Vědecká rozprava o metodě SBRA

Inženýrská akademie České republiky (Sekce stavební a strojní) uspořádala 20. dubna 2010 v Kongresovém centru Fakulty strojní ČVUT vědeckou rozpravu Metoda dílčích součinitelů vs. Pravděpodobnostní metoda SBRA, která se zaměřila na rozvoj a aplikace pravděpodobnostní metody posuzování spolehlivosti konstrukcí (stavebních a strojních) v projekční praxi. Rozmluvu informativními přednáškami uvedli prof. Pavel Marek ze Západočeské univerzity v Plzni a dr. Milan Guštar, spoluautor metody SBRA.

SBRE
V úvodu vědecké rozpravy vystoupil s prezentací prof. Pavel Marek.

Rychlé zdokonalování výpočetní techniky vytváří předpoklady k zavádění kvalitativně nových metod posuzování spolehlivosti konstrukcí do praxe. Podle Inženýrské akademie nastala vhodná doba věnovat pozornost přípravě přechodu od dosavadních „předpisových“ metod (např. od metody dílčích součinitelů aplikované v Eurocodech a od LRFD AISC-AISC používané v USA) k metodám plně pravděpodobnostním (např. k metodě SBRA – Simulation Based Reliability Assessment). Metoda SBRA je v současnosti rozpracovaná a doložená příklady aplikací (například viz seznam více než šesti set publikací, které naleznete na www.sbra-anthill.com).
 
V roce 2000 uspořádal Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i., jubilejní desátou mezinárodní konferenci SBRA, na které se odborníci zaměřili na přípravu nově pojatých norem pro posuzování spolehlivosti konstrukcí podle SBRA. Do roku 2000 bylo na Vysoké škole báňské TU Ostrava obhájeno na 17 disertačních a habilitačních prací.   

Setkání odborníků v prostorách ČVUT bylo prvním v připravované sérii Vědeckých rozprav IAČR o základních problémech, které ovlivňují další vývoj v různých vědních oborech, které spadají do oblastí působení IA ČR s cílem vytyčit směr a náplň rozvoje a doporučení realizace souvisejících aktivit. Vědecké rozpravy uspořádají Odborné sekce IA ČR (jako v tomto prvním případě Sekce stavební a strojní). 
red

21.4.2010