Jednací řád oborových komisí GA ČR byl vydán na základě ustanovení §7 odst. 2 Nařízení vlády č. 461/2002 o účelové podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků.

Článek 1Úvodní ustanovení

(1) Oborové komise Grantové agentury České republiky (dále jen “oborové komise”) jsou poradním orgánem Grantové agentury České republiky (dále jen “GA ČR”), který zajišťuje přijímání, posuzování a hodnocení návrhů grantových projektů ve smyslu § 21 odst. 4 a 9 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje) (dále jen “zákon”). Současně oborové komise vyhodnocují postup a výsledky řešení grantových projektů
(2) Kromě oborových komisí jsou podle čl. 4 Statutu oborových komisí GA ČR vytvářeny programové komise, které zajišťují posuzování a hodnocení návrhů projektů speciálních programů.
(3) Oborové a programové komise (dále jen “komise”) jsou poradními orgány předsednictva GA ČR, nemají rozhodovací pravomoc a výsledek svého hodnocení grantových přihlášek i další svá hodnocení a stanoviska předkládají předsednictvu jako doporučení.
(4) Jednací řád oborových a programových komisí vydává GA ČR na základě ustanovení § 7 odst. 2 nařízení vlády č. 461/2002 Sb., o účelové podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji (dále jen “nařízení vlády”).


Článek 2Zásady činnosti komisí

(1) Rozsah činnosti oborových komisí je stanoven v čl. 2 odst. 7 Statutu oborových komisí GA ČR.
(2) Činnost oborových komisí po administrativně-technické stránce zajišťují příslušné odborné sekce Kanceláře GA ČR. Vedoucí odborných sekcí plní funkci tajemníků oborových komisí. Tajemníky programových komisí určí ředitel Kanceláře GA ČR z řad pracovníků Kanceláře
(3) Tajemník komise zpracovává společně s předsedou komise časový plán práce komise, zabezpečuje svolání a přípravu programu zasedání komise, vede písemné záznamy o zasedáních komise, evidenci jejich usnesení a přehled o jejich plnění. Zajišťuje nezbytnou technicko-administrativní agendu související s činností komise.
(4) Hlavními kritérii uplatňovanými při posuzování návrhů grantových projektů (dále jen “grantové přihlášky”) jsou:
(a) odborná úroveň a aktuálnost řešení projektu,
(b) odborná a věcná způsobilost navrhovatele a uchazeče k řešení projektu,
(c) přiměřenost finančních požadavků k věcnému obsahu navrhovaného projektu a jeho rizikům.
(5) Hodnocení grantové přihlášky se nesmí účastnit osoby uvedené v § 7 odst. 3 nařízení vlády, tj. zejména zástupce uchazeče, resp. příjemce, kterým se rozumí osoba vykonávající funkci statutárního orgánu nebo člena statutárního orgánu, společník nebo zaměstnanec osoby uchazeče, resp. příjemce. Na hodnocení grantové přihlášky, dílčí či závěrečné zprávy se rovněž nesmí podílet osoba vykonávající funkci statutárního orgánu nebo člena statutárního orgánu právnické osoby, která se podílí na řešení projektu. V případě vysokých škol se hodnocení nesmí účastnit osoba vykonávající funkci statutárního orgánu nebo člena statutárního orgánu fakulty, která se podílí na návrhu nebo na řešení projektu. Před zahájením hodnocení grantových přihlášek podepíší členové oborových komisí prohlášení o jeho nepodjatosti ve smyslu § 7 odst. 3 nařízení vlády.
(6) Podílí-li se člen komise na přípravě grantové přihlášky nebo řešení grantového projektu, komise zajistí, aby tento člen neměl přístup k materiálům o hodnocení grantového projektu a neúčastnil se jeho hodnocení.
(7) Členové komise mohou být přizváni kontrolní sekcí GA ČR ke spoluúčasti na veřejnoprávní kontrole.
(8) Systém a postup hodnocení grantových přihlášek, dílčích a závěrečných zpráv je uveden v příloze k Jednacímu řádu oborových komisí GA ČR.


Článek 3Předseda komise a jeho volba

(1) Každá komise má svého předsedu, který reprezentuje oborovou komisi, řídí a organizuje její práci.
(2) Předseda komise podává předsednictvu zprávy o doporučeních komise.
(3) Předseda komise nesmí být navrhovatelem nebo spolunavrhovatelem grantového projektu.
(4) Předsedu komise volí členové této komise tajnou volbou na prvním zasedání po každoročním jmenování nových členů. Na tomto zasedání musí být přítomna nadpoloviční většina členů příslušné komise.
(5) Volbu předsedy oborové komise řídí člen předsednictva odpovědný za příslušný obor, volbu předsedy programových a speciálních komisí řídí předseda GA ČR, nebo jím pověřený zástupce.
(6) Volební hlasy sčítá tajemník komise.
(7) Volební listina pro první kolo volby obsahuje jména všech členů příslušné komise, kteří v daném roce nejsou navrhovateli nebo spolunavrhovateli grantových projektů podaných do příslušné komise.
(8) Každý člen komise má při volbě v prvním kole možnost označit jméno jednoho z kandidátů zakroužkováním.
(9) Ke zvolení předsedy komise v prvním kole je třeba nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů komise.
(10) Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, postupují do druhého kola volby dva kandidáti, kteří získali největší počet hlasů.
(11) Ve druhém kole volby má každý člen komise možnost napsat na hlasovací lístek jméno jednoho ze dvou kandidátů postupujících z prvního kola.
(12) Předsedou komise je zvolen ten kandidát, který ve druhém kole obdrží vyšší počet hlasů.
(13) Při rovnosti hlasů ve druhém kole se rozhodne o předsedovi losem.


Článek 4Pravidla jednání při zasedání komise

(1) Řádné zasedání komise svolává tajemník komise po dohodě s předsedou komise nebo jím pověřeným členem komise. Na žádost nejméně poloviny členů komise je předseda komise povinen svolat do 14 dnů mimořádné zasedání komise.
(2) Pozvánky na zasedání komise se členům komise doručují společně s programem a nezbytnými písemnými podklady nejméně 5 pracovních dnů před stanoveným termínem zasedání.
(3) Jednání komise se řídí programem uvedeným v pozvánce a schváleným na začátku jednání. Členové komise mohou při zahájení jednání navrhnout doplnění programu o projednání dalších neodkladných záležitostí.
(4) K projednávání jednotlivých bodů mohou být jako hosté přizváni členové podoborových komisí, oponenti grantových projektů a další odborníci. Členové předsednictva, členové kontrolní rady GA ČR a zaměstnanci kontrolní sekce kanceláře GA ČR mají právo účastnit se jednání oborové komise. Požádá-li člen kontrolní rady o slovo, musí mu být uděleno.
(5) Pokud se členové komise nemohou zasedání ze závažných důvodů zúčastnit, musí se omluvit předsedovi či tajemníkovi komise s předstihem, nejpozději však před vlastním zasedáním.
(6) Jednání komise řídí její předseda, v jeho nepřítomnosti předsedou pověřený člen komise.
(7) Jednání komise musí být přítomna nadpoloviční většina členů komise.
(8) Není-li na zasedání přítomen dostatečný počet členů komise, je předseda komise povinen svolat do jednoho týdne nové zasedání k projednání téhož programu. Na tomto zasedání se může komise usnášet i za přítomnosti nižšího počtu členů komise, musí však být přítomen nejméně jeden zástupce každé podoborové komise.
(9) Výsledek jednání komise se po jednotlivých projednávaných bodech shrne v zápisu a v závěrečném usnesení.


Článek 5Hlasování

(1) O přijímaných závěrech jednání a usnesení rozhodují členové komise hlasováním.
(2) Pro schválení usnesení je třeba nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů komise.
(3) Každý člen komise může navrhnout, aby se o jednotlivých bodech usnesení hlasovalo odděleně. O takovémto návrhu rozhodne komise hlasováním.
(4) V případě, že byly vzneseny připomínky nebo navrženy pozměňující dodatky, které nejsou do návrhu usnesení zahrnuty, dá předsedající hlasovat nejprve o těchto změnách v pořadí, jak byly podány.
(5) Hlasování komise o všech záležitostech grantového řízení je veřejné, pokud alespoň jeden člen komise nepožádá před hlasováním o daném bodě o hlasování tajné.
(6) Tajným hlasováním se rozhoduje vždy o otázkách týkajících se členů komise a o stížnostech na členy komise.
(7) Dojde-li k rovnosti hlasů při veřejném hlasování, rozhoduje hlas předsedajícího. Dojde-li k rovnosti hlasů v tajném hlasování, hlasuje se znovu veřejným hlasováním a při rovnosti hlasů rozhoduje opět hlas předsedajícího.


Článek 6Zápis ze zasedání komise

(1) Zápis musí obsahovat zejména následující údaje:
(a) den konání,
(b) jméno předsedajícího, který schvaluje zápis,
(c) prezenční listinu,
(d) projednávané body programu,
(e) stručný obsah rozpravy,
(f) přijaté závěry a usnesení o doporučení předsednictvu.
(2) Každý člen komise má právo požadovat, aby jeho odlišné stanovisko bylo v zápise zaznamenáno.
(3) Zápis vyhotovuje tajemník komise. Za správnost zápisu odpovídá předseda komise, popř. jím pověřený předsedající.
(4) Zápis musí být vyhotoven a rozeslán do 5 pracovních dnů po zasedání komise všem členům komise, členu předsednictva odpovídajícímu za příslušný obor a dalším osobám, které určí předsedající, popř. člen předsednictva.


Článek 7Zvláštní ustanovení

Veškerá jednání o grantových přihláškách a projektech, jejich hodnocení a stanoviska k nim jsou důvěrná. Všichni zúčastnění jsou povinni zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, ke kterým měli přístup v jakékoliv etapě přijímacího a posuzovacího řízení při projednávání grantových přihlášek i hodnocení dílčích a závěrečných zpráv grantových projektů a nesmějí předávat materiály týkající se posuzovacího řízení třetím osobám jak v písemné, tak v elektronické podobě.


Článek 8Závěrečné ustanovení

Tento Jednací řád oborových komisí GA ČR nabývá účinnosti dnem 10. října 2002


prof. MUDr. Josef Syka, DrSc.
předseda GA ČR