abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Věda a výzkum

Inscenování antického dramatu na přelomu tisíciletí

Mezinárodní konference Staging of Classical Drama Around 2000 (Inscenování antického dramatu kolem roku 2000) se konala ve dnech 1.–3. prosince 2005 v Praze ve vile Lanna v Praze.

Akci zorganizoval Kabinet pro klasická studia Filozofického ústavu AV ČR (po stránce programové a technické zajistila organizaci Mgr. Pavlína Šípová). Účastníky konference byli doktorandi z Řecka, Velké Británie, Irska, České republiky, Slovinska, Japonska a Austrálie, kteří se zabývají různými aspekty současných inscenací antického divadla. Konferenci slavnostně zahájil předseda Akademie věd ČR prof. Václav Pačes, čestnými hosty byli prof. Lorna Hardwick (Velká Británie), prof. Platon Mavromustakos (Řecko), prof. Eva Stehlíková a prof. Jan Bažant (ČR).

Součástí konference bylo krátké divadelní představení v provedení studentů DAMU (Médea aneb Nadarmo do větru kaž, režie Daniel Špinar) a prezentace tří databází inscenací antických dramat: řecké databáze European Network of Research and Documentation of Performances of Ancient Greek Drama (http://www.cc.uoa.gr/drama/network), která vznikla v Athénách, britské databáze Archive of Performances of Greek and Roman Drama (http://www.apgrd.ox.ac.uk/index.htm), vytvářené na univerzitě v Oxfordu, a české Databáze inscenací antického dramatu na českých scénách (http://drama.olympos.cz), která byla vypracována v Kabinetu pro klasická studia.

Konference byla zúčastněnými hodnocena jako velmi úspěšná a podnětná. Všechny příspěvky budou publikovány v britském nakladatelství Cambridge Scholar Press.

Daniela Čadková,
Kabinet pro klasická studia
Filozofického ústavu AV ČR

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde