Nesmlouvavý kritik současného vzdělávání Konrad Paul Liessmann navštívil Akademii věd ČR

Rada pro popularizaci vědy AV ČR ve spolupráci s Filosofickým ústavem AV ČR, v. v. i., a Collegium Europaeum uspořádala 16. března 2010 tiskovou konferenci s Konradem P. Liessmannem, významným rakouským filozofem, nositelem Rakouské státní ceny (2006) a ceny Vědec roku 2006 (2007), jehož akademická filipika Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění proti úrovni soudobé vzdělanosti vzbudila ohlas v celé Evropě. S prof. Konradem P. Liessmannem vám aktuálně přínášíme rozhovor – prozatím v anglické verzi.

 

liesman_2
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ve své knize z roku 2006 Konrad P. Liessmann kritizuje současný stav evropského vzdělání a vědy a velmi skeptický je především k reformě evropského terciárního vzdělávání, kterou nastartoval tzv. Boloňský proces. Jedním z nejvíce kritizovaných bodů je požadavek mobility vědců; argumentuje příkladem Immanuela Kanta: téměř vůbec neopustil Královec a deset let po jmenování profesorem nic nepublikoval. Pohledem dnešního bodového systému (jak jej uplatňuje Rada pro výzkum, vývoj a inovace) by svou kariéru vědce zřejmě „daleko nedotáhnul“.

liesman_3

Podle prof. Liessmanna dochází také k fragmentarizaci a partikularizaci vzdělání, protože vzdělávací instituce (především vysoké školy) nevychovávají ze studentů samostatně uvažující jedince, nýbrž nesvéprávné jednotky bez vlastního myšlení. „Mé úvahy vycházejí ze zkušeností se vzdělávacími systémy v Rakousku, Německu či Švýcarsku. V Evropě ale existují velmi rozdílné vzdělávací tradice. Se zájmem proto sledují, jak je lze v souvislosti s budováním evropského vysokoškolského prostoru zohlednit.“   

liesman_vyska  liesman_vyska_1

„Kniha profesora Liessmanna přesně popisuje a anticipuje situaci, která v České republice nastala v souvislosti s krizí vědy a jejím financováním. Z knihy je zřejmé, že o budoucnosti vědy a vzdělání se diskutuje i jinde v Evropě. Nenabízí mnoho odpovědí, ale klade velmi provokativní otázky, s nimiž by se měli seznámit také ti, kteří jsou zodpovědní za vědu, výzkum a školství v tomto státě,“ uvedl na tiskové konferenci prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR. 

liesman_4

Publikace Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění se v únoru 2010 stala absolutním vítězem Cen Nakladatelství Academia a získala též cenu za nejlepší překlad vědecké či populárně-vědecké knihy (Jana Zoubková). O předávání cen vizte http://abicko.avcr.cz/cs/2010/03/01/index.html.
lsd

 miesman_6

16.4.2010