Předsednictvo Grantové agentury České republiky projednalo na svém zasedání dne 9. dubna 2009 návrhy oborových komisí GA ČR na udělení Ceny předsedy GA ČR za výsledky projektů ukončených v roce 2008 a rozhodlo o udělení tří cen a jednoho zvláštního uznání.

Doc. Ing. Ladislav Bocák, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci za projekt “Neotenie a speciace u nadčeledi Elateroidea (Coleoptera)”

Prof. Ing.Evžen Kočenda, Ph.D. z Univerzity Karlovy v Praze, CERGE, za projekt “Výkonnost, efektivnost a chování českých podniků od transformace k evropské integraci: teoretické základy a empirické hodnocení”

Doc. Ing. Jan Macháč, DrSc. z Českého vysokého učení technického v Praze - Fakulty elektrotechnické za projekt “Metamateriály, nanostruktury a jejich aplikace”, spoluřešiteli byli: prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc.z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze – Fakulty chemické technologie a doc.Ing. Vladimír Hnatowicz, DrSc.z Ústavu jaderné fyziky AV ČR, v.v.i.

Předsednictvo současně udělilo Zvláštní čestné uznání předsedy GA ČR. Dostává ho:
Mgr. David Matějíček, Ph.D. z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, Agronomické fakulty za projekt “Metody stanovení estrogenů a progestogenů ve složkách životního prostředí”.