Vyšlo nové číslo Sociowebu 09/2009

Vloženo dne:
04.09.2009
Tématické zaměření aktualního čísla je na širší otázky globálního charakteru.

 Vážení čtenáři a vážené čtenářky,

vítáme Vás po létě s počátkem školního roku. Vzhledem k restrukturalizaci Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., se na stránkách Sociowebu již nesetkáte s příspěvky členů oddělení České pohraničí, a tak jsme k tvorbě aktuálního čísla přizvali externí autory, tentokrát kolegy z Centra globálních studií v rámci Filosofického ústavu Akademie věd a Filosofické fakulty UK. Domníváme se, že to může Sociowebu trošku rozšířit disciplinární pokrytí, neboť předkládané články jsou spíše ze soudku filosofického či antropologického, a zároveň i tématické zaměření na širší otázky globálního charakteru. Za zastřešující téma tohoto čísla můžeme označit kulturní a politické střety v globálním světě.

V úvodním článku se Marta Kolářová ptá, jak v současnosti uchopit zkoumání kultury, kterou dnes bezpochyby můžeme označit za globalizovanou. Načrtává několik možností, jakým směrem by se mohlo ubírat bádání v oblasti sociokulturní antropologie, která se tradičně věnovala studiu různých kultur a která se musí vyrovnávat se situací, že globalizace vytrhla kultury z původních míst.

Ve následujícím příspěvku se Ondřej Štěch zabývá kulturními střety na politickém poli, konkrétně rolí náboženství ve veřejném prostoru současných západoevropských společností. Aktuální problémy soužití různých kultur s odlišnou vírou a spor mezi sekulárními a religiózními obrazy světa představuje výzvu pluralitní, multikulturní společnosti.

Ondřej Lánský ve svém textu představuje filosofii osvícení latinoamerického autora E. Dussela, který kritizuje západní pojetí kapitalistické modernizace a zejména její hmatatelné důsledky pro chudé lidi v zemích Latinské Ameriky. Staví se na stranu utlačovaných a snaží se jim poskytnout filosofický nástroj pro boj za osvobození.

Do Latinské Ameriky nás zavede i poslední článek, v němž Marta Kolářová a Ondřej Slačálek srovnávají různé kultury politické debaty ve dvou významných globálních fórech, arénách alterglobalizačního hnutí – zapatistického Encuentra a Světového sociálního fóra. Pracují s ideálem autonomie, jenž prosazují aktéři vyjadřující alternativy k ekonomické globalizaci, a způsoby jeho realizace v realitě.

Doufám, že Vám předkládané texty přinesou podněty k zamyšlení.
Příjemné čtení Vám přeje,
Marta Kolářová


marta.kolarova@soc.cas.cz

 

 

Seznam článků tohoto čísla:


Jak zkoumat globalizovanou kulturu? (Marta Kolářová)
Proměny v chápání neutrality (Ondřej Štěch)
Filosofie osvobození E. Dussela: co může říci v globální situaci? (Ondřej Lánský)
Alternativní globální arény: srovnání zapatistického Encuentra a Světového sociálního fóra (Marta Kolářová, Ondřej Slačálek)

verze pro tisk seznam všech článků
www odkazy přiložené soubory