Einsteinovy dny a práce v Praze: relativita tehdy a dnes

V hlavní budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze se 13. dubna 2010 uskutečnila přednáška prof. Jiřího Bičáka Einsteinovy dny a práce v Praze: relativita tehdy a dnes. Bylo to totiž právě během pobytu v Praze, kdy Albert Einstein (1879–1955) začal systematicky rozvíjet základní principy a ideje obecné teorie relativity. Přednášku uvedl a diskusi řídil prof. Aleš Pultr, člen Rady Učené společnosti.


P_Bicak_Einstein_v_Praze_foto_skys 014_resize
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Profesor Jiří Bičák zaplněnému auditoriu připomenul ony dny v letech 1911 a 1912 a rozebral Einsteinovy práce s důrazem na nové pojmy a myšlenky, které zavedl. Ukázal rovněž, jak hlavní témata, jimiž se Einstein tehdy zabýval (například princip ekvivalence, ohyb světla v gravitačním poli a gravitomagnetické jevy), jsou velmi živými i dnes.

P_Bicak_Einstein_v_Praze_foto_skys 034_resize

P_Bicak_Einstein_v_Praze_foto_skys 026_resize
   
 Profesor Jiří Bičák vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK. V Ústavu teoretické fyziky MFF UK se zabývá obecnou teorií relativity, kosmologií, astrofyzikou a historií a filozofií fyziky 20. století. Je jedním ze zakládajících členů Učené společnosti České republiky.

P_Bicak_Einstein_v_Praze_foto_skys 039_resize   P_Bicak_Einstein_v_Praze_foto_skys 029_resize  

14.4.2010