Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

  

Petice mladých vědců
3. července 2009
 
Mladí vědci ocenění v minulosti Prémií Otto Wichterleho podpisují petici, ve které žádají předsedu vlády a Rady pro výzkum a vývoj Jana Fischera o záchranu Akademie věd ČR. Té podle nich hrozí zánik, jestliže kabinet schválil redukci její dotace během tří let téměř o polovinu, jak navrhla Rada pro výzkum a vývoj. "Ani současná hospodářská stagnace nemůže být důvodem k riskování ztráty nastupující vědecké generace a k hazardování s budoucím rozvojem naší země," uvádí se v petici.
 
Doposud ji podepsalo 180 nositelů Wichterleho prémie.
 
Petice byla zaslána předsedovi Vlády ČR a předsedovi Rady pro výzkum a vývoj Ing. Janu Fischerovi.
  
Více o Prémii Otto Wichterleho naleznete zde.

 
Naše země v nedávné minulosti prošla nelehkým obdobím. V průběhu dvacátého století jsme v několika vlnách ztratili významnou část naší intelektuální elity. Od roku 1989 jsou postupně vytvářeny předpoklady pro nápravu nepříznivého stavu. Vzhledem k obtížným podmínkám ekonomické transformace se teprve v posledních letech daří překonávat nepříznivé trendy spojené s ekonomickou nejistotou, udržovat mladé perspektivní vědecké pracovníky v ČR a získávat pro naše pracoviště zahraniční experty.
 
Situace se začala zlepšovat s větším přílivem grantových i institucionálních prostředků po roce 2000. V Akademii věd byl zahájen ambiciózní Juniorský program zaměřený na podporu mladých vědeckých pracovníků formou juniorských badatelských grantů, výstavby tzv. startovacích bytů a udělování Prémií Otto Wichterleho vybraným nadějným mladým vědcům. Akademie věd také soustavně vytváří podmínky pro návrat špičkových českých vědců ze zahraničních pracovišť.
 
Byla vytvořena síť výzkumných center jako středisek vědecké excelence, jejichž úkolem bylo a dosud je spojovat síly pro potřeby kvalitního výzkumu za účasti studentů a mladých perspektivních vědců. Vznik těchto center vedl k užší spolupráci mezi vědeckými týmy z vysokých škol a Akademie věd při výchově studentů a k vytvoření skutečně tvůrčího prostředí, ve kterém mají studenti možnost spolupracovat se svými vrstevníky ze zahraničí i se špičkovými odborníky z renomovaných světových pracovišť.
 
Cílem všech těchto opatření a ocenění je mladé lidi motivovat a ukázat jim, že jejich vědecká práce má značný společenský význam.
 
My, níže podepsaní nositelé Prémií Otto Wichterleho prohlašujeme, že jsme hluboce znepokojeni chystanou masivní redukcí institucionálního rozpočtu Akademie věd v roce 2010 a další redukcí v letech 2011 a 2012. Souhlasíme se snahou vlády nepodporovat průměrné a podprůměrné projekty. Jsme však přesvědčeni, že stávající návrh rozdělení finančních prostředků na výzkum a vývoj naopak zvýhodňuje snadné výstupy a rutinní činnost na úkor skutečné badatelské práce, kterou nelze měřit jedním vzorečkem. Pro opravdové vědecké­ pracovníky to bude znamenat existenční nejistotu, ohrožení jejich práce a rozvoje jejich začínající vědecké kariéry. Mladí lidé ztratí zájem o práci v Akademii věd a generační mezera vzniklá na počátku devadesátých let minulého století se začne opět prohlubovat. Další omezování institucionál­ních prostředků postupně povede k zániku etablovaných vědeckých týmů a později celých pracovišť. Naruší se existující společné projekty akademických ústavů a vysokých škol. Systém vědy v této zemi bude nenapravitelně destabilizován a bude trvat další desítky let to napravit.
 
S naléhavostí se obracíme na vládu České republiky, aby takovým škodám zabránila a zajistila přepracování návrhu výdajů na výzkum a vývoj ze státního rozpočtu. Ani současná hospodářská stagnace nemůže být důvodem k riskování ztráty nastupující vědecké generace a k hazardování s budoucím rozvojem naší země.
 
 
 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007