„Mord“ české vědy v ulicích Starého města pražského

Každý, kdo včera po poledni procházel rozvětvením Perštýna do ulic Husovy, Jilské nebo k Betlémskému náměstí uviděl něco vskutku podivného. Z oken budovy Ústavu dějin umění AV ČR, v. v. i., visel oběšenec coby alegorie základního výzkumu v Česku.

animace_vrazda_vedy

Prostranství před smutečně vyzdobeným průčelím budovy ÚDU se začalo zaplňovat chvíli před polednem, lidé z nejrůznějších pracovišť Akademie se vzájemně zdravili, bylo možné spatřit ředitele některých ústavů, členy Akademické rady, Učené společnosti, v davu štěbetali sympatizanti s našimi vědci. Početným davem se marně tlačili nic netuší turisté a z bočních ulic neustále vyjížděla auta, jako by se snažila shromáždění rozdělit – zejména dodávky s nápisem „Knedlíky“ a „Nápoje“ jsme registrovali stále dokola, až jsme glosovali, že jsou snad objednané. V pestrém davu drželi „rebelující“ akademici transparenty „Kazíte snahy politiků o dobré jméno ČR“, a „Hybaj darmožrouti!“ s kresbou badatelů, kterak s baňkami a štosem lejster opouštějí Českou republiku.

Recese dodržela i symbolických pět minut po dvanácté. V tu chvíli se v oknech Ústavu dějin umění rozezněla trumpeta a poté se objevila porota se škraboškami na obličejích. Hluk dole stojícího obecenstva ztichl, když se slova ujal hlavní sudí, aby s patosem obžaloval vědu, zejména základní výzkum za jeho neužitečnost, darmožroutství a spoustu dalších naprosto nepřístojných vlastností. Dav přihlížejících přitakával sudímu a i nezasvěcení kolemjdoucí snad pochopili recesi, když se na „vědu“ snášela posměšná provolání: „Málo’s publikoval! Více nekrologů, více bodů! Tvé knihy nás nezajímají! Plazmy se nenapiješ a fotonů nenajíš! Ruce bez mozolů, pověste ho hlavou dolů! Minulost se nás netýká, smrt historii! Nechte umění umělcům, pryč s teorií! Znič mi mé kruhy! A přece se netočí! Nemyslím, tedy jsem!“ Za takové podpory byl vyřčen absolutní ortel. Rozsudek smrti nad českou vědou byl vykonán vzápětí. Nad přihlížejícími se nejprve objevily nohy a poté již celé tělo oběšencovo. Jásavý tón trubky ztvrdil soudcovu dobrou práci, postavy se škraboškami radostně pozvedly číše k přípitku, zatímco Martin Krummholz přečetl prohlášení Fóra Ústavu dějin umění AV ČR. Podle něj je tento happening první ze série protestních akcí, jimiž chtějí vědci z Akademie věd ČR veřejnost upozornit na postup české vlády ve věci financování základního výzkumu. Vždyť kdo jiný, než právě kolegové z Ústavu dějin umění, by byl lépe povolán k originálnímu happeningovému apelu na protest proti drastickému snížení státních dotací Akademii věd České republiky.

Recesisti na Starém městě vědu zamordovali. Věřme, že zodpovědní lidé na příslušných postech českou vědu uškrtit nenechají. V tomto smyslu se také ještě tentýž večer vyslovila i ministryně Kopicová v televizním pořadu Události, komentáře.

Nároží slavných ulic Na Perštýně, Husovy a Jilské se 21. července 2009 staly svědkem možné tragédie. Na únik intelektuálního potenciálu bychom totiž doplatili my všichni. Po půl hodině se dav opět rozhlučel, na petiční archy přibývaly podpisy, novináři se vrhli na pořadatele i další osobnosti Akademie věd, turisté se rozešli, náklaďáky zase mohly volně projíždět.   

Znění rozsudku a tiskovou zprávu naleznete na webových stránkách Ústavu dějin umění AV ČR http://www.udu.cas.cz/

MARINA HUŽVÁROVÁ,
FOTO: STANISLAVA KYSELOVÁ, AKADEMICKÝ BULLETIN


21.7.2009