DETAILY PROJEKTU
Název: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Koordinátor: RNDr. Eva Zažímalová, CSc.; RNDr. Eva Zažímalová, CSc.
Spoluřešitel: Doc. RNDr. Břetislav Brzobohatý, CSc.; Doc. RNDr. Břetislav Brzobohatý, CSc.; Dr. Ing. Ivan Kašík; Dr. Ing. Ivan Kašík; Prof. RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc.; Prof. RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc.; Doc. RNDr. Olga Valentová, CSc.; Doc. RNDr. Olga Valentová, CSc.
Člen: Ing. Jan Aubrecht; Ing. Jan Aubrecht; Vlasta Kalošová; Vlasta Kalošová; Ing. Tomáš Martan, Ph.D.; Ing. Tomáš Martan, Ph.D.; Ing. Vlastimil Matějec, CSc.; Ing. Vlastimil Matějec, CSc.; Ing. Jan Mrázek; Ing. Jan Mrázek; Ing. Ondřej Podrazký, Ph.D.; Ing. Ondřej Podrazký, Ph.D.; Ing. Marie Pospíšilová, CSc.; Ing. Marie Pospíšilová, CSc.; Miroslav Seidl; Miroslav Seidl
Od: 2006-01-01
Do: 2010-12-31

Základem růstu a morfogeneze rostlin jsou striktně časově a prostorově regulované procesy buněčného dělení, růstu, a tvarových změn (buněčná morfogeneze) a posléze proces diferenciace. Tyto procesy podléhají složitému systému vzájemně koordinovaných regulací; jejich základem je příjem a přenos signálů, kde klíčovou roli hrají signály hormonální povahy. Většina z nich je přijímána na plasmatické membráně a signál je dále přenášen speciálními přenosovými drahami, které jsou propojeny s dynamikou buněčných struktur. Projekt je zaměřen na studium funkce a dynamiky proteinů podílejících se na regulaci morfogeneze rostlinných buněk a na charakterizaci buněčných procesů, které determinují distribuci jak těchto proteinů tak i hormonálních signálů.