Na téma Etnikum, národ a stát

Etnikum, národ, stát bylo tématem Akademické kavárny, kterou 31. března 2010 zorganizovala Rada pro popularizaci vědy AV ČR v knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze.


academia_stat_2
Zleva: dr. Jaroslav Otčenášek , dr. Jiří Kořalka, Mgr. Matěj Kratochvíl, dr. Stanislav Brouček a dr. Jiří Beneš

Setkání, které zahájil předseda Rady pro popularizaci AV ČR Jiří Beneš, nebylo na rozdíl od několika předchozích zaměřeno přírodovědně. Na otázky typu – Jak se tvoří národní identita? Jaké jsou cesty k národnímu státu? Mohou se národy rozpustit a zaniknout? Jaká je budoucnost národnostních menšin? – se snažili odpovědět dr. Stanislav Brouček a dr. Jaroslav Otčenášek z Etnologického ústavu AV ČR, v. v. i., a dr. Jiří Kořalka, historik a hostující profesor na univerzitách v Canterbury, Bielefeldu, Düsseldorfu a Dortmundu. Diskusi moderoval Mgr. Matěj Kratochvíl.

Podle Matěje Kratochvíla podléhají pojmy etnikum, národ, stát v médiích častému zkreslení. Názorným příkladem jsou debaty o Lisabonské smlouvě, kdy se hovořilo o vztazích národních států Evropské unie či o zdánlivě banálních tématech, jako je např. téma olympijských her a náhle se probudivší národní hrdosti.

Stanislav Brouček se ve svém výkladu zaměřil na teoretické otázky a ozřejmil pojmy etnikum, národ a stát. „Z toho jak vnímáme etnicitu jsou patrné dvě tendence. Podle první zahraniční Češi (krajané) patří pouze do kategorie českého etnika, nikoli národa; a to z několika důvodů – nejsou přirozenou součástí národního kolektivu kvůli trvalé nepřítomnosti na českém území; v mnoha případech mají jinou státní příslušnost. S tímto názorem se lze často setkat v české diplomacii. Podle druhého názoru jsou zahraniční češi navzdory prostorové odloučenosti od českého státu jeho součástí, i když nemají českou státní příslušnost.“

academia_stat_3

Stanislav Brouček dále uvedl, že krajanské komunity nyní procházejí určitou revizí svého stavu. Příkladem je seminář Češi, národ bez hranic, který na podzim tohoto roku pořádá v New Yorku jeden z nejstarších krajanských spolků v Americe – newyorský Bohemian Citizens´ Benevolent Society of Astoria. Organizátoři na něj zvou zástupce nejrůznějších českých i krajanských institucí za účelem rozproudit diskusi o pojmech jako je stát, národ, krajané, vztah státu ke krajanům nebo opačně poměr krajanů k českému státu. „Místo, abychom přijali jako danou a neměnnou pozici krajanů coby outsiderů v kontrastu k insiderům v České republice, chápeme naše postavení jako rovnocenné s příslušníky našeho národa v Česku a kdekoliv jinde ve světě.“
Plné znění programového prohlášení semináře naleznete zde.

Jiří Kořalka se ve svém příspěvku zaměřil na vývoj české národní společnosti a její vztah ke státním útvarům. Zdůraznil, že existence národa je v současné Evropě neoddělitelná od státu. Zatímco v Anglii a Francii zastával pojem nation (nationalite) v minulosti jednoznačný politický význam, který vedl až ke ztotožnění národa a státu, ve středoevropských prostoru – Čechy, Morava, Uhry… – se vyskytoval politický národ jako soubor příslušníků privilegovaných vrstev, především šlechty, vedle panovníka. Mimo okruh politického národa zůstávali neprivilegované venkovské a městské vrstvy, často jazykově etnicky odlišné. Ve střední a východní Evropě se tak od 19. století prosadilo odlišné pojetí státu a národa, který byl ztotožňován s jazykovým, etnickým a kulturním společenstvím. „Podstatu vytváření novodobého českého národa tvořila hospodářská, sociální, kulturní a politická emancipace širokých vrstev městského i venkovského obyvatelstva, které bylo v předcházející stavovské společnosti bezprávné. Všude v Evropě souvisela tato společenská proměna s integrací komunikačních oblastí – s rozšířením jednotného spisovného jazyka, překonáním regionálním roztříštění a vzestupem národního vědomí.“

academia_stat_1

O etnických menšinách, vztazích menšin a většiny pohovořil v závěru semináře dr. Jaroslav Otčenášek. Ten uvedl, že od roku 1945 Česká republika rychle směřuje k národnostní homogenizaci, což znamená, že procento lidí, kteří se hlásí k české národnosti neustále narůstá. Naopak menšiny žijící v České republice mají tendenci ke klesajícímu počtu. Typickým příkladem je slovenská národní menšina. „Z tabulek sčítání lidu v roce 2001 vyplývá, že lidí hlásajících se k slovenské národnosti poměrně rychle ubývá. Z necelých 200 000 jejich počet klesl v průběhu deseti let o sto tisíc lidí,“ upřesnil dr. Otčenášek.

Za stabilní menšinu je např. označována menšina řecká, jejíž počet se nemění a tvoří ji cca 3000 lidí. Mezi menšiny, jejichž množství naopak stoupá, patří Bulhaři, Rusové, Ukrajinci a Vietnamci. Složitější je podle dr. Otčenáška situace s příslušníky čínské národnosti. Ti však podle průzkumů nepovažují Českou republiku za svou vlast a dlouhodobě zde neplánují vytvářet čínské struktury, jako je tomu např. ve Spojených státech amerických či Británii.

Text a foto: Gabriela Adámková

6.4.2010