DETAILY VÝZNAMNÉHO VÝSLEDKU
Katalyzovaný růst dopovaných monokrystalů síranu triglycinia pro optoelektronické aplikace
Ing. Jan Novotný, DrSc.
Rok: 2001
Monokrystaly síranu triglycinia (TGS) byly pěstovány s příměsemi komplexotvorných kovů Pr3+, Pd2+, Co2+, a Pt4+ a s příměsí L-alaninu pro stabilizaci doménové struktury. Na základě experimentálních výsledků kinetiky růstu byl vytvořen nový model katalyzovaného růstu monokrystalů TGS s příměsí Pt4+ pro využití v detektorech infračerveného záření. Vypěstované monokrystaly se vyznačují vysokým pyroelektrickým koeficientem a nízkými dielektrickými ztrátami. Tento materiál byl využit ve spolupráci s a.s. TESLA BLATNÁ k přípravě nekompenzovaných širokopásmových detektorů záření pro oblast vlnových délek 2-25mm. Zhotovené detektory záření byly testovány ve spojení s vysokoimpedančním hybridním zesilovačem v režimu, který je perspektivně určen ke konstrukci infrasenzorů pro aplikace v chemii a ekologii při monitorování kvality ovzduší a detekci škodlivých chemických zplodin.
  1. J.Novotný, L.Prokopová, Z.Mička: TGS Single Crystals Doped by Pd(II) Ions. Journal of Crystal Growth vol. 226, p. 333 (2001)
  2. J.Novotný: Technology of Catalysed Growth of Doped TGS Single Crystals for Infrared Applications, Int. Congress "Materials Week 2001". FRG Munich, 2001.
  3. J.Novotný, J.Zelinka, J.Franc: Technology of Material Preparation for the High Sensitivity Infrared Detectors. Int. Conf. "Applied Electronics 2001", Czech Republic, Plzeň 2001.
  4. L.Prokopová, J.Novotný, Z.Mička a V.Malina: Growth of Triglycine Sulphate Single Crystal Doped by Cobalt(II) Phosphate. Crystal Research and Technology vol. 36 p. 1189 (2001).