Grantová  agentura  České  republiky  se sídlem Národní 3, Praha 1, PSČ 110 00,   IČ: 48 54 90 37 (dále jen „GA ČR“), v souladu se zákonem č. 130/2002 Sb. o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), zákonem č. 513/1991 Sb., obchodním zákoníkem, ve znění pozdějších předpisů, a dalšími obecně závaznými právními předpisy

v y h l a š u j e
v souladu s European Science Foundation ( dále jen „ESF“) dvoustupňovou veřejnou soutěž ve výzkumu a vývoji na podporu grantových projektů  EUROCORES
Understanding and Misunderstanding: Cognition, Communication and Culture (EuroUnderstanding) (dále jen “veřejná soutěž“).

Vyhlášení tematického podprogramu EUROCORES EuroUnderstanding  „Call for Proposals“ lze nalézt na domovské stránce ESF http://www.esf.org, kde jsou zároveň k dispozici i další podrobnosti k programu.
V programu EUROCORES spojují ESF a její členské organizace své úsilí a prostředky k podpoře společných projektů umožňujících zapojení vědeckých týmů evropských zemí do široké interdisciplinární spolupráce v rámci tematicky vymezených oblastí - tematických podprogramů.
GA ČR se v souladu se zásadami programu EUROCORES připojila k tematickému podprogramu EuroUnderstanding  a poskytne účelovou podporu na řešení dílčí části projektu, které bude probíhat v ČR. Projektu se musí účastnit minimálně 2 další vědecké týmy z evropských zemí (dle vyhlášení ESF).

Podmínky veřejné soutěže:

  1. Veřejná soutěž je vyhlašována na podporu grantových projektů EUROCORES v oblasti základního výzkumu, jejichž cíle a způsob řešení si v rámci  tématického podprogramu EuroUnderstanding stanovuje uchazeč sám s předpokládaným zahájením řešení od 1. ledna 2011.
  2. Předpokládaná doba trvání (řešení) grantových projektů EUROCORES je 36 měsíců.
  3. Uchazeči, kteří splňují všechny podmínky stanovené obecně závaznými právními předpisy, podmínky stanovené v zadávací dokumentaci a vyhlášení tematického podprogramu EuroUnderstanding v ESF, mohou podávat návrhy grantových projektů (dále jen „návrhy projektu“).
  4. Způsobilost k řešení navrhovaného projektu požadovanou podle § 18 odst. 2 písm.a) zákona prokazuje uchazeč při podání návrhu projektu, kde uvede odborné schopnosti řešitele, jeho tvůrčí přínos ve vědní oblasti, do které navrhovaný projekt náleží, a jeho dosavadní vědecké výsledky. GA ČR je bude posuzovat s ohledem na charakter daného grantového projektu a se zřetelem na obsah návrhu projektu podle kritérií uvedených v bodě 5. Dále prokazuje uchazeč způsobilost podle dalších ustanovení § 18 zákona.
  5. Kritérii hodnocení návrhů projektů jsou: cíle projektu, návrh způsobu řešení, návrh výstupů řešení, zahraniční spolupráce uchazeče, posouzení předchozí spolupráce uchazeče s GA ČR a přiměřenost finančních požadavků. Hodnocení návrhů projektů provádějí oborové komise podle zákona a Statutu GA ČR. Oborová komise GA ČR při hodnocení návrhu projektu bere v úvahu doporučení mezinárodního posuzovacího panelu ESF pro společný projekt podaný do ESF.
  6. Podrobné podklady a informace nezbytné pro zpracování a podání návrhů projektů, podmínky způsobilosti uchazečů, požadavky na její prokázání a způsob  hodnocení návrhů projektů jsou podrobněji popsány v zadávací dokumentaci. Zadávací dokumentace bude zveřejněna první den soutěžní lhůty na internetových stránkách poskytovatele.
  7. Soutěžní lhůta pro první stupeň začíná dnem následujícím po dni vyhlášení veřejné soutěže v Obchodním věstníku a   končí dnem 16. dubna 2010
  8. Soutěžní lhůta pro druhý stupeň bude vyhlášena na webových stránkách GA ČR současně s vyhlášením výsledků prvního stupně, které budou zveřejněny bezprostředně po vyhlášení výsledků ESF.
  9. Formuláře návrhu projektu jsou dostupné výhradně na internetových stránkách GA ČR na adrese http://www.gacr.cz/ v internetové on-line aplikaci vytvořené GA ČR k tomuto účelu (dále jen „aplikace“). Návrh projektu musí být vyplněn a z ní konvertován do formátu PDF podle návodu obsaženého v aplikaci.
  10. Návrh projektu včetně příloh musí být podán GA ČR prostřednictvím informačního systému datových schránek nejpozději posledního dne soutěžní lhůty.
  11. Hodnotící lhůta dvoustupňové veřejné soutěže začíná dnem 17. dubna 2010 a končí dnem 11. prosince 2010.
  12. Název a sídlo poskytovatele a telefon a elektronická adresa kontaktního pracovníka:
  13. Grantová agentura České republiky
    Národní 3, 110 00 Praha 1
    tel./fax: +420 227 088 861
    e-mail: info@gacr.cas.cz nebo veronika.paleckova@gacr.cas.cz
    adresa GA ČR v síti Internet: http://www.gacr.cz/

  14. Výsledky veřejné soutěže prvního i druhého stupně na národní úrovni budou  vyhlášeny do konce hodnotící lhůty zveřejněním na internetové adrese GA ČR http://www.gacr.cz/. Výsledky prvního stupně budou zveřejněny bezprostředně po vyhlášení výsledků ESF. GA ČR dále vyrozumí každého uchazeče o výsledku  posuzovacího řízení prvního stupně veřejné soutěže. V případě postupu návrhu projektu do druhého stupně veřejné soutěže bude uchazeč informován písemně o termínu soutěžní lhůty pro druhý stupeň veřejné soutěže. GA ČR rozhodne do konce hodnotící lhůty pro druhý stupeň veřejné soutěže. Výsledky druhého stupně veřejné soutěže budou.zveřejněny bezprostředně po vyhlášení výsledků ESF. O udělení nebo neudělení grantu GA ČR vyrozumí uchazeče bezprostředně po vyrozumění ze strany ESF.