Informace pro stavebníky

Základní informace

Dle § 22 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb. je stavebník, pokud staví na území s archeologickými nálezy, povinen oznámit svůj stavební záměr Archeologickému ústavu (k oznámení lze použít připravený formulář) a umožnit jemu, nebo jiné oprávněné organizaci provést archeologický výzkum. Klíčový je pojem "území s archeologickými nálezy," přičemž se vlastní oblast vymezuje negativně. Tedy pouze tam, kde spolehlivě víme, že žádné nálezy nejsou a být nemohou hovoříme o území arhceologicky sterilním. Z uvedeného vyplývá, že území s archeologickými nálezy je prakticky celá Česká republika a proto by měl být u každého zásahu pod terén přítomen archeolog.

Stavebník, respektive projektant by si měl během přípravy stavby, při níž dojde k zásahům pod povrch terénu, ověřit, zda jsou jsou v místě a blízkém okolí již známy archeologické nálezy. V případě staveb v historických jádrech měst, jejich blízkém okolí, nebo rozsáhlých staveb v blízkosti známých lokalit je vhodné nechat vypracovat odbornou rešerši, popřípadě provést zjišťovací výzkum. Získané informace umožní přesnější odhad času a finančních nákladů na provedení vlastního archeologického výzkumu.

Často kladené dotazy

Otázka: Jak mám oznámit stavbu Archeologickému ústavu?

Odpověď: Použijte připravený formulář a pošlete nám ho e-mailem*, nebo poštou.
*: Prosíme uveďte do jména souboru katastr, nebo název stavby.

Otázka: Jak poznám, že stavím na území s archeologickými nálezy?

Odpověď: Pokud nestavíte v opuštěném lomu nebo povrchovém dole, s největší pravděpodobností stavíte na území s archeologickými nálezy. Obraťte na nejbližší oprávněnou organizaci, nebo Archeologický ústav AV ČR, kde budou mít přesnější informace.

Otázka: Kde seženu doklad o provedení archeologického výzkumu potřebný ke kolaudaci stavby?

Odpověď: Doklad o provedení výzkumu vydává organizace, která výzkum provedla. Pokud výzkum proveden nebyl, musí nejprve proběhnout řízení o správním deliktu dle § 35 odst. 2 písm. f zákona č. 20/1987 Sb. a jako doklad potom slouží doklad o zaplacení uložené pokuty.

Otázka: Máme na provedení archeologického výzkumu vypisovat veřejnou zakázku nebo soutěž?

Odpověď: Ne. Archeologický výzkum je vědecká činnost prováděná na neziskovém principu. Jednotlivé oprávněné organizace si nekonkurují a akce jim jsou přidělovány na regionálních archeologických komisích fungujících pod záštitou Archeologického ústavu AV ČR v závislosti na jejich volných kapacitách a odborném profilu. Pokud poteřbujete tuto skutečnost doložit u konkrétní akce, obraťte se na Archeologický ústav AV ČR. 

Archeologický ústav
AV ČR, Brno, v.v.i. 
Královopolská 147
612 00 Brno

tel: 541 514 101
fax: 541 514 123
e-mail: sekretariat@iabrno.cz

vyhledávání

VDesign 2008 | Powered by PUBLIC08 EUROPEMC 2008