Informace z jednání předsednictva GA ČR


Předsednictvo GA ČR, které na návrh Rady pro výzkum a vývoj jmenuje vláda ČR, má pět členů, kteří zastupují pět základních oborů výzkumu a vývoje, a to technické vědy, přírodní vědy, lékařské vědy, společenské a zemědělské vědy. Funkční období členů předsednictva je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě funkční období po sobě následující. Statutárním orgánem Grantové agentury České republiky je její předseda.
Předsednictvo schvaluje vyhlášení veřejných soutěží ve výzkumu a vývoji a dále také rozhoduje o uzavření smluv o poskytnutí podpory, tedy o udělení grantů vědeckým projektům na základě hodnocení odborných komisí GA ČR. Předsednictvo koordinuje činnost těchto komisí, jmenuje a odvolává jejich členy.
Členové předsednictva:

Prof. PhDr. Petr Matějů, PhD.

Předseda Grantové agentury České republiky, obor společenských věd


Narozen 22.7.1950 v Praze. Vystudoval teorii kultury a sociologii na FFUK v Praze, v roce 1972 získal titul PhDr. V roce 1996 na Fakultě sociálních studií MU v Brně obhájil titul Ph.D. Na této fakultě se v roce 1999 habilitoval na docenta sociologie. V roce 2004 byl jmenován profesorem. V letech 1972 – 1987 působil jako odborný pracovník v Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV. V letech 1990 – 1994 se jako zástupce ředitele podílel na obnově Sociologického ústavu. V letech 1992 - 2003 vyučoval sociologii na domácích i zahraničních univerzitách (Středoevropská univerzita v Praze a Budapešti, Fakulta sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně, Kalifornská univerzita v Los Angeles, Anglo-americká vysoká škola v Praze, CERGE, Northwestern University v Evanstonu, atd.). V letech 1998 - 2002 byl poslancem Parlamentu ČR, kde vedl Podvýbor pro vědu a vysoké školy. V téže době byl členem stálé delegace do Rady Evropy. V roce 2002 založil a do roku 2006 jako předseda vedl think-tank ISEA (Institut pro sociální a ekonomické analýzy). V letech 2006 – 2007 působil jako náměstek ministryně školství pro vysoké školy a vědu.
K hlavním tématům jeho výzkumné práce patří sociální a vzdělanostní nerovnosti a stratifikace, vzdělanostní a sociální mobilita, konkurenceschopnost, sociální transformace ve střední a východní Evropě. Dlouhodobě patří k publikačně nejvýkonnějším a nejcitovanějším českým sociologům.
V současné době je vedoucím oddělení pro výzkum vzdělání a stratifikace v Sociologickém ústavu AVČR a členem expertního týmu projektu “Reforma terciárního vzdělávání”, který v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost realizuje Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. Od roku 2006 je členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace a členem Komise pro hodnocení výsledků výzkumu a vývoje při RVVI. V prosinci roku 2008 byl jmenován předsedou Grantové agentury ČR. Je členem vědecké rady Masarykovy univerzity v Brně a vědecké rady Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, Akademického sněmu AV ČR. Od roku 2006 je zástupcem ČR ve Výboru pro vzdělávací politiku OECD. Od března 2007 do dubna 2008 se v rámci Fulbrightova programu New Century Scholars společně s dalšími experty na vzdělání podílel na projektu “Higher Education in the 21st Century: Access and Equity”. Publikoval desítky statí v domácích a zahraničních odborných časopisech a monografiích. Patří k nejcitovanějším českým sociologům. Pravidelně publikuje v denním tisku.

KONTAKT:
Grantová agentura České republiky, Národní 3, 110 00 Praha 1; tel. +420 227 088 810; fax. +420 227 088 820; e-mail: predseda@gacr.cas.cz, petr.mateju@soc.cas.cz

Prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc.

obor technických věd


Narozen 12.7.1951 v Českém Těšíně. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu, Univerzita Karlova v Praze, obor fyzikální chemie. Na téže fakultě se v roce 1994 habilitoval na docenta fyzikální chemie. Na návrh Univerzity Karlovy byl v roce 2005 jmenován profesorem fyzikální chemie. V letech 1979 – 1984 pracoval ve Výzkumném ústavu organických syntéz, Pardubice-Rybitví v analyticko-fyzikálních laboratořích AFYLA, ve skupině elektronové spektroskopie. V letech 1984 – 1988 pracoval na Ústav fyzikální chemie a elektrochemie JH ČSAV, Praha, kde se zabýval elektrochemií sloučenin ruthenia. Od 1988 až dosud pracuje na Přírodovědecké fakultě University Karlovy, kde vede skupinu elektromigračních separačních metod. Přednáší fyzikální chemii, školí řadu studentů bakalářského, magisterského a doktorského studia. Zabývá se teorií a instrumentací kapilární elektroforézy. Podílel se na formulaci lineárního matematického modelu elektroforézy, který je implementován v počítačovém programu PeakMaster.
Od r. 2006 působil jako člen mezirezortní pracovní skupiny Rady pro výzkum a vývoj, nyní je místopředseda Komise pro hodnocení výsledků RVV. V těchto pozicích se výrazně podílí na tvorbě nového systému hodnocení výsledků výzkumu a vývoje. V současnosti je prorektorem pro vědeckou a tvůrčí činnost, Univerzita Karlova v Praze
Dlouhodobě odborně spolupracuje s firmou Agilent Technologies GmbH, Waldbronn, Německo a s profesorem Ernstem Kenndlerem, Institut für Analytische Chemie, Universität Wien. Publikoval téměř sto článků v impaktovaných časopisech s dobrým citačním ohlasem. Je původcem devíti českých patentů (sedm z nich bylo realizováno), inventorem ve dvou US patentech.

KONTAKT:
Grantová agentura České republiky, Národní 3, 110 00 Praha 1; tel. +420 221 951 296; fax. +420 227 088 820; e-mail: gas@natur.cuni.cz


Prof. RNDr. Ivan Netuka, DrSc.

obor přírodních věd


Narozen 7. 7. 1944 v Hradci Králové. Vystudoval obor aplikovaná matematika na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze (MFF UK) a v roce 1969 získal titul RNDr. V roce 1972 mu byla udělena vědecká hodnost CSc. V roce 1978 se habilitoval, v roce 1985 získal vědeckou hodnost DrSc. a v roce 1986 byl jmenován profesorem matematické analýzy. Od roku 1969 pedagogicky působí na MFF UK. Uskutečnil celou řadu zahraničních pobytů, delší pobyty absolvoval ve Francii, Německu, Nizozemsku, Švédsku, USA a Velké Británii. Aktivně se zúčastnil mnoha desítek prestižních konferencí v oboru, často jako zvaný řečník.
Je mezinárodně uznávaným odborníkem v matematické analýze, předním představitelem pražské školy teorie potenciálu a autorem významných prací z tohoto oboru. Věnuje se také historii matematiky. Působil v Komisi pro vědecké hodnosti, nyní je členem Grémia AV ČR pro vědecký titul DSc. a členem komise pro obhajoby doktorských disertačních prací. Dlouhodobě se podílí na práci komise pro hodnocení výsledků výzkumné činnosti pracovišť
AV ČR pro oblast věd o neživé přírodě.
V letech 1993 – 1999 byl zástupcem děkana a proděkanem pro vědeckou činnost a zahraniční styky, v letech 1999 – 2005 zastával funkci děkana MFF UK. Je vedoucím redaktorem časopisu Commentationes Mathematicae Universitatis Carolinae, dále členem redakčních rad časopisů The European Mathematical Society Newsletter, Central European Journal of Mathematics a Pokroky matematiky, fyziky a astronomie.
V současné době je ředitelem Matematického ústavu Univerzity Karlovy (MFF UK). Působí jako zástupce České republiky v Programovém výboru Capacities – International Cooperation 7. RP EU. Je členem korespondentem Bavorské akademie věd a dále členem vědeckých rad MFF UK, Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem, Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TU Liberec a členem Akademické rady vysoké školy CEVRO Institut. Od roku 2002 je členem Akademického sněmu AV ČR. Od roku 2007 je členem Rady Matematického ústavu AV ČR a Rady Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR. Obdržel následující ocenění: rytíř řádu Akademických palem (Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques), Rakouský řád za vědu a umění 1. třídy (Österreichisches Ehrenkreuz fűr Wissenschaft und Kunst I. Klasse), Stříbrná pamětní medaile UK, Zlatá pamětní medaile UK, Čestná oborová medaile B. Bolzana za zásluhy v matematických vědách (AV ČR).
KONTAKT:
Matematický ústav UK, Sokolovská 83, 186 75 Praha 8; tel. +420 221 913 202; fax. +420 227 088 820; e-mail: netuka@karlin.mff.cuni.cz


Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

obor lékařských věd



Narozen 12. 11. 1949, vystudoval fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. V roce 1982 obhájil vědeckou hodnost CSc., v roce 1988 se na Lékařské fakultě hygienické Univerzity Karlovy (nyní 3. lékařská fakulta, 3.LF UK) habilitoval na docenta psychiatrie, v roce 1990 obhájil vědeckou hodnost DrSc., v roce 1991 byl jmenován profesorem psychiatrie. Pracoval jako psychiatr a vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu psychi¬atrickém a univerzitní učitel na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, jejímž byl děkanem v letech 1990-1997.
K hlavním oblastem jeho výzkumného zaměření patří biologická psychiatrie, psychofarmakologie, neuroendokrinologie a neurovědy.
V současné době je ředitelem Psychiatrického centra Praha, Centra neuropsychiatric-kých studií a přednostou Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie 3.LF UK v Praze. Před-nášel na univerzitách v Kanadě a USA, působí ve vzdělávacích institucích v Dánsku a v Rakousku a je též profesorem psychiatrie na Lékařské fakultě University P.J.Šafárika v Košicích (Slovensko). Je zasloužilým členem (fellow) britské Royal College of Psychi-atrists, zakládajícím členem Učené společnosti České Republiky, prezidentem České lékařské akademie a členem mnoha mezinárodních i domácích odborných společností. Pro léta 2007-2008 byl zvolen prezidentem Evropské psychiatrické asociace, EPA (vizte http://www.aep.lu/about/committees/executive/member_profiles/hoschl_cyril.html), a pro léta 2008-2009 též prezidentem Federace evropských lékařských akademií. Publikoval na 100 odborných prací z oblasti psychoneuroendokrinologie, psychofarmakologie a psychiatrie. K hlavním dílům patří monografie Neuroendokrinologie v psychiatrii, Psychiatrie pro prak-tické lékaře a průkopnické práce o psychotropním působení látek ovlivňujících metabolismus vápníku v nervových buňkách. Je šéfredaktorem časopisu Psychiatrie a členem edičních rad časopisu Vesmír, zahraničních časopisů Neuroendocrinology Letters (honorary editor), Inter-national Journal of Psychiatry in Clinical Practice aj. Věnuje se také popularizaci vědy a publicistice. Statě, které publikoval v letech 1995-2001, zejména v Mladé frontě dnes a v Lidových novinách, vyšly pod názvem „Úhel pohledu“. Známé jsou také jeho pravidelné rozhlasové hodinky v pořadu Host do domu na stanici ČRo 2, Praha, programy Radia CLAS-SIC FM, vystoupení v České televizi a pravidelná rubrika v časopise Reflex. V roce 2008 se stal laureátem 7. ročníku soutěže Česká hlava 2008: Cena předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace.
KONTAKT:
Psychiatrické centrum Praha, Ústavní 91, 181 03 Praha 8-Bohnice; tel. +420 266 003 131; fax. +420 227 088 820; e-mail: hoschl@pcp.lf3.cuni.cz


Prof. Ing. Otomar Linhart, DrSc.

obor zemědělských věd


Narozen 28.2.1957 v Bílovci. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, Fakultu agronomickou, specializaci Rybářství, v roce 1981 získal titul Ing. V roce 1992 v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově u Mělníka obhájil titul CSc. Později v roce 1996 získal ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi titul doktora zemědělsko-lesnických věd (DrSc.). Na Biologické fakultě (současná Přírodovědecká fakulta) Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v roce 2000 habilitoval na docenta molekulární buněčné biologie a genetiky. Na návrh Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity byl v roce 2006 jmenován profesorem speciální zootechniky. V letech 1981-1985 absolvoval studijní pobyt ve Výzkumném ústavu rybářském a hydrobiologickém ve Vodňanech, kde dodnes působí jako vědecký pracovník. V letech 1990-1997 absolvoval řadu pobytů a stáží ve Francii, USA a Singapuru, z nichž nejvýznamnější byl 2,5letý pobyt ve Francii v letech 1993-1995 na Univerzitě v Angers jako hostující docent, kde zřídil a vedl laboratoř genetiky a reprodukce ryb. V letech 1994-2005 se jako vedoucí podílel na vědecké profilaci oddělení genetiky a šlechtění ryb Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity (VÚRH JU), kde od roku 2005 vykonává funkci ředitele. V letech 1998-2003 učil na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity, později od roku 2004 do současnosti učí na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v oboru Rybářství, předmět Reprodukce ryb. Je rovněž od roku 2004 předsedou Oborové rady doktorského studia Rybářství ve VÚRH JU a vede řadu doktorských prací. Vedle výuky na Jihočeské univerzitě vedl kurz Akvakultury v letech 1993-1994 na Universitě v Angers (Francie) a kurz Reprodukce a genetiky v letech 1998-2002 na Metropolitní univerzitě v Mexico City.
K hlavním tématům jeho výzkumné práce patří: genetika a reprodukce ryb, uchovávání gamet, umělé osemenění, hodnocení kvality a kvantity gamet, kompetice rybích gamet, genomové manipulace se šlechtitelským programem u ryb. Je autorem či spoluautorem 123 původních vědeckých prací v recenzovaných časopisech především z oblasti rybářství. Mezinárodní aktivity Otomara Linharta se datují od 16.11.1989, kdy přijal pozvání profesora Rolanda Billarda ke stáži do Francie. Byl a je řešitelem či spoluřešitelem řady grantů a vědeckých projektů v ČR od roku 1986 a v zahraničí od roku 1992, a to ve Francii, USA, Mexiku, Singapuru, Číně a rovněž v EU. Patří mezi nejcitovanější české rybářské autory v rámci citačního indexu SCI (v období 1986 až 2008).

KONTAKT:
Grantová agentura České republiky, Národní 3, 110 00 Praha 1; fax. +420 227 088 820 ; e-mail: linhart@vurh.jcu.cz