Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Rostlina s příběhem

Fotografujete rostliny? Máte zvídavou po­vahu a zájem o přírodu? Nebo jste do­konce profesionální biolog? Pak se zapojte do soutěže! Každý má možnost vyhrát některou z atraktivních cen.

Ve světě rostlin se skrývá mnoho pozoruhodných příběhů. Potřebují ale své vy­pravěče, kteří by je našli a přinesli lidem. Po loňské premiéře se proto letos koná druhý ročník Rostliny s příběhem. Jde o poněkud netradiční fotografickou soutěž. Lze do ní zasílat snímky rostlin nebo jejich částí (např. i jednotlivých bu­něk) a nezáleží na tom, zda jste je po­řídili při toulkách českou přírodou, na cestách do exotických zemí či v laboratoři.

Ke každému snímku je ale nutné připojit krátký text, jakousi minireportáž o rostlině na fotografii – o jejích biologických zvláštnostech, významu pro člověka apod. Staňte se tedy na chvíli fotoreportéry, vypátrejte zajímavé informace z rostlinné říše a pošlete nám svůj příspěvek. Pro inspiraci přinášíme jeden ukázkový.

Pořadatelem soutěže je Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i., ve spolupráci s Odborem mediální komunikace a marketingu AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR, v. v. i., a Ústavem moleku­lární biologie rostlin Biologického cen­tra AV ČR, v. v. i. Partnery jsou Botanická zahrada hlavního města Prahy a Národní zemědělské muzeum Praha, mediálními partnery časopis GEO, Živa a virtuální fotografická galerie WWG.CZ.

Fotografie rostlin s příběhy posílejte do 15. září 2009. Soutěží se ve třech kategoriích: junioři do 20 let, profesionální biologové a veřejnost. V každé kategorii je 1. cena 10 000 Kč, 2. cena 5 000 Kč a 3. cena 3 000 Kč. Výherci obdrží také věcné ceny, které věnovali Botanický ústav AV ČR, Národní zemědělské muzeum Praha, časopis GEO a časopis Živa. Ceny udělí po­rota složená z biologů a fotografů. Své favority bude volit také veřejnost prostřednictvím in­terne­tového hlasování. Nejlepší fotografie s příběhy pak budou vystaveny během Týdne vědy a techniky (2.–6. listopadu 2009) v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze. Další podrobnosti najdete na in­ternetové stránce foto­pribeh2009.avcr.cz.