Projekt BIOCEV úspěšně pokračuje

„Ve Vestci u Prahy by se mohlo začátkem příštího roku začít stavět Biotechnologické a biomedicínské centrum,“ informoval novináře 30. března 2010 ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR, v. v. i., a žadatel projektu BIOCEV prof. Václav Hořejší. Jeden z největších mezinárodních projektů, na jehož přípravě se spolupodílí šest akademických ústavů a dvě fakulty Univerzity Karlovy, prošel s připomínkami hodnocením mezinárodního panelu. V příštím týdnu by se k projektu za 3,25 mld. korun mělo definitivně vyjádřit také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Závěrečné hodnocení se uskuteční na konci roku v Bruselu.


TK_Biocev_foto_skys 273_resize
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

MŠMT vybralo v roce 2008 BIOCEV mezi šest největších vědeckých projektů, které se budou ucházet o evropské finance z operačního programu VaVpI 2007–2013 a měly by se stát novými excelentními centry. BIOCEV je připravován s podporou Středočeského kraje a sdružení CZECHBIO.

Měl by být špičkovým mezinárodním centrem pro pokročilý biotechnologický a biomedicínský výzkum. „Pracoviště bude integrováno do evropského výzkumného prostoru a umožní rozvíjet pokročilý biotechnologický průmysl v České republice. Nedílnou součástí centra bude také spolupráce s biotechnologickými firmami. Projekt jsme nastavili tak, aby se firmy samy zapojovaly,“ uvedl koordinátor vědeckého programu prof. Václav Pačes.  

TK_Biocev_foto_skys 255_resize

Vědci se v centru budou zabývat především výzkumem zobrazovacích metod, biologií kmenových buněk a inženýrstvím tkáňových náhrad, tedy výzkumem polymerních materiálů a biomateriálů.

Podle bývalého předsedy Akademie věd ČR prof. Václava Pačesa bude mít zbudování BIOCEVu též kladný vliv na Středočeský kraj. Ten podle něj patří mezi naše vůbec nejzanedbanější regiony. Plný provoz by centrum mělo zahájit v roce 2015.  

TK_Biocev_foto_skys 251_resize

TK_Biocev_foto_skys 237_resize

Se svými nejvážnějšími konkurenty – projekty CEITEC (středoevropský technologický institut) a IRC (Mezinárodní centrum klinického výzkumu) – chtějí představitelé BIOCEVu spolupracovat. Financování projektu je zajištěno do roku 2020. „Navazující financování je trochu problém. V každém případě si bude muset BIOCEV na sebe vydělat sám. V tomto kontextu mne znepokojuje pasivní přístup Rady pro vědu, výzkum a inovace, která se tím vůbec nezabývá." 

TK_Biocev_foto_skys 229_resize

lsd

30.3.2010