Věda na vaší straně

V atriu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zahájili 12. dubna 2010 předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš s vedoucím Kanceláře sněmovny Ing. Petr Kynštetrem výstavu Věda na vaší straně, kterou je možno navštívit až do 23. dubna 2010. Smyslem expozice, kterou připravilo Středisko společných činností AV ČR, je představit činnost a úspěchy vědců a vědeckých týmů Akademie věd v celospolečenském kontextu a iniciovat otevřenou komunikaci mezi představiteli české vědy a veřejnosti. Po zahájení rozezněli vzdušné prostory atria sněmovny Roman Patočka (housle), Aneta Majerová (klavír) a Bronislava Tomanová (zpěv) přednesem pohádky Davida Dorůžky a balady Eugena Ysaye.


vedaveda
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Výstava sestává ze tří tematických bloků: obecné části se základními informacemi o Akademii věd ČR, části, která představuje špičkové vědecké osobnosti české vědy, a bloku o významných vědeckých objevech, důležitých projektech a výsledcích mezinárodní spolupráce.

Podle prof. Jiřího Drahoše jsou finanční dotace státu a dohled nad efektivností nakládání s vloženými prostředky významnými interakcemi mezi světem politiky a světem akademického bádání. „Věda potřebuje podporu státu, stát potřebuje vědu a její rozvoj.“

13.4.2010