianta Mediasite ML 440 Recorder slouží zejména k záznamu jednorázových akcí (konferencí, seminářů, přednášek). Nepřenosná varianta zařízení Mediasite RL 440 Recorder je primárně určena k instalaci v racku a obvykle je i permanentně napojena na všechny periferie, které jsou nutné k pořizování a publikacím záznamů prezentací. Instaluje se jako součást multimediálního vybavení přednáškové auly nebo posluchárny s cílem budovat ucelené kolekce prezentací a přednášek (např. soubor záznamů přednášek vybraného předmětu za jeden semestr). Významná je také možnost integrace zařízení s řídicím systémem AMX NetLinx Control System používaná ve specializovaných audiovizuálních aulách a přednáškových místnostech na celém světě. Provoz zařízení a vlastnosti záznamu si pak může jednoduchým způsobem korigovat sám přednášející obdobným způsobem, jakým ovládá i ostatní multimediální zařízení přednáškové auly. Mediasite VL 440 Recorder je nepřenosná varianta zařízení pro záznam videokonferencí, přičemž jsou podporovány významné technologie videokonferenčních systémů včetně produktů firem Polycom a Tandberg.
Všechny varianty Mediasite Recorder doplňuje kompletní sada digitálních a analogových rozhraní, která umožňují komunikaci s libovolným zdrojem s RGB/VGA rozhraním, podporují rozlišitelnost 1200 x 1600 bodů, S-video a kompozitní video a využívají patentované technologie VersaVisual. Každé zařízení je vybaveno pevným diskem o kapacitě 120 GB, jež umožňuje uchování asi 120 hodin zaznamenaných prezentací. Na nejnovější verzi softwarového vybavení lze navíc editovat uskutečněné záznamy prezentací, přidávat, měnit nebo odebírat nahrané slidy v rámci prezentace, stříhat, přepisovat zaznamenané videosekvence atd. Všechny varianty jsou určeny pro záznam vícedruhových médií s maximálním komfortem přednášejícího. Pouhým stiskem tlačítka lze spustit synchronní záznam zvuku, obrazu, obsahu obrazovky počítače určeného k projekci, příp. dalších typů periferií. Zařízení se dá využít i k živému přenosu událostí po síti, eventuálně k videokonferencím.

Pomocí softwarového systému Mediasite Rich Media
Server lze řídit, ukládat, organizovat, spravovat, publikovat a prohlížet prezentace zaznamenané prostřednictvím technologie Mediasite Recorder. Umožňuje také přímo vysílat zaznamenávaná data, ale i přehrát část přednášky pouze na vyžádání (on-demand) prostřednictvím služby www. Server si zajišťuje optimalizaci přenášených datových toků včetně rozlišení s ohledem na přístupovou rychlost konkrétního odběratele nebo skupiny odběratelů. Větším organizacím slouží Mediasite EX Server, který je schopen splnit požadavky několika tisíc uživatelů přistupujících k záznamům prezentací on-line nebo on-demand a pořizovat nahrávky prezentací až z několika desítek zařízení typu Mediasite Recorder. Systém lze provozovat v distribuovaném prostředí serverových systémů s operačním systémem MS Windows Server 2003. Podporuje integraci s technologií Microsoft Active Directory, příp. adresářovými službami s podporou LDAP, umožňuje komunikaci s databázovými systémy Microsoft SQL Server, příp. MySQL. Pro menší organizace je určen Mediasite LX Server. Ten nelze provozovat např. v prostředí clusterů, protože je schopen obsloužit pouze pět zařízení Mediasite Recorder při pořizování záznamů prezentací. Nepodporuje integraci s adresářovými službami a komunikaci s databázovým systémem Microsoft SQL Server.
Technologie Mediasite Recorder a Mediasite LX Server již úspěšně pracují v reálném provozu na vybraných českých vysokých školách i v komerčních organizacích. Představily se také na semináři a soutěži e-Learning 2005 při 43. ročníku mezinárodního festivalu TECHFILM 2005. Mezi nejzajímavější záznamy patří prezentace konané v rámci Týdne vědy a techniky 2005 v Akademii věd ČR.

Ivo Martiník,
Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde