Socioekonomie bydlení

Vedoucí oddělení:

Nové oddělení Socioekonomie bydlení vzniklo v roce 2009 a navazuje na aktivity týmu socioekonomie bydlení, který byl založen v roce 2000 jako součást oddělení Ekonomické sociologie. Na počátku se aktivity týmu soustředily zejména na problematiku výdajů na bydlení, postupně se však jeho činnost rozšířila i na další oblasti výzkumu bydlení.  Oddělení se zabývá sociálními i ekonomickými aspekty bydlení a mezi hlavní výzkumná témata patří postoje občanů k různým formám bydlení nebo různým formám státní intervence do oblasti bydlení, finanční dostupnost bydlení, mezinárodní komparace systémů bytových politik a sociálního bydlení, ekonomické simulace různých reforem bytové politiky (deregulace nájmů, zavedení příspěvku na bydlení a sociálního bydlení), financování bydlení, efektivita trhu bydlení a cenové indexy. Členové oddělení se pravidelně účastní mezinárodních konferencí European Network for Housing Research a v roce 2000 také zorganizovali mezinárodní seminář Social Housing in Europe 2000. V roce 2009 bude oddělení spoluorganizovat mezinárodní vědeckou konferenci European Network for Housing Research (ENHR) v Praze.

 

Probíhající projekty:

Sociální nerovnosti a tržní rizika vyplývající ze spotřeby bydlení. Aktuální a žádoucí reakce fiskální a monetární politiky státu (2009 – 2011, Ing. Mgr. Martin Lux)

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit (2007 – 2011, Ing. Mgr. Martin Lux)

 

Nově vydané publikace:

Lux M., P. Sunega, M. Mikeszová, T. Kostelecký. 2008. Standardy bydlení 2007/2008: Faktory vysokých cen vlastnického bydlení v Praze.  Praha : Sociologický ústav AV ČR.

Lux, M., P. Sunega 2007. Housing allowances in the Czech Republic in comparative perspective. Pp. 239-264 in Kemp, P. (ed.). Housing Allowances in Comparative Perspective. Bristol: Policy Press.

Lux, M., P. Sunega, M. Mikeszová, J. Večerník, F. Matyáš 2006. Analýza opatření bytové politiky směřujících k podpoře flexibility práce v ČR. 1. díl – teoretický úvod. Praha : Sociologický ústav AV ČR.

Lux, M., P. Sunega, M. Mikeszová, J. Večerník, F. Matyáš 2006. Analýza opatření bytové politiky směřujících k podpoře flexibility práce v ČR. 2. díl – výsledky empirických šetření. Praha : Sociologický ústav AV ČR.

verze pro tisk seznam všech oddělení
www odkazy