Knihovna Akademie věd České republiky

Výroční zpráva o činnosti za  rok 2001

Knihovna Akademie věd ČR (dále KNAV) plnila v roce 2001 badatelské úkoly vyplývající z výzkumného záměru a projektů a ve své servisní části poskytovala služby uživatelům z prostředí Akademie věd ČR, vysokých škol a další odborné veřejnosti.


 

 

OBSAH

Výroční zpráva o činnosti KNAV v roce 2001

A. Vědecká činnost

B. Servisní činnost

Přílohy:

 

Zápis z průběžného oponentního řízení k projektu, Velkoplošná multilicence na přístup do databáze Web of Science“

Zápis z průběžného oponentního řízení k projektu „Multilicence na databázi Journal Citation Reports“

Seznam pracovníků KNAV k 1.1. 2002

Soupis publikační činnosti pracovníků KNAV v roce 2001

 



A.  
Vědecká činnost

Projekty a granty řešené v roce 2001

Výzkumný záměr:

Moderní řešení informační infrastruktury pro výzkum a jeho historická retrospektiva (dějiny knihy a knihoven v českých zemích do roku 1800)

 

řešitel:

PhDr. Ivana Kadlecová

 

 

 

Projekty

 

 

 

 

 

 

 

Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16. - 18. Stol. (se vztahem k území České republiky)

 

řešitel:

 PhDr. Anežka Baďurová

 

 

 

 

 

Velkoplošná multilicence na přístup do databáze Web of Science

 

řešitel:

PhDr. Ivana Kadlecová

 

 

 

 

 

Zajištění pokračování zpřístupňování a rozšíření možností chemického strukturního a reakčního databázového systému "CrossFire"

 

spoluřešitel:

PhDr. Ivana Kadlecová

 

 

 

 

 

Tiskařská bohemika v knihovně posledních Rožmberků

 

 

řešitel:

Mgr. Lenka Prudková

 

 

 

 

 

Národní identita a kulturní dědictví; moderní systémy sběru, uchování a zpracování informací

 

spoluřešitel:

 PhDr. Ivana Kadlecová

 

 

 

 

 

Multilcence na databázi Journal Citation Reports

 

 

řešitel:

 PhDr. Ivana Kadlecová

 

 

 

 

 

Zpřístupnění Rozprav Č. akademie Fr. Josefa pro vědy, slovesnost a umění na Internetu, VISK 7

 

řešitel:

Ing. Martin Lhoták

 

 

 

 

 

Veřejné informační služby knihoven (VISK)  

V roce 2001 byly podány dvě žádosti o přidělení finan-čních prostředků z programu Ministerstva kultury VISK, přijat byl projekt Zpřístupnění Rozprav České akademie Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění na Internetu. Projekt byl řešen ve spolupráci s Centrálním depozitářem Hostivař - Odborem ochrany knihovních fondů Národní knihovny ČR. V roce 2002 budeme v navázané spolupráci s NK pokračovat.

 

 

Nejdůležitější výsledky vědecké činnosti a jejich aplikací

Práce na grantovém projektu GA AV "Vyobrazení měst  a jiných lokalit v  tiscích 16.-18. století (se vztahem k území České republiky”: po autor-ských korekturách byla typograficky k rozmnožení připravena 1. část připra-vované publikace (tisky registrované Knihopisem), 2. část (cizojazyčná bohemika) je ve stadiu korektur a typografického zpracování. Ve spolupráci s dr. Vítkem bylo řešeno přenesení relevantních popisů z databáze na CD-ROM a vzájemné propojení s reprodukovanými vedutami.

 Pro grantový projekt “Tiskařská bohemika v knihovně posledních Rožmberků” jeho řešitelka L. Prudková-Veselá excerpovala relevantní záznamy z historického katalogu rožmberské knihovny od Václava Březana z let 1601-1611 a ukládala je do databáze: v současné době je podchyceno celkem 357 exemplářů, jejichž popis je průběžně sjednocován a kompleto-ván. Podle excerpt byly v domácích i zahraničních knihovnách vyhledávány dochované knihy (v SVK České Budějovice ve Zlaté Koruně, Národní knihovně ČR, v Kungliga biblioteket Stockholm, Domkyrkanbiblioteket ve Strängnäs a Stiftsoch landsbiblioteket ve Västeras). Z identifikovaných knih (ve švédských knihovnách jich bylo nalezeno celkem 79) byly do databáze doplňovány údaje o jejich fyzickém stavu, vazbě, vlastnických označeních a přípiscích, o rukopisných komentářích k textu apod.  

Průběžně byla vyhledávána a studována odborná literatura a srovná-vací pramenný materiál (ve Státním oblastním archivu České Budějovice, pobočka Třeboň byl excerpovány dokumenty, týkající se dějin rožmberské knihovny).

Pro řešení  projektu “Digitalizace signovaných ilustrací v tiscích z let 1501-1750 uchovávaných ve fondu Knihovny Akademie věd ČR” byla dokončena excerpce signatur relevantních tisků (607 signatur, 619 jmen grafiků) a zakoupen potřebný digitální fotoaparát. S oddělením informač-ních technologií bylo projednáno rozvržení prací na tomto úkolu v příštím roce. Bylo započato s přípravou digitalizace výtisku Veleslavínova Kalendáře historického z r. 1590.

         Pro Bibliografii cizojazyčných bohemik bylo průzkumem interneto-vých, lístkových i knižních katalogů získáno 245 excerpt, 280 excerpt bylo porovnáno se záznamy v kartotékách, do databáze převedeno či nově zapsáno 288 bohemik. Byla zkontrolována úplnost skenovaných biblio-grafických popisů a  s oddělením informačních technologií řešena příprava CD-ROMu verze vydání tohoto  bibliografického materiálu. Do vytvářené pomocné databáze knihovědné literatury bylo zapsáno 115 záznamů.


Mezinárodní spolupráce

Organizování konference (mezinárodní seminář CASLIN)

Knihovna AV ČR byla společně s Národní knihovnou ČR pořadatelem 8. mezinárodního semináře CASLIN 2001 "Popis a zpřístupnění dokumentů: nová výzva". Konal se ve dnech 27.-31.5.2001 v Berouně. Na organizaci se podílel sekretariát KNAV a pracovníci OIT spolu s pracovníky SK CASLIN z Národní knihovny v Praze. Sponzorem byla nadace A. W. Mellon Foun-dation, která financovala přednášky zahraničních lektorů a tlumočníka a pražská firma INCAD, která zajistila zprovoznění internetové kavárny pro účastníky konference společenskou část programu. Na seminář se dostavilo 41 domácích a 19 zahraničních účastníků, přednášeli 4 zahraniční a 3 domácí odborníci, tradiční diskusní dopoledne pod názvem „Projekt CASLIN po deseti letech“ režíroval Martin Lhoták, závěrečnou diskusi řídila Ivana Kadlecová. Podrobný program semináře a obsah přednášek je na adrese www.caslin.cz , dvojjazyčný sborník přednášek bude vydán v průběhu roku 2002.

Členství v mezinárodních organizacích

KNAV je členem  těchto mezinárodních organizací:

LIBER (Ligue des bibliothèques européennes de recherche)

EUSIDIC (European Association of Information Services)

EAGLE  (European Association for Grey Literature Exploitation))

EIS (Establishment of Electronic Informatin Services)

Během uplynulého roku pokračovala spolupráce s GMD Bibliothek na projektu financovaném z programu vypsaného Evropskou komisí - The EIS-CCE/NIS Project - Establishment of Electronic Information Services in the Countries of Central Europe (CCE) and the New Independent States (NIS). Za podíl na řešení obdržela Knihovna AV ČR finanční podporu z prostředků grantu. V roce 2002 bude podána nová žádost společně s GMD a dalšími zahraničními partnery o opětovné přidělení finančních prostředků pro zajištění pokračování projektu. Jeho cílem je vývoj a provozování multi-linguálního on-line informačního systému v zemích střední a východní Evropy zaměřeného na vědecké, technické a ekonomické informace z tohoto regionu.

Účast na mezinárodních akcích:

·        Konference Internet Librarian v Londýně 25. – 29. března 2001 (Martin Lhoták a Zdeněk Tichý), na základě poznatků z této konference přednesl M. Lhoták příspěvek s názvem: "Pokročilé vyhledávání na Internetu, neviditelný web" na konferenci Knihovny současnosti.

·        Konference  Information Online v Londýně  3. – 6. 12. 2001 (Martin Lhoták a Zdeněk Tichý). Nové poznatky budou předneseny na konferenci Inforum 2002.

·        Výroční konference EUSIDIC nazvaná Information Value Chain – Status and Future Developments‚ (Ivana Kadlecová)

Kromě poznatků zakomponovaných do přednášek pro kolegy i poslu-chače ÚISK FF UK bylo přínosem pro nás rozhodnutí předsednictva EUSIDIC o  konání výroční konference v roce 2003  v ČR za příslibu záštity AV ČR.

·        Školení o Ultra produktech rakouské firmy R+R Messetechnik und Handel ve dnech 26. 3 – 29. 3. 2001 v Rakousku (Radek Nebeský)

·        Dvouměsíční studijní pobyt v květnu a červnu 2001 v Herzog August Bibliothek ve Wolfenbüttelu v SRN v rámci grantu „Tiskařská bohemika v knihovně posledních Rožmberků“  (Lenka Veselá-Prudková)

·        Třítýdenní studijní pobyt – říjen/listopad 2001 ve Švédsku – Stockholm, Strängnäs, Västeras - v rámci grantu „Tiskařská bohemika v knihovně posledních Rožmberků“ (Lenka Veselá-Prudková)

Individuální členství: pracovníků KNAV v zahraničních organizacích a spolcích:

Anežka Baďurová je členkou Rady programowej Książnicy Cieszyńskiej v polském Těšíně 

Jarmila Burgetová je členkou výboru IFLA, sekce pro veřejné knihovny, a členkou Spolku rakouských knihovníků (VÖB).

Spolupráce tuzemská

Organizování konsorcií

KNAV je nositelem dvou konsorciálních projektů (pro Web of Science a Journal Citation Reports) a spolunositelem nebo účastníkem řady dalších projektů konsorciálního typu, dostupnost jednotlivých zdrojů je možná m.j. prostřednictvím webové stránky KNAV www.lib.cas.cz nebo v Ultra*netu KNAV. Výsledky oponentního řízení za rok 2001 jsou v příloze.

 

V roce 2001 byl nově otevřen přístup do kompletní časopisecké produkce The American Chemical Society pro přírodovědné ústavy AV ČR a PF UK. Toto seskupení není  konsorciem s uzavřenou smlouvou, KNAV se však chová jako zastřešující instituce pro všechny účastníky tak, aby bylo možné dosáhnout „konsorciální“ ceny za on-line přístup i tištěná periodika.

 

 

 

Registr informací o výsledcích (RIV)  a  výsledky publikační činnosti v AV ČR

Knihovna je garantem a správcem databáze ASEP (automatizovaný systém evidence publikací v AV ČR) a současně centrem pro sběr a předá-vání dat do Registru informací o výsledcích (RIV) pro Radu vlády pro vědu a výzkum podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje a změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývo-je). V roce 2001 došlo opět k určitým změnám ve struktuře dat, což znamenalo úpravy vstupních formulářů pro ústavy AV. Do RIV bylo předáno celkem 36057 záznamů za roky uplatnění 1996-2000. V celoakademické databázi ASEP je ke konci roku 2001 celkem 71 400 záznamů o publika-cích. Výsledky dle jednotlivých ústavů AV jsou přístupné na adrese www.lib.cas.cz

Účast na celostátních konferencích

Pracovníci KNAV se aktivně (v organizačních výborech nebo formou přednášek) podíleli na odborných konferencích Knihovny současnosti (přednášeli Kadlecová, Lhoták), Inforum (přednášeli Burgetová, Lhoták), Automatizace knihoven a dalších, Architektura knihoven v Olomouci (Hartmanová), konference SKIP „Knihovny pro každého“ v Brně (Burgetová, Kadlecová).

L. Veselá-Prudková proslovila dne 27. března přednášku „Obraz židovství v tištěné literatuře“ pro Kroužek raného novověku při Archivu hl. města Prahy, ve dnech 24.-27. září se zúčastnila konference „Barokní Praha – barokní Čechie 1620-1740“.

L. Blažková a L.Veselá-Prudková se zúčastnily ve dnech 2. - 4. října odborného semináře knihovníků muzeí a galerií.

I. Kadlecová přednášela na semináři „Přístup k plným textům“ pro brněnské akademické ústavy (24.7.2001 Brno).

M. Lhoták jakožto zástupce KNAV ve  sdružení EUNIS-CZ  se zúčastnil v lednu výroční konference v Praze.

J. Doleželová v přednášce „Využití PCI a PROQUEST v knihovnách ústavů AV ČR v Brně“ přednesla analýzu využívání databází jednotlivými knihovnami a vědci brněnských ústavů na prezentaci těchto databází (17.10.2001 v MZK v Brně).

Spolupráce s vysokými školami

I. Kadlecová přednášela v letním semestru výběrovou přednášku Věda a informace pro posluchače ÚISK FF UK a vedla dvě diplomové práce posluchačkám téhož ústavu (obě práce byly obhájeny). A. Baďurová vedla dvěma studentkám ÚISK FF UK diplomové práce (jedna byla již v průběhu roku obhájena). Ivana Kadlecová přednášela rovněž na Farmaceutické a veterinární univerzitě v Brně.

Brněnská pobočka KNAV

Činnost brněnské pobočky KNAV (vedoucí pobočky ing. Jana Doleželová) byla v roce  2001 zaměřena zejména na zpracování kvalitních záznamů v knihovním systému BIBIS. V současné době již zpracovává záznamy do BIBISu devět ústavů (ARÚ, BFÚ, ÚFM, ÚPT, ÚIACH, ÚE, ÚJČD, ÚJČE, ÚGN). Pobočka zajišťovala kontrolu zpracovaných záznamů, údržbu souborů autorit, zapracování nových zpracovatelů (BIBIS a AACR2, UNIMARC v návaznosti na BIBIS), vytvoření tiskových výstupů podle zadání uživatelů (katalogizační lístky, seznamy aj.), exporty dat z BIBISu do Excaliburu (dosud bylo vyexportováno do Souborného katalogu KNAV 8584 záznamů). Další pozornost byla věnována databázi ASEP. Byly pořádány semináře ASEP pro zpracovatele v Brně a  proškoleni noví zpracovatelé záznamů.

Na www stránkách pobočky http://www.iach.cz/knav jsou vystaveny nejdůležitější informace zejména pro brněnské knihovny. Stránky byly pravidelně aktualizovány, knihovny byly na aktuální změny upozorněny ještě elektronickou poštou.

V roce 2001 se otevřela možnost přístupu on-line do mnoha databází na základě konsorciálních licencí. O databázích byli průběžně informováni  knihovníci i vědečtí pracovníci ústavů

Vlastní rešeršní činnost v pobočce (tematické rešerše a citační analýza) se vzhledem ke vzniku konsorcia WOS a tím on-line přístupu pracovníků AV a VŠ snížila.

Členství a aktivity v profesních organizacích

Knihovna Akademie věd ČR je institucionálním členem Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR a Asociace knihoven ČR.

Anežka Baďurová je členkou vědecké rady ředitele Regionálního muzea v Teplicích a členkou Komise pro vědecké informace AVČR.

 Jarmila Burgetová je čestnou předsedkyní SKIP, členkou grantové komise MK ČR pro hodnocení  projektů vědy a výzkumu, předsedkyní redakční rady Terminologické databáze knihovnictví a informační vědy.

Ivana Kadlecová je členkou Vědecké rady Archivu AV ČR, místo-předsedkyní Komise pro vědecké informace AV ČR, členkou SKIP a členkou Asociace knihoven ČR.

Jarmila Burgetová a Ivana Kadlecová jsou členkami Ústřední knihovnické rady při MK ČR, kde se aktivně  podílely na připomínkovém řízení při přípravě knihovního zákona a na dokumentu Strategie knihoven, které připravuje MK ČR k předložení a schválení vládě ČR.

Jarmila  Burgetová – předsedkyně vědecké rady KNAV - byla v roce 2001 vyznamenána Cenou českých knihovníků 2001 a pamětní medailí Z.V. Tobolky.


B.Servisní činnost

 

5. Služby knihovnám a uživatelům

Spolupráce s pracovišti AV ČR

a)  AC LINCA

Počet katalogů se v AC LINCA navýšil o 7 na současných 36. Celkem souborný katalog obsahuje 220 000 záznamů. V katalogu Knihovny AV ČR se nově objevily záznamy časopisů (celkem 6900) a nyní obsahuje 46 737 záznamů.

Počet záznamů v jednotlivých oblastech (všechny údaje k 31.1.2002):

1.vědní oblast

 

ústavy AV ČR

zkratka

počet záznamů

Matematický ústav

MU

23738

Ústav teorie informace a automatizace

UTIA

18704

Ústav informatiky

UI

6392

Astronomický ústav

ASU

5502

Ústav struktury a mechaniky hornin

USMH

5325

Ústav jaderného výzkumu

UJV

4566

Fyzikální ústav - Slovanka

FYZ

2739

Geofyzikální ústav

GFU

2522

Ústav radiotechniky a elektroniky

URE

1190

Ústav fyziky materiálu

UFM

689

Ústav geoniky Brno

UGB

376

Ústav přístrojové techniky

UPT

166

Celkem

 

71909

 

2.vědní oblast

 

ústavy AV ČR

zkratka

počet záznamů

Ústav makromolekulární chemie

UMCH

8794

Fyziologický ústav

FGU

7840

Ústav organické chemie a biochemie

UOCHB

2957

Botanický ústav

BU

2438

Ústav chemických procesů

UCHP

1955

Biofyzikální ústav

BFU

525

Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského

UFCHJH

492

Ústav analytické chemie

UIACH

17

Celkem

 

25018

 

 

 

 

3.vědní oblast

 

ústavy AV ČR

zkratka

počet

záznamů

Historický ústav

HU

16170

Ústav soudobých dějin

USD

15738

Ústav pro jazyk český

UJC

12550

Filozofická a sociologická knihovna

FLU

9377

Sociologický ústav

SOU

6817

Ústav státu a práva

USP

4574

Ústav pro etnografii a folkloristiku

UEF

2478

Ústav pro jazyk český Brno

UJCBD

2436

Etnologický ústav Brno

EUB

2073

Masarykův ústav

MSU

1894

Orientální ústav AV ČR – Fairbankova knih.

OU2

1657

Orientální ústav

OU

1500

Archeologický ústav Brno

ARUB

1324

Ústav pro jazyk český - etymologie Brno

UJCBE

115

Celkem

 

78703

 

b) Ultra*net

Počet registrovaných uživatelů v roce 2001 stagnoval. Využití databází zpřístupněných na Ultranetu významně pokleslo. To lze přisuzovat zpřístup-nění většiny významných databází on-line. Pro zvýšení zájmu uživatelů o službu Ultranet je třeba pro příští rok počítat se změnou v akviziční politice.

Zpřístupněné CD-ROMy:

Název

Vydání

Počet CD

Skupina

Multimediální učebnice DNA

1998

1

Studovna

Urbadisc

1999

1

Studovna/Rešerše

Kdo byl kdo do roku 1918

1997

1

Studovna

Kdo byl kdo ve 20. Století

1996

1

Studovna

SKAT

1997

1

Studovna

Pascal

1995-2000/III.

1

Studovna

Státy a jejich představitelé

1996

1

Studovna

Francis

1984-2000/VI.

1

Studovna/Rešerše

Evropané

1996

1

Studovna

Paměť světa

 

1

Studovna

Výtvarné umění

1998

1

Studovna

ČNB

1999/VI.

1

Studovna/Rešerše

Fakta a čísla OSN

2000

1

Studovna

Pascal 2000

2000

2

Studovna/Rešerše

Druhá světová válka

1995

2

Studovna

Publishers´ International ISBN Directory PLUS

1998-1999

1

Studovna

Publishers´ International ISBN Directory PLUS

1999-2000

1

Studovna

International Directory of Arts and Museums of the World

2000-2001

1

Studovna

Kronika lidstva

1999

1

Studovna

Sigle

1980-2000

1

Standard/ Rešerše

SCI

1991-2000

18

Standard/ Rešerše

SSCI

1994-2000/III.

7

Standard/ Rešerše

ERIC

1982-2000/III.

2

Standard/ Rešerše

Inspec on Disc

1989-1998

10

Standard/ Rešerše

Social Abstracts

1963-2000/VI.

2

Standard/ Rešerše

Book find

2000

1

Standard/ Rešerše

International Medieval Bibliography

1999

1

Special

Patrologia Latina Database

1995

5

Special

Dialog OnDisc

1990-2000

1

Studovna/Standard/ Rešerše

Kirk-Othmer

1991-1998

1

Studovna/Standard/ Rešerše

Academic Press Encycl. Of Physical Science and technology

1996

2

Studovna/Standard/ Rešerše

Encyklopedie českého filmu

2001

1

Studovna

 Celkem

 

73

 

Pozn.: Skupina "Studovna" je pro uživatele počítačové studovny, skupinu "Standard" využívají ústavy AV ČR a skupina "Special" je pro CMS při Filozofickém ústavu AV ČR.

Počet přístupů do databází na Ultranetu v období duben – říjen 2001:

 

 

c) Katalog elektronických zdrojů

Katalog elektronických zdrojů (KEZ) byl počátkem roku 2001 zpřístupněn na webovské stránce KNAV. V současné době katalog pokrývá elektronické zdroje umístěné na webovských stránkách ústavů AV ČR a je průběžně doplňován. Na jaře 2001 byl tento katalog představen pracovníkům knihoven ústavů AV ČR. Během roku byl vytvořen webovský formulář pro zápis nových záznamů. V roce 2002 proběhne další zaškolení, aby mohly být získávány informace o zdrojích, které nejsou přístupny na Internetu. (lokální databáze, CD-ROMy, atd.)

Semináře

V roce 2001 uspořádala KNAV společně s partnery pro knihovnickou veřejnost, pro pracovníky KNAV a zejména knihoven pracovišť AV ČR cel-kem 22 seminářů.

7. 3. 2001        Seminář o databázích v rámci Měsíce Internetu

8. 3. 2001        Seminář o databázích v rámci Měsíce Internetu

29. 3. 2001      Seminář o databázích v rámci Měsíce Internetu

7./8. 3. 2001    Elektronické informační zdroje v KNAV

24. 4. 2001      Web of Science – jeho využití a způsoby zpracovávání

22./23.5.2001  Výuka práce s WoS na ÚISK FF UK

6. 6. 2001        Elektronické katalogy

18. 6. 2001      Autorské právo                

26. 6. 2001      Seminář ASEP                

27. 6. 2001      Knihovnické spolky a sítě v retrospektivě (vila Lanna)

25. 7. 2001      Přístupy k plným textům

15. 8. 2001      Přístupy k plným textům

27. 8. 2001      Přednáška o JCR

29. 8. 2001      Elektronické informační zdroje (Brno)

1. 11. 2001      Prezentace DIALOG        

7. 11. 2001      Seminář ASEP

13. 11. 2001    Informační zdroje pro humanitní a společenské vědy

23. 11. 2001    Seminář ASEP

17. 12. 2001    Ochrana osobních dat

KNAV podílela se na organizaci dalších šesti vzdělávacích akcí:

1. 2. 2001       Práce s WoS na Evangelické fakultě UK

15. 2. 2001     Seminář pro studenty ÚISK – databáze Francis a Pascal

27. 2. 2001     Seminář o WoS pro Ústav živočišné výroby v Uhřiněvsi

5. 3. 2001       Výuka práce s databázemi pro Vyšší školu informačních studií

24. 7. 2001     Přístup k plným textům ( v Brně).

6. 12. 2001     Seminář pro studenty archivnictví a pomocných věd historických FF UK

Slavnosti a výstavy pořádané v KNAV ve spolupráci s Tiskovým odborem AV ČR

27. 2. 2001    Inaugurace projektu Web of Science v ČR s tiskovou konferencí

14. 9. 2001    Imatrikulace studentů gymnázia Christiana Dopplera

5. 10. 2001    Otevření výstavky produkce nakladatelství Lidové noviny

18. 10. 2001  Slavnostní večer k výročí  J. B. Foerstera

18. - 21.10. 2001 Dny  otevřených dveří v AV ČR

25. 10. 2001  Křest encyklopedie Universum

28. 10. 2001 Otevření výstavy japonské výtvarnice Yasue Maetake

20. 11. 2001  Otevření výstavy „Polská vědecká kniha“

Ve dvoraně byly v průběhu roku uspořádány výstavky knih těchto nakladatelství: Triton, Portál, LINDE, LIBRI, ACADEMIA, Megabooks a Vyšehrad.

Aktualizace webových stránek KNAV

V posledních dvou letech došlo díky grantové politice MŠMT ČR a MK ČR k několika konsorciálním nákupům placených on-line databází, které jsou přístupné prostřednictvím webových stránek KNAV. Přibýváním nových možností se hlavní homepage stává nepřehlednou, proto pracovníci OIT přistoupili k vývoji nového designu a uspořádání. Nové webovské stránky se připravují ke zpřístupnění v 1. čtvrtletí 2002.

Ediční a publikační činnost 

Práce publikované - v lednu 2001 bylo vydáno opožděné dvojčíslo časopisu Knihy a dějiny za rok 1999. Časopis INFORMACE vyšel ve dvou monotematických dvojčíslech. V čísle 1-2/2001 s názvem  „Informační poli-tika na přelomu století“ byl publikován zkrácený text diplomové práce Petry Kalců, v čísle 3-4/2001 pak text autorky Kristiny Kořenské, nazvaný „Možnosti komunikace informací ve vědě na příkladu fyziky“, který může posloužit jako uživatelská i knihovnická příručka.

Práce rozpracované - ročník 2000 časopisu Knihy a dějiny je po prvních redakčních a autorských korekturách připraven k typografickému zpraco-vání.

Rešeršní činnost

Měsíc

Počet požadavků na rešerše

Počet rešerší

Leden

224

3476

Únor

 61

 820

Březen

59

 865

Duben

128

3578

Květen

 30

  734

Červen

 33

1188

Červenec

 45

  437

Srpen

 77

1066

Září

 53

2259

Říjen

 26

  214

Listopad

104

  602

Prosinec

  15

  207

 

Celkem bylo vypracováno 15 646 rešerší na  855 požadavků.

 

    

 

Výpůjčky

Měsíc

Návštěv-nost

Noví

čtenáři

Absenční výpůjčky

Prezenční výpůjčky

Vrácené dokumenty

Prodloužení

Rezervace

Upomínky

Kopie

Leden

2 300

150

720

910

850

120

15

150

4200

Únor

2 100

130

680

750

720

85

13

130

4700

Březen

3 400

160

1 030

950

1 030

115

10

140

4300

Duben

2 400

95

940

810

790

180

17

190

4800

Květen

3 000

110

810

790

700

195

23

80

5000

Červen

2 900

115

890

930

690

225

22

130

5100

Červenec

1 700

90

620

710

780

180

16

0

4900

Srpen

1 800

85

590

680

520

190

18

0

5200

Září

1 200

70

490

590

410

170

13

70

3 800

Říjen

3 100

190

980

890

1 100

190

32

120

6 700

Listopad

3 500

130

910

840

1 640

215

28

290

6 100

Prosinec

2 700

120

850

780

860

130

21

110

5 900

Celkem

30 100

1 445

9 510

9 630

10 090

1 995

228

1 410

60700

 

 

 

 

Meziknihovní výpůjční služba (MVS) a

mezinárodní meziknihovní výpůjční služba (MMVS)

MMVS  DO ZAHRANIČÍ

    Odesláno     objednávek

     přijato

    výpůjček

     přijato

  kopií  / stran

      Celkem

     Výpůjček

                        

       731     *

 

329


306/ 3344


635

*   51  objednávek dosud nezodpovězeno

    45 objednávek vráceno ústavům = požadovanou literaturu knihovny nepůjčují,

                                                    MMVS  ZE  ZAHRANIČÍ

       Přijato

  Objednávek

    odesláno

    výpůjček

     odesláno

  kopií  /  stran

       Celkem

      výpůjček

58    *

10

26/334         

36

*   8 objednávek postoupeno

    14 objednávek vráceno zpět – není v ČR

MVS  A  RMS  Z  ČR  DO  KNAV

       Přijato

  Objednávek

     odesláno

     výpůjček

    odesláno

   kopií / stran

      Celkem

     výpůjček

 

        1 962 

 

          267  

 

    807 / 10 029

 

        1 074

                                            

MVS  A  RMS  Z  KNAV  DO  KNIHOVEN  ČR

    Odesláno

  Objednávek

       Přijato

     výpůjček

       přijato

   kopií / stran

      Celkem

     výpůjček

 

          36

 

          1

 

     31    /  193 

 

           32

Přírůstky knihovního fondu

 

 

Získané nákupem

 

 

KNIHY

 

české knižní publikace                                                                                         953                 zahraniční publikace                                                                                                     461     

----------------------------------------------------------------

Nákup celkem                                                                                                       1414    

Dary celkem                                                                                                         1 504

           

Povinné výtisky (ACADEMIA, ústavy AVČR)                                                        697

Výměna                                                                                                                 1 079

CD-ROM                                                                                                                  303

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Přírůstek zkatalogizovaných publikací                                                            4 997

Publikace ve zpracování

Knihovna Pro Helvetia                                                                                        2 703

Knihy z výstavy Polská vědecká kniha                                                              1 685

Přírůstek nezkatalogizovaných publikací                                                       4 388

 

Celkový přírůstek knižních publikací                                                              9 385

 

 

ČASOPISY

 

Povinné výtisky                                                                                                    1 569

Dary                                                                                                                          382

Nákup                                                                                                                      160

Výměna                                                                                                                 2 389

Celkový přírůstek                                                                                                4 500

 

 

Mezinárodní výměna publikací

 

Celkem  odesláno 1216 svazků, získáno 1079 knih.

 


Přílohy

Zápis z průběžného oponentního řízení

Název projektu: Velkoplošná multilicence na přístup do databáze

Web of Science

Nositel projektu: Knihovna Akademie věd ČR

Řešitel projektu: PhDr. Ivana Kadlecová

Datum a místo konání oponentního řízení: 11. ledna 2002, Praha

Doba řešení projektu, stanovená smlouvou - termín zahájení: 1. 1. 2000      

- termín ukončení: 31. 12. 2003

Posuzovaná etapa řešení projektu: druhý rok řešení

Zhodnocení průběhu, výsledků a splnění cílů řešení projektu stanovených smlouvou:

a)   Průběh a výsledky řešení projektu:

Oponentní rada přijímá výsledky druhého roku řešení projektu, tj. rutinní zprovoznění českého zrcadla databáze Web of Science. Výsledkem je připojení všech účastníků a následné pravidelné využívání tohoto informačního zdroje s vysokou frekvencí.

b)   Splnění cílů řešení projektu, stanovených smlouvou:

Oponentní rada konstatuje, že cíle projektu stanovené pro druhý rok řešení jsou plněny v rozsahu stanoveném v návrhu projektu a v souladu se smlouvou/rozhodnutím.

c)    Využitelnost a využití výsledků řešeného projektu: obecně lze konstatovat, že využívání tohoto informačního zdroje je pravidelné a vysoce frekventované. Statistické údaje byly prezentovány a komentovány při oponentním řízení. Jako konkrétní příklad využívání lze uvést údaje některých  spolupříjemců - NK ČR, která zpřístupňuje WoS na celkem 22 PC, kde ho za období leden-říjen 2001 navštívilo 72 991 čtenářů, nebo ČVUT Praha, které uvádí průměr 20 tis. přístupů měsíčně. 

Nad rámec cílu stanovených v návrhu projektu se řešitelé dohodli s producentem na možnosti zpřístupňování plných textu u periodik, která jsou v rámci konsorcia předplácena s tím, že k realizaci této služby by mělo dojít v průběhu roku 2002.

d)   Odborná úroveň řešení projektu:

Oponentní rada konstatuje, že projekt je řešen na vysoké odborné úrovni.

e)    Srovnatelnost řešeného projektu s obdobnými řešeními na analogické úrovni v ČR i v zahraničí:

 Oponentní rada doporučuje provést komplexní hodnocení projektu v tomto smyslu až v rámci závěrečného oponentního řízení. Nicméně lze konstatovat, že WoS je již nyní jedinečným a nezastupitelným informačním zdrojem v rámci celé ČR a významným přínosem pro informační zabezpečení české vědy a dosažené výsledky řešení projektu jsou srovnatelné  se stavem ve vyspělých zemích.

 

Účelnost využití finančních prostředků:

Prostředky vynaložené na realizaci projektu odpovídají dosaženým výsledkům a jejich čerpání bylo účelné.

Veškeré účetní doklady jsou uloženy u příjemce.

Oponentní rada souhlasí s vyplacením finančních prostředků určených na odměny. Konstatuje zároveň, že prostředky na odměny z dotace zadavatele nebyly požadovány.

Závěr oponentního řízení - výsledné stanovisko oponentní rady (návrh zásadní změny v rámci řešení projektu nebo změny ve smlouvě) : Oponentní rada na základě oponentských posudků souhlasí s dosavadním postupem řešení a dopo-ručuje pokračovat v řešení a realizaci cílů stanovených pro třetí rok řešení.

Oponentní rada velmi pozitivně hodnotí úsilí řešitele i většiny spoluřešitelů, věnované propagaci a prezentaci WoS a možnostem jeho využívání. Pro další období doporučuje věnovat pozornost kvantifikaci nejen využívání, ale i prezentaci WoS (školení, semináře, mediální propagaci), zejména ze strany jednotlivých spolupříjemců s nízkým počtem vstupů. Doporučuje také zvážit možnost sledování přístupu na WoS podle databází, příp. fakult.

Žádá  zařazení informace o plnění cílů do průběžné zprávy za rok 2002 na pracovištích spolupříjemců podle osnovy doporučované poskytovatelem. 

V souladu s oponentskými posudky i s cíli formulovanými pro rok 2001 oponentní rada dále doporučuje pokračovat v úsilí umožnit přístup k plným textům, rozšířit dle možností rešeršní služby uživatelům i z dalších pracovišť.

Doporučuje poskytovateli, aby v rámci svého podílu na formulaci a realizaci cílů národní informační politiky vytvářel podmínky pro trvalé zařazení WoS do informačního zabezpečení oblasti výzkumu a vývoje.

 


Zápis z průběžného oponentního řízení

Název projektu: Multilicence na databázi Journal Citation Reports

Nositel projektu: Knihovna Akademie věd ČR

Řešitel projektu: PhDr. Ivana Kadlecová

Datum a místo konání oponentního řízení: 11. ledna 2002, Praha

Doba řešení projektu, stanovená smlouvou - termín zahájení: 1. 3.  2001     

- termín ukončení : 31. 12. 2003

Posuzovaná etapa řešení projektu: první rok řešení

Zhodnocení průběhu, výsledků a splnění cílů řešení projektu stanovených smlouvou:

Průběh a výsledky  řešení projektu :

Oponentní rada přijímá výsledky prvního roku řešení projektu, tj. zakoupení licence, instalace a zpřístupnění databáze JCR - verze 2000. Jedná se o unikátní zdroj údajů o časopisech registrovaných v SCI a SSCI. JCR má význam zejména ve spojení s projektem LI200041 (WoS) jehož nositelem je rovněž Knihovna AV ČR.

a) Splnění cílů řešení projektu, stanovených smlouvou:

Oponentní rada konstatuje, že cíle projektu stanovené pro první rok řešení jsou plněny v rozsahu stanoveném v návrhu projektu a v souladu s Rozhodnutím ze dne 23. 4. 2001, č.j.:14 476/2001-31. 

b) Využitelnost a využití výsledků řešeného projektu: především pro účastníky konsorcia WoS, kde je jedinečným zdrojem pro scientometrické hodnocení vědecké publikační činnosti. V současné době je počet připojení JCR ustálen na 25 účastnících. Statistické údaje pro krátkou dobu připojení (od září 2001) zatím nejsou relevantní. JCR je však jako informační zdroj hodnocen uživateli velmi pozitivně. Významným a ceněným zdrojem je JCR také pro bibliometrická hodnocení pro potřeby vědních analytiků odboru 34 MŠMT a Rady vlády ČR pro výzkum a vývoj, jako součást analýzy současného stavu výzkumu a vývoje.

c)  Odborná úroveň řešení projektu:

Oponentní rada konstatuje, že projekt je řešen na odpovídající odborné úrovni.

 

d) Srovnatelnost řešeného projektu s obdobnými řešeními na analogické úrovni v ČR i v zahraničí:

Oponentní rada doporučuje provést hodnocení projektu v tomto smyslu až v rámci závěrečného oponentního řízení.

 

Účelnost využití finančních prostředků:

Prostředky vynaložené na realizaci projektu odpovídají dosaženým výsledkům a jejich čerpání bylo účelné. Částka 185 tis. Kč, ušetřená využitím vhodného kurzu Kč byla použita na zaplacení další verze JCR pro rok 2002. Zadavatel o této změně nebyl informován.

Veškeré účetní doklady jsou uloženy u příjemce.

Oponentní rada souhlasí s vyplacením finančních prostředků určených na odměny. Konstatuje zároveň, že prostředky na odměny z dotace zadavatele nebyly požadovány.

 

Závěr oponentního řízení - výsledné stanovisko oponentní rady (návrh zásadní změny v rámci řešení projektu nebo změny ve smlouvě) : Oponentní rada na základě oponentských posudků souhlasí s dosavadním postupem řešení a doporučuje pokračovat v řešení a realizaci cílů stanovených pro druhý rok řešení. Doporučuje řešitelce a spoluřešitelům věnovat i nadále pozornost propagaci a prezentaci možností a služeb, které JCR nabízí, sledovat jeho využívání podle možností v kvantifikovatelných hodnotách a zařadit tyto informace do průběžné zprávy o řešení za rok 2002. Oponentní rada bere na vědomí využití úspory ve výši 185 tis.Kč na úhradu pro další verze JCR pro rok 2002.


 

 

Předseda a členové oponentní rady:

jméno

zaměstnavatel

PhDr.Věra Kubíková

(předseda Op. Rady)

MŠMT ČR odbor 31

Ing.K. Aim, CSc.

 

Komise pro vědecké informace AV ČR

PhDr.J. Aksamitová

 

PRAGONET,

Rada programu LI

PhDr.J. Burgetová

 

Předsedkyně Vědecké rady Knihovny AV ČR

Ing.J. Hakenová

 

MŠMT ČR odb.31,

Rada programu LI

Ing.J. Horský, CSc.

 

Ústav makromolekulární chemie AV ČR

PhDr. M.Horváthová

Ústredná knižnica SAV

 

PhDr. H. Pessrová

Národohospodářský ústav AV ČR

PhDr. M. Steiner

Akademická rada AV ČR

 

RNDr.D. Wagnerová, DrSc.

 

Ústav anorganické chemie AV ČR

 

Oponenti:

jméno

zaměstnavatel

Prof.PhDr.Marie Königová, CSc.

 

UK Praha

Doc.Ing.Zbyněk Plzák,CSc.

 

ÚACH AV ČR

 

.

 


 Seznam pracovníků KNAV k 1. 1. 2002

Baďurová  Anežka, PhDr.

Mikšovská  Milena

Bartoníčková  Iva, PhDr.

Milfaitová  Libuše

Beránková  Hana, Mgr.

Nebeský Radek, Ing.

Bičíková  Martina, Mgr.

Němčická  Veronika

Bílá  Zdena

Neumanová  Věra

Blažejová  Dagmar

Pekárková  Julie

Blažková  Lenka, Mgr.

Pelikánová Alena, Ing.

Borecký Michal

Pícha Michal, čt + pá

Brabcová Markéta

Pitterová  Květa, Ing.

Bumbálková Kateřina

Prášilová  Alena

Burgetová  Jarmila, PhDr.

Rameš Bohdan, Ing.

Čibera  Ondřej

Riedlová  Libuše

Dedíková  Marcella

Rotkovská  Jana, Mgr.

Doleželová  Jana, Ing.

Rudolský Jan

Dvořák Jan, po + pá

Řezníčková  Růžena

Florián Mirek

Sálová  Angela

Fiala Michal

Samková  Radka

Gaarová  Marie

Semerádová  Ludmila

Grygarová  Dana, Ing.

Skuhrovcová Jiřina

Hartmanová  Dagmar, Mgr.

Stehlíček  Jaroslav

Hlaváčová  Vladěna

Stehlíková  Danuše

Hrnčíř Michal, Mgr.

Svoboda Václav

Chmelařová  Zdeňka, Mgr.

Svobodová  Květa

Jandera  Tomáš

Šatoplet  Miroslav

Kadlecová  Ivana, PhDr.

Šebešová  Jaroslava

Kalců  Petra

Šrajerová  Jana, PhDr.

Klozová Alexandra, pátek

Švancara  Blahoslav

Koberová  Jiřina

Tichý  Zdeněk

Kocián Bohouš

Tláskalová  Lenka, Ing.

Koděrová  Hana, Mgr.

Tomanová  Hana, Mgr.

Kostkanová Jarmila, Mgr. CSc.

Trinkewitzová  Helena

Kovanda  Václav

Turková  Jarmila

Krahulcová  Marina

Tyburcová  Helena, Mgr.

Kratochvílová Danuše

Váňová  Jaroslava

Kratochvílová Ladislava

Veselá Lenka, Mgr.

Kraus  Miroslav, Ing.

Veselá  Věra

Kvízová  Zdeňka

Víšek  Josef

Kynclová  Hana

Vítek  Antonín, Mgr. CSc.

Lakomá  Milena

Wildová  Julie

Lhoták  Martin, Ing.

Zadražil Jiří

Mandová  Jana

Zagalaková Věra   po - st

Marenová  Ivanka

Žák Petr

Martínková Petra

 

 

 

 

 

 


Publikační činnost pracovníků KNAV v roce 2001

Burgetová, J.

67.výroční konference IFLA. [=67th Annual Conference of IFLA.]

Čtenář,2001,č.12, 53 [12] 342-345 (2001).

Burgetová, J. (Ed.)

Jak se vyhnout právním léčkám? [=How to avoid the legal pitfalls?]

(Ed. Burgetová, J.). - - vyd. Praha, Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR 2000. - 27

Burgetová, J.

Libraries in the Czech Republic.

Information Europe. EBLIDA Magazine, 6 [03] 12-13 (2001).

Burgetová, J.

Meziroční zasedání stálé komise IFLA pro veřejné knihovny. [=Mid-term Meeting of IFLA Standing Committee for Public Libraries.]

Bulletin SKIP, 10 [1] 31 (2001).

Burgetová, J.

Nouvelle loi sur les bibliotheques en République Tcheque. [=The new Library Law in the Czech Republic.]

Bulletin d'informations, 193 [4e trimestre] 65-67 (2001).

Burgetová, J.

Odborné znalosti a dovednosti v oboru knihovnických a informačních služeb - výsledky projektu DECIDoc. [=Competencies in the field of library and information services - results of the project DECIDoc.]

Národní knihovna.Knihovnická revue, 12 [3] 169-174 (2001).

Burgetová, J.

Ohlédnutí za mezinárodní konferencí IFLA.

Ikaros, - [10] - (2001).

URL: http://ikaros.ff.cuni.cz/2001/c10/ifla.htm

Burgetová, J.

Standing Committee IFLA for Public Libraries zasedá v Praze... [=Standing Committee IFLA for Public Libraries has its Meeting in Prague.]

Informační bulletin Národní knihovny ČR, - [3] 8 (2001).

 

Burgetová, J.

Svaz knihovniku a informacnich pracovniku Ceske republiky (SKIP) – Asso-ciation des bibliothécaires et documentalistes de la Republique Tcheque. [=Association of Library and Information Professional of the Czech Republic.]

ADBS Informations, - [365] 3 (2001).

Kadlecová, I.

CASLIN 2001. Popis a zpřístupnění dokumentů: nová výzva.

[ Beroun, 01.05.27-01.05.31]

Lhoták, M.

Pokročilé vyhledávání na internetu, neviditelný web. [=Advanced internet searching - invisible web.]

In: Knihovny současnosti 2001. - Brno, Sdružení knihoven ČR 2001.

- S. 203-210.

Lhoták, M. - Štveráková, H.

Využití moderních technologií v informačním systému a tvorba nových informačních zdrojů - případová studie Knihovny AV ČR. [=Modern technologies in the information system and development of new information resources - Main Library of Academy of Sciences case study.]

Praha, Albertina icome 2000. -

URL: http://www.inforum.cz/inforum2000/prednasky/vyuzitimoderni.htm

Pitterová, K.

Využití citačních rejstříků a impact factoru. [=Advantage of Citation Indexes and Impact Factor.]

Hygiena: časopis pro ochranu a podporu zdraví, 46 [4] 222-226 (2001).

Vítek, A. - Lhoták, M.

KEZ - Katalog elektronických zdrojů Knihovny AV ČR. [=KEZ - Catalogue of electronic resources of the Library of the Academy of Sciences CR.]

In: Knihovny současnosti 2000 - dodatek ke sborníku 8. konference. - Praha, Knihovna Akademie věd ČR 2000. - S. 29-35.