Calendar

calendar.jpg

Academic buletin

abicko

Den Země 2010

Týden vědy a techniky

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

 

Čistší voda díky rostlinám?

umělé mokřady K pořádnému rybníku patří orobinec. Jednou možná bude nejen krásný, ale také užitečný. Mohl by totiž zbavit vodu látek, se kterými si dnešní čističky neumí poradit.

Biologové mají zálibu v neobvyklých bonsajích. Pěstují různé rostliny za sterilních podmínek ve zkumavkách, baňkách nebo plastových nádobkách. Místo na okrasu však své výpěstky používají na pokusy.
V Ústavu experimentální botaniky AV ČR – konkrétně v Laboratoři rostlinných biotechnologií – byste teď našli malé „umělé mokřady“. V plastových krabičkách vysokých ani ne 10 cm roste orobinec (na snímku), rákos, sítina a další druhy. Vědci zkoumají, zda tyto rostliny dokážou odstraňovat z vody sloučeniny, které pomáhají lidem, ale ohrožují životní prostředí.
Za posledních dvacet let se kvalita českých řek hodně zlepšila. Moderní čistírny zbaví odpadní vodu mnoha škodlivin – jenže ne všech. Velké problémy mají například s látkami z léků. Ty přitom mohou způsobit v přírodě dost škody. Třeba hormony z antikoncepčních pilulek mohou narušovat rozmnožování vodních živočichů.
Naštěstí biologové zjistili, že rostliny přijímají svými kořeny některé nebezpečné chemikálie z půdy i z vody a pak je hromadí nebo odbourávají. Zvládly by likvidovat také léky? Naši badatelé s pomocí „umělého mokřadu“ prokázali, že ano.
Teď je nutné najít druhy s nejlepšími „úklidovými“ schopnostmi. Až potom lze nápad vyzkoušet v praxi. Vědci plánují, že odpadní voda silně znečištěná léky (třeba z nemocnice) by se nejdříve vyčistila běžným způsobem. Pak by prošla tzv. kořenovou čistírnou osázenou rostlinami.

Tento výzkum představili badatelé z Ústavu experimentální botaniky AV ČR na svém webu, v rubrice Rostlina s příběhem . V ní pravidelně píší o zajímavých projektech a chytrých vědeckých metodách. Věříme, že jejich příběhy zaujmou i vás. Další novinky z činnosti ústavu pak můžete sledovat zde.

15 Mar 2010

Search

All intranet Current section