Boj o dotace: MŠMT již zná postupující projekty

Za účasti ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové se 9. dubna 2010 uskutečnila tisková konference k výsledkům hodnocení žádostí v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI). Úspěšní žadatelé jsou tak o krok blíže dotacím v celkové výši 28 mld. korun. Akademie věd ČR v současnosti podporuje dva velké projekty – ELI a BIOCEV.

MŠMT v březnu hostilo 77 významných vědců ze 16 zemí, kteří posuzovali jednotlivé projektové žádosti. Hodnocení zakončil 20. března 2010 Mezinárodní panel, který poslal do poslední fáze evaluace projekty v oblastech podpory Center excelence a Regionálních vědecko-výzkumných center.

Podle Miroslavy Kopicové byl proces hodnocení logisticky velmi náročný. „Bylo nutné včas připravit potřebnou dokumentaci a zajistit, že vše se uskuteční transparentně a nestranně. Mnozí se shodli, že způsob a průběh hodnocení byly opravdu na světové úrovni.“ Další krok v procesu hodnocení provede Výběrová komise na úrovni Řídicího orgánu (tj. MŠMT), která na základě výsledků mezinárodní fáze doporučila postup 38 projektových žádostí do závěrečné části hodnocení.

V rámci podpory Center excelence – špičkových vědecko-výzkumných center na mezinárodní úrovni vybavených nejmodernější infrastrukturou – postoupilo do poslední fáze celkem devět projektů. Z nich pět projektů velkých, tj. s celkovými náklady přes 50 mil. eur. V oblasti podpory Regionálních vědecko-výzkumných center s rozvinutou spoluprací a silnými vazbami na partnery z aplikační sféry (zejm. malé a střední podniky) postoupilo 29 projektů (jeden z nich patří do kategorie velkých projektů).

TK_Biocev_foto_skys (24)_resize
Podle bývalého předsedy Akademie věd ČR Václava Pačesa bude zbudování BIOCEV pozitivním přínosem pro Středočeský kraj. Plný provoz by centrum mělo zahájit v roce 2015. Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin.

TK_HiPER_foto_skys 162_resize
Podle Bedřicha Rusa z Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i., je výkon ELI srovnatelný s miliardou temelínských reaktorů. Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin.

Úspěšné žadatele nyní čekají další jednání, na jejichž konci je samotné přiznání dotace. Tento postup se týká projektů běžných (do 50 mil. eur). V kategorii velkých projektů po fázi negociací následuje zaslání projektových žádostí Evropské komisi, která definitivně rozhodne o přiznání dotací. U běžných projektů se vydání prvního rozhodnutí očekává na přelomu května a června; ve stejný termín by měly být Evropské komisy také předloženy první velké projekty. U velkých projektů lze předpokládat vydání prvního rozhodnutí na podzim letošního roku.

eli
Vizualizace projektu Extreme Light Infrastructure.

Akademie České republiky ČR se v současnosti soustřeďuje na podporu dvou kvalitních výzkumných projektů – ELI a BIOCEV. Podle předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše naplňují uvedené projekty hlavní cíle prioritní osy 1 – „Evropská centra excelence“. Jejich realizace umožní dále rozvíjet nejen efektivní spolupráci s vysokými školami a výzkumnými ústavy, ale nabízí též možnost zakládání nových malých a středních podniků v souvislosti s budováním infrastruktury i v návaznosti na řešené výzkumné projekty.

biocev
Vizualizace projektu BIOCEV.

Důležité je také, že programy základního i aplikovaného výzkumu v těchto centrech přispějí k výchově nové generace badatelů a technologických specialistů. Vzniklé infrastruktury budou automaticky integrovány do evropského výzkumného prostoru a poskytnou platformu pro špičkový základní výzkum a pro spolupráci s aplikační sférou na poli nejvyspělejších technologií.

red
 

9.4.2010