Aktuality
CZ | ENG

 Tucet otázek o vědě pro politiky

Učená společnost ČR Vás srdečně zve na své 146. plenární zasedání s tématem

Tucet otázek o vědě pro politiky

Program:
1. Představení iniciativy Tucet předvolebních otázek ke koncepci rozvoje vědy a techniky v Česku (Jiří Grygar).
2. Odpovědi zástupců oslovených politických stran.
3. Komentáře představitelů akademické obce a státní správy.
4. Dotazy členů Učené společnosti, hostů a pozvaných novinářů.

Zasedání se koná dne 15. 9. 2009 v 16 h v budově Akademie věd ČR, Národní třída 3, sál 206.

Jiří Grygar
Za Radu Učené společnosti ČR


Tucet předvolebních otázek ke koncepci rozvoje vědy a techniky v Česku

1.  ČR dává ze státního rozpočtu na podporu vědy přibližně 0,65 % HDP, což je výrazně méně než v řadě vyspělých zemí. Lisabonská strategie EU přitom vyžadovala výrazné zvýšení zmíněné průměrné částky z důvodu zaostávání EU vůči ostatním velkým světovým ekonomikám. Považujete současný stav české podpory vědy za přiměřený, přemrštěný nebo nedostatečný? Vyvine Vaše strana v tomto směru v novém parlamentu nějakou iniciativu?

2. Rada pro výzkum, vývoj a inovace před časem uvedla, že část prostředků, které přiděluje na výzkum, vývoj a inovace, se ztrácí bez dostatečné kontroly v černých dírách rezortního výzkumu. Nedlouho potom však doporučila vládě odebrat 20% prostředků Akademii věd, která dosahuje ve vědě prokazatelně dobrých výsledků, aby tyto prostředky převedla právě tam, kde se podle jejího staršího vyjádření nejvíce ztrácejí. Domníváte se, že jde o kompetentní orgán, jehož personální složení a způsob jmenování by měl být i nadále zachován, anebo navrhnete změnu, jež by autoritu tohoto orgánu v očích vědecké i laické veřejnosti posílila?

3. Je zřejmé, že zejména na vědecké úrovni doktorandů závisí budoucnost české vědy ale i inovací a hospodářské prosperity země. Tito talentovaní a pracovití lidé s dobrou perspektivou však citlivě vnímají současnou nejistotu své budoucí vědecké dráhy a při svém nadání snadno najdou odpovídající zaměstnání v cizině anebo v podnikatelské a průmyslové sféře doma. Počítá vaše strana s nějakým programem zaměřeným na přilákání špičkových mladých vědců toho času působících v zahraničí, zpět do vlasti? Chystáte aktivní programy přilákání špičkových kvalifikovaných pracovníků pro vědu a výzkum ze zahraničí?

4. Ačkoli soutěžní grantový systém je v zásadě velmi pozitivní, představuje na druhé straně i značnou administrativní zátěž jak při přípravě návrhu projektů, tak při jejich posuzování vědeckými komisemi. Co soudíte o návrhu snížit počet grantových agentur na naprosté minimum (pouze GAČR a TAČR, zrušit resortní grantové agentury) a zajistit tak racionálnější a spravedlivější průběh grantových soutěží? 

5. Velkým problémem řízení české vědy se jeví personální obsazení řídících funkcí v orgánech, které rozhodují o strategii vědecko-technického rozvoje (v první řadě Rada pro výzkum, vývoj a inovace). Na těchto místech se nezřídka vyskytují lidé s nedostatečnou odbornou autoritou a malou zkušeností z badatelské práce. Jste si tohoto problému vědomi a pokud ano, navrhnete systémové postupy k překonání tohoto nedostatku?

6. V České republice vzniklo v posledních dvaceti letech mnoho vysokých škol, ale jen některé z nich, resp. jen některé fakulty či katedry mají dostatečnou kapacitu k vědeckému výzkumu. Nebylo by na místě rozdělit vysoké školy do kategorií výzkumných univerzit, jež by úzce spolupracovaly s odpovídajícími pracovišti Akademie věd a na univerzity, které by se soustředily především na výuku? Souhlasí vaše strana s myšlenkou vyčlenění relativně malého počtu “výzkumných universit”, jejichž hlavním posláním by měl být špičkový výzkum? Pokud ano, jak konkrétně si představujete přechod na tento systém a způsob vzniku takových “elitních” vysokých škol?

7. Zastává vaše strana myšlenku akademické nezávislosti a samosprávy vysokých škol, nebo jste pro zavedení manažerského způsobu řízení (správní rady s převahou osob mimo akademickou sféru, které by m.j. jmenovaly rektory)?

8. Jste pro zavedení školného na vysokých školách? Pokud ano, jak hodláte zachovat dostupnost vysokoškolského vzdělání i pro sociálně slabší studenty? Pokud ne, jak hodláte udržet financování systému vysokého školství v ČR?

9. Jste pro zřízení zvláštního ministerstva pro vědu a vysoké školy? Jakou roli a postavení v českém systému vědy a výzkumy vidí vaše strana pro Akademii věd? Považujete současný model spolupráce mezi vysokými školami a Akademií věd za vyhovující?

10. Jakou konkrétní představu má vaše strana ohledně státní podpory aplikovaného výzkumu, firemního vývoje a inovací? U nás i ve světě do "firemního vývoje" a inovací investuje dominantně podnikatelská sféra. V ČR  stát přidává cca 13,6% celkových výdajů na VaV v podnikatelském sektoru, v EU je to v průměru 7%. Domníváte se, že je takováto nadstandardní podpora firemního vývoje a inovací v ČR žádoucí a oprávněná?

11. Jedením z významných stimulů současného rozvoje české vědy bylo zřízení tzv. Výzkumných center („Center excelence”) založených na spolupráci vysokých škol,  ústavů Akademie věd a popř. i inovativních firem. Podpořili byste pokračování tohoto programu?

12. Máte představu o konkrétních metodách a krocích k tomu, jak dosáhnout výrazného zvýšení úrovně českého výzkumu (základního i aplikovaného) a jeho přiblížení ke světové špičce?

 

Všechny aktuality

Materiálové centrum (CPMT)

S finanční podporou z fondů EU (program: OPPK) bylo zahájeno budování Centra polymerních materiálů a technologií


 

Akademie v centru pozornosti

Akademie věd ČR zpřístupnila web věnovaný krizi ve financování vědy: ohrozeni.avcr.cz/


 

Ústav makromolekulární chemie AV ČR v.v.i.

Heyrovského nám. 2
162 06 Praha 6
tel:+420 296 809 111
fax:+420 296 809 410