Magnesia Litera 2010

Letošní ročník knižních cen Magnesia Litera zakončilo v neděli 18. dubna 2010 slavnostní vyhlášení vítězů ve Stavovském divadle v Praze. Soutěžilo se v sedmi kategoriích, do kterých bylo nominováno celkem 24 publikací. Úspěch slavila kniha Ivana Klímy Moje šílené století z produkce nakladatelství Academia, jež získala Literu za literaturu faktu. V nakladatelství Academia právě vychází druhý svazek pamětí Ivana Klímy Moje šílené století II.


         klima_1 klima_2

V kategorii Litera pro objev roku zabodoval historik Jiří Hoppe z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., který si odnesl ocenění za svou monografickou prvotinu Opozice ´68. Sociální demokracie, KAN a K 231 v čase pražského jara (vydalo nakladatelství Prostor).

                                   hoppe_kniha


Vyhlašovatelem výročních knižních cen Magnesia Litera je občanské sdružení Litera. Jejich nejdůležitějším úkolem je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. A to bez omezení a bez ohledu na žánry: stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici.

PaM

 

20.4.2010