Praha hostí workshop ELI Beamlines

Fyzikální ústav Akademie věd ČR uspořádal ve dnech 26.–27. dubna 2010 mezinárodní vědecký workshop o výzkumných programech a nových technologiích laserového centra ELI Beamlines v České republice, které se má stát jedním z největších projektů v Evropě. Podle vědeckého manažera projektu Bedřicha Rusa je realizace centra, na němž spolupracuje více jak 40 akademických pracovišť z 13 evropských zemí, výjimečnou příležitostí pro českou vědu a průmysl.


elieli (1)
Tiskové konference v hotelu Diplomat se zúčastnili (zleva) Wolfgang Sandner, koordinátor projektu LASERLAB EUROPE, Vlastimil Růžička, náměstek ministryně MŠMT ČR, Miroslav Tůma, místopředseda Akademie věd ČR, Jan Řidký, ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR, a Bedřich Rus, vědecký manažer projektu ELI v České republice.

Projekt víceúčelového laseru o výkonu zhruba stokrát větším, než je výkon největších současných laserů počítá se zahájením výstavby infrastruktury ELI v Dolních Břežanech v polovině příštího roku.

elieli (3)

Soustava laserů bude jádrem aplikačního centra pro vývoj nových materiálů, hadronové terapie, kompaktních ultraintenzivních zdrojů záření a částic a pro základní výzkum v kvantové a relativistické fyzice. 

Po vybudování bude mít ELI mezinárodní status tzv. Evropské výzkumné infrastruktury (European Research Infrastructure) a po uvedení do provozu bude v souladu s konsorciální smlouvou přibližně 80 % provozních nákladů financováno zahraničními partnery projektu.

eli

Kromě centra v Dolních Břežanech mají vzniknout badatelská pracoviště také  v Rumunsku a Maďarsku. „Každé z center bude ale sledovat jiný směr vědeckého bádání,“ upřesnil ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR Jan Řidký.  
 
elieli (2)
Georg Korn, zástupce koordinátora mezinárodní přípravné fáze projektu ELI, a Wolfgang Sandner, koordinátor projektu LASERLAB EUROPE.

Podle Bedřicha Rusa přispějí programy základního i aplikovaného výzkumu v centru ELI k výchově nové generace badatelů a technologických specialistů. Do aplikačního výzkumu budou zapojeny nejen tuzemském, ale i zahraniční firmy a realizace vybraných projektů bude podnětem ke vzniku nových malých a středních firem, které se budou specializovat na pokročilé technologie.
 
Součástí akce, které se účastní významní představitelé projektu ELI, je také prohlídka badatelského centra PALS (Prague Asterix Laser System) v pražských Kobylisích. „Toto setkání je velmi důležité, protože nám umožňuje diskutovat o vědeckých aspektech projektu i o výzvách, které s sebou přináší uskutečnění tak jedinečného zařízení, jakým ELI bezesporu je,“ vysvětlil na tiskové konferenci v pražském hotelu Diplomat Georg Korn, zástupce koordinátora mezinárodní přípravné fáze projektu ELI. 
 
TEXT A FOTO LUDĚK SVOBODA
 
 

27.4.2010