15.7.2009 Nebojme se organické chemie – ESOC2009

V pražském Obecním domě se ve dnech 12.–16. července 2009 koná 16. Evropské sympozium o organické chemii, na němž organičtí chemici z celého světa prezentují nejnovější výsledky své vědecké práce. Jeden z nejvýznamnějších celosvětových kongresů poprvé v České republice pořádá Ústav organické chemie a biochemie AV ČR , v. v. i.

  14.7.2009 Prestižní cena pro českého fyzika

Evropské vědecké společnosti ECA (European Crystallographic Association) ve spolupráci s ENSA (European Neutron Scattering Association) se před dvěma lety rozhodly udělovat pravidelně cenu Felix Lewy Bertaut Prize nejúspěšnějším mladým vědcům z příslušných oblastí. Historicky druhou tuto cenu bude udělovat letos poprvé ECA a to v srpnu na ECM25 v Istanbulu. Výbor vedený prof. Santiagem Garciou-Grandou udělil v červnu 2009 tuto cenu dr rer. nat. LUKÁŠI PALATINOVI.

  10.7.2009 Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Návrh výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na léta 2011 a 2012, který připravila Rada pro výzkum a vývoj a vláda schválila 29. června, vyburcoval vědeckou obec k nevídané veřejné aktivitě. Příčina tkví ve vnitřních přesunech, které nejsou ani dobře zdůvodněné ani moudré a které představují bezprostřední ohrožení soustavy pracovišť Akademie věd a oslabení základního výzkumu.

  8.7.2009 Jihočeský vědeckotechnický park se stává mezinárodním a přináší nové impulsy pro další rozvoj

Jihočeský vědeckotechnický park České Budějovice (JVTP) má za sebou téměř rok aktivní činnosti poté, co byla v srpnu 2008 dokončena výstavba první etapy v kampusu Jihočeské univerzity. Specializované prostředí, jehož vlastníkem je Jihočeská univerzita, slouží přenosu technologií na bázi spolupráce veřejných výzkumných a vývojových kapacit a komerčních subjektů. Cílem je následná aplikace technologií do praxe. V současné době jsou v JVTP čtyři firmy a správní rada schválila zasídlení dalšího klienta.

  3.7.2009 Podobnost čistě náhodná?

K aktuální diskutované finanční situaci Akademie věd ČR se vyjádřil člen Akademické rady AV ČR Jiří Beneš.

  2.7.2009 K aktuálnímu stavu vědy a školství v České republice

Text čestného předsedy Akademie věd ČR Rudolfa Zahradníka, který pojednává o událostech v hodnocení a financování tuzemské vědy, otiskl Československý časopis pro fyziku.

  2.7.2009 Fotogalerie z Mimořádného Akademického sněmu

Akademie věd ČR svolala na 30. června 2009 mimořádné zasedání Akademického sněmu k budoucnosti financování výzkumu a vývoje v České republice. Akademie věd ČR apeluje na vládu České republiky, předsedu vlády a předsedu Rady pro výzkum a vývoj Jana Fischera, aby zajistili přepracování navržených výdajů státního rozpočtu České republiky na výzkum, vývoj a inovace. „Akademie si uvědomuje vážnost současné ekonomické krize a je připravena přijmout rozumné snížení výdajů. Současný návrh ale směřuje k drastickému omezení činnosti a zániku jednotlivých akademických pracovišť,“ uvedl v úvodu svého projevu prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR.

  1.7.2009 Akademie věd vyzve vládu, aby zvážila investice do vědy

Vědci z Akademie věd ČR jsou podle prof. Jiřího Drahoše připraveni veřejně protestovat proti snížení státní dotace, o které 29. června 2009 rozhodla vláda. S ohledem na krizovou situaci pro příští rok bude muset Akademie zastavit všechny neinvestiční náklady. „Nebudeme moci opravovat budovy či nakupovat nové přístroje. Zkrácení mzdových příspěvků o půl miliardy bude znamenat odchod až tisícovky zaměstnanců,“ upozornil na setkání s novináři předseda této největší výzkumné instituce v České republice.

  30.6.2009 AKTUÁLNĚ Z AKADEMICKÉHO SNĚMU – Vědci diskutují o financování Akademie věd ČR

Čeští vědci by měli v příštím roce získat téměř 25 miliard korun, s obdobnou částkou se počítá i v nadcházejících letech 2011 a 2012. Rozpočet na základě návrhu Rady pro výzkum a vývoj schválila vláda 29. června 2009. Stagnaci institucionálních prostředků způsobila finanční a hospodářská krize. Podle aktuálního návrhu má však výrazně méně peněž dostat Akademie věd České republiky, která svolala na 30. června 2009 mimořádný Akademický sněm.

  29.6.2009 Volné místo v Ústavu přístrojové techniky

Ústav přístrojové techniky AV ČR, v. v. i., nabízí volné pracovní místo vedoucí(ho) hospodářské správy. Nabídky s podrobným životopisem zasílejte do 31. 7. 2009.

  29.6.2009 Novou fakultou Jihočeské univerzity bude fakulta rybářství a ochrany vod, jediná svého druhu v ČR

K 1. září 2009 se Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích rozšíří o nově vzniklou fakultu rybářství a ochrany vod. Na návrh rektora univerzity prof. Václava Bůžka a v souladu se stanoviskem Akreditační komise z 19. června 2009 o jejím zřízení rozhodl (v souladu se zákonem) dne 26. června 2009 Akademický senát Jihočeské univerzity. Vznik této v pořadí osmé fakulty Jihočeské univerzity je naplněním dalšího z dlouhodobých strategických cílů rozvoje univerzity.

  29.6.2009 Návraty paměti. Příběhy majetku obětí holocaustu

Výstava Návraty paměti, jež je doprovodnou akcí Konference k osudu majetku obětí holocaustu, která se uskutečnila ve dnech 26.–30. června 2009 v Praze a Terezíně jako závěrečná akce předsednictví ČR v Radě EU, je k vidění ve výstavním sále Uměleckoprůmyslového musea v Praze do 28. září 2009.

  25.6.2009 Absurdní hodnocení vědy a výzkumu ohrožuje Archeologický ústav

Podle akademiků se rozběhl pokus o likvidaci Akademie věd ČR. Podobné snahy z počátku 90. let minulého století ztroskotaly a po přijetí zákona o Akademii věd se zdálo, že se v České republice pro vědu vytváří zdravé konkurenční prostředí. Současná koncepce financování vědy však Akademii opět staví do krizové situace.

  23.6.2009 Akademickou prémii – Praemium Academiae – za rok 2009 získal prof. Julius Lukeš

Akademická prémie, která byla poprvé udělena v roce 2007, je výběrová finanční podpora vynikajícím vědcům z Akademie věd ČR. Jejím smyslem je podpořit osobnosti, jež realizují výzkum na špičkové mezinárodní úrovni, a vytvořit jim takové podmínky, aby se mohly naplno věnovat vědě. Letos ji získal prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc. Smlouvu o předání Akademické prémie s prof. Lukešem podepsali prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR, a prof. František Sehnal, ředitel Biologického centra AV ČR, v. v. i., 23. června 2009 v pracovně předsedy AV ČR.

  23.6.2009 Modelling 2009

Čtvrtou mezinárodní konferenci o matematickém modelování a výpočetních metodách v aplikovaných vědách byste asi těžko hledali ve skanzenu. Ovšem, když už ji Ústav geoniky AV ČR, v. v. i., ve spolupráci s Technickou univerzitou v Ostravě a Mezinárodní asociací pro matematické a počítačové simulace (IMACS) ve dnech 22.–26. 6. 2009 v Rožnově pod Radhoštěm pořádá, byl by hřích originálního prostředí historických staveb nevyužít.

  23.6.2009 Ceny Josefa Hlávky za rok 2008

Český literární fond ve spolupráci s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ocenili 22. června 2009 na zámku v Lužanech nejlepší vědecké knihy za uplynulý rok. Cena je každoročně udělována za původní vědecké monografie v oblasti věd společenských, lékařských a věd o živé a neživé přírodě a i letos bylo z čeho vybírat – o cenu se totiž ucházelo na sedmdesát přihlášených titulů. Vítězové jednotlivých kategorií si odnesli 45 tisíc korun.

  23.6.2009 Současný stav a perspektiva zemědělství v České republice

Již deset tisíc let zabezpečuje zemědělství základní existenční potřeby lidstva. Je proto absurdní, že po celé dvacetileté období uplatňování tržního hospodářství v ČR bylo zemědělství v letech 1990–1997 každoročně ztrátové. V úvodní přednášce semináře Současný stav a perspektiva zemědělství v ČR to uvedl doc. Josef Seják z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

  19.6.2009 Pamětní medaile pro Akademii věd ČR

Policejní prezident udělil na návrh ředitele Kriminalistického ústavu Pamětní medaili 50 let Kriminalistického ústavu Praha Policie České republiky Akademii věd České republiky.

  19.6.2009 Brána do vesmíru v zámeckém parku v Třešti

„I když je nejhlubší tma, měj na paměti, že zas vyjde slunce.“ Motto Jana Podzimka vepsané do kamene lze od 18. června 2009 číst na zadní straně zahradní plastiky Brána do vesmíru. Ta se symbolicky otevřela v zámeckém parku v Třešti, poté co vyšla z dílny akademického sochaře Františka Häckela.

  17.6.2009 Nová metoda v hmotnostní spektrometrii umožňuje rychlou a spolehlivou analýzu metabolitů

Vědci z Max-Planckova institutu chemické ekologie v Jeně (Německo) a jejich kolegové z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, v. v. i., vyvinuli novou metodu umožňující rychle a spolehlivě detekovat rozličné metabolity, jako například cukry, mastné kyseliny, aminokyseliny a další organické látky, ze vzorků rostlinných a živočišných tkání.

 

archiv aktualit

17.7.2009

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde