Statut oborových komisí GA ČR byl vydán na základě ustanovení §7 odst. 2 Nařízení vlády č. 461/2002 o účelové posdpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků.

Článek 1

Úvodní ustanovení

(1) Oborové komise Grantové agentury České republiky (dále jen “oborové komise”) jsou odborným poradním orgánem pro hodnocení návrhů grantových projektů ve smyslu § 21, odst. 4 a 9 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje) (dále jen “zákon”).

(2) Statut oborových komisí vydává Grantová agentura České republiky (dále jen “GA ČR”) na základě ustanovení §7 odst. 2 nařízení vlády č. 461/2002 Sb., o účelové podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji (dále jen “nařízení vlády”).

Článek 2

Organizace a zásady činnosti oborových komisí

(1) Oborové komise zajišťují přijímání, posuzování a hodnocení návrhů grantových projektů v jednotlivých oborech ve smyslu § 21 odst. 4 a 9 zákona a vyhodnocují postup řešení a výsledky přijatých grantových projektů. Členy oborových komisí jmenuje a odvolává předsednictvo GA ČR (dále jen “předsednictvo”) na základě návrhů právnických osob zabývajících se výzkumem. Členství v oborové komisi je funkcí ve veřejném zájmu.

(2) Oborové komise se podle článku 7 odst. 3 Statutu GA ČR (příloha k usnesení vlády ze dne 7. 8. 2002 č. 770) ustavují pro tyto obory:
(a) technické vědy,
(b) přírodní vědy,
(c) lékařské vědy,
(d) společenské vědy,
(e) zemědělské vědy.

(3) Oborová komise má 10 až 25 členů; počet členů jednotlivých oborových komisí určuje předsednictvo. Funkční období člena oborové komise je tříleté. Znovu může tuto funkci vykonávat po 3 letech od skončení funkčního období. V každé oborové komisi se každoročně obměňuje jedna třetina členů.

(4) Oborové komise navrhují předsednictvu zřízení nebo zrušení podoboro¬vých komisí jako pomocných pracovních orgánů. Členy podoboro¬vé komise na návrh oborové komise jmenuje a odvolává předsednictvo na základě návrhů právnických osob zabývajících se výzkumem. Souhrnná délka členství v oborové a podoborové komisi může činit maximálně šest let.

(5) Složení oborových komisí, podrobnosti o jejich činnosti a podmínky nepodjatosti jejich členů stanoví § 7 nařízení vlády.

(6) Sez¬nam členů oboro¬vých komisí a podoboro¬vých komisí je uveřej¬ňován v Bulletinu GA ČR a na internetových stránkách GA ČR.

(7) Hlavní úkoly oborových komisí jsou zejména:
(a) organizovat posuzování návrhů grantových projektů (dále jen “grantové přihlášky”), pro každý z nich navrhnout vhodné nezávislé oponenty z České republiky a ze zahraničí,
(b) vyhodnocovat stanoviska oponentů a zpracovávat souhrnné hodnocení grantové přihlášky,
(c) na základě výsledků souhrnného hodnocení navrhovat projekty k udělení účelové podpory (dále jen “grant”) a postupovat je s vlastním stanoviskem předsednictvu,
(d) vyhodnocovat postup řešení a výsledky přijatých grantových projektů ve svém oboru,
(e) projednávat změny požadované řešiteli grantových projektů v průběhu jejich řešení,
(f) navrhovat předsednictvu zřízení nebo zrušení podoborových komisí jako pomocných poradních orgánů, včetně jmenování a odvolání jejich členů,
(g) předkládat předsednictvu stanoviska k organizaci a postupům posuzovacího řízení.

(8) Odměny členům oborových komisí nebo podoborových komisí schvaluje a jejich výši stanoví předsednictvo.

(9) Další náležitosti činnosti oborových komisí upravuje Jednací řád oborových komisí.

Článek 3

Způsob ustavení oborové komise (platí přiměřeně i pro podoborové komise)

(1) GA ČR vyzve právnické osoby zabývající se výzkumem v České republice (dále jen “instituce”), aby navrhly vhodné kandidáty do oborových komisí. Výzva k podávání návrhových listů je uveřejněna v Bulletinu GA ČR a na internetové stránce GA ČR.; je opakována každoročně, zpravidla v měsíci listopadu.

(2) Návrhy mohou instituce podávat výhradně na návrhovém listu, který je k dispozici v Kanceláři GA ČR, v Bulletinu GA ČR nebo na internetové stránce GA ČR. Náležitosti, které musí návrhový list obsahovat, jsou stanoveny ve výzvě k podávání návrhů. Návrhové listy, které nesplňují stanovené požadavky, předsednictvo vyřadí.

(3) Shromážděné návrhy slouží jako podklad k sestavení kandidátních listin pro jmenování členů oborových komisí v daném roce a v dalších dvou letech. Instituce však může nezávisle na tom podávat každý rok nové návrhy.

(4) Výběr členů pro jednotlivé oborové komise z navržených kandidátů provádějí pracovní skupiny složené ze zástupců Rady pro výzkum a vývoj (dále jen “Rada”), předsednictva, kontrolní rady GA ČR a stávajících oborových komisí. Pracovní skupiny jsou ustaveny pro každý z oborů uvedených v čl. 2 odst. 2. GA ČR vyzve Radu a kontrolní radu GA ČR, aby jmenovaly své zástupce do každé z těchto pracovních skupin. Při výběru se pracovní skupiny řídí ustanoveními § 7 nařízení vlády. Členové OK budou jmenováni zpravidla z řad členů POK. Na základě doporučení pracovních skupin jmenuje předsednictvo členy oborových komisí.

(5) Členové oborové komise volí na svém prvním zasedání, které řídí člen předsednictva, předsedu oborové komise na jednoleté funkční období. Předseda oborové komise může vykonávat tuto funkci nejvýše dvě po sobě následující funkční období.

(6) Členství v oborové komisi zaniká
a) uplynutím funkčního období,
b) vzdáním se funkce,
c) odvoláním z funkce,
d) smrtí člena.

(7) Důvodem k odvolání člena oborové komise může být skutečnost, že se dlouhodobě neúčastní práce v oborové komisi.

Článek 4

Řádná zasedání oborových komisí se konají nejméně čtyřikrát ročně na základě plánu práce schváleného na prvním zasedání oborové komise po jejím jmenování.

Článek 5

Programové komise, speciální a expertní komise

Kromě oborových komisí může předsednictvo vytvořit speciální komisi, expertní komisi a programové komise.
Programová komise
(1) Předsednictvo může dle potřeby jmenovat programové komise pro posuzování a hodnocení projektů v rámci specifických programů.
(2) Členy programových komisí jmenuje a odvolává předsednictvo. Členy se mohou stát členové oborových komisí, které předsednictvo vybere podle charakteru a zaměření daného programu. Programové komise mohou pro svou činnost využít pomoci členů podoborových komisí.

(3) Funkční období člena programové komise trvá do konce jeho funkčního období v oborové komisi. Pokud je činnost programu ukončena dříve, končí i funkční období člena programové komise. Člen programové komise může být během svého funkčního období odvolán předsednictvem nebo ukončit činnost na vlastní žádost.

Speciální komise

(1) Předsednictvo jmenuje pro každou veřejnou soutěž speciální komisi, která posuzuje grantové přihlášky, na jejichž přípravě se podílí některý člen oborové komise.

(2) Do speciální komise předsednictvo jmenuje jednoho až tři zástupce z každé oborové komise, kteří nejsou navrhovateli ani spolunavrhovateli v grantových přihláškách pro danou veřejnou soutěž.

(3) Funkční období člena speciální komise trvá do konce hodnotící lhůty dané veřejné soutěže, nebo do ukončení jeho funkčního období.

Expertní komise pro mezinárodní spolupráci (dále jen „expertní komise“)

(1) Činnost expertní komise je zaměřena na oblast mezinárodní spolupráce. Členové expertní komise mohou zastupovat GA ČR v evropských strukturách pro výzkum a vývoj. Předsednictvo může s členy expertní komise také konzultovat otázky mezinárodní spolupráce.

(2) Členy expertní komise jmenuje a odvolává předsednictvo. Členy se mohou stát současní i bývalí členové oborových komisí, kteří mají zkušenost s činností GA ČR a ve vědním oboru, který reprezentují, mají přehled na mezinárodní úrovni.

(3) Z členů této komise může předsednictvo jmenovat „ad hoc“ komise pro posuzování projektů v oblasti mezinárodní spolupráce podle jejich charakteru a zaměření.

(4) Funkční období členů expertní komise je maximálně čtyřleté a shoduje se s funkčním obdobím předsednictva. Člen expertní komise může tuto funkci vykonávat maximálně dvě po sobě jdoucí funkční období. Člen expertní komise může být během svého funkčního období odvolán předsednictvem nebo ukončit činnost na vlastní žádost.

(5) Odměny členům expertní komise schvaluje a jejich výši stanoví předsednictvo.

Další náležitosti činnosti programových komisí, speciální komise a expertní komise upravuje jednací řád oborových komisí.

Článek 6

Závěrečné ustanovení

Tento Statut oborových komisí GA ČR nabývá účinnosti dne 30. ledna 2006.

prof. MUDr. Josef Syka, DrSc.
předseda GA ČR