Základní pojmy tak jak jsou uvedeny v Grantovém systému GA ČR
Grantový projekt je vymezení předmětu činnosti ve výzkumu a vývoji (projekt výzkumu a vývoje), ve kterém cíle a způsoby řešení v základním výzkumu stanovuje uchazeč, resp. navrhovatel.
Grant je účelová podpora (účelové prostředky) poskytnuté formou dotace na grantový projekt.
Návrh projektu je návrh grantového projektu v rámci veřejné soutěže vyhlašované GA ČR, kterým uchazeč žádá o poskytnutí grantu.
Soutěžní lhůta je období, ve kterém je možno podávat GA ČR návrhy projektů do veřejné soutěže. Počítá se ode dne následujícího po dni vyhlášení veřejné soutěže v Obchodním věstníku, přičemž pro konec soutěžní lhůty je stanoven ve vyhlášení veřejné soutěže.
Hodnotící lhůta je období, ve kterém GA ČR zajistí hodnocení návrhů projektů , rozhodne a vyhlásí výsledky veřejné soutěže. Začíná se počítat ode dne následujícího po ukončení soutěžní lhůty a končí dnem vyhlášení výsledků veřejné soutěže.
Poskytovatel je ten, kdo rozhoduje o poskytnutí grantu a grant poskytuje, v tomto případě GA ČR.
Uchazeč je fyzická osoba, práv­nická osoba, organizační složka státu, nebo organizační složka územního samosprávného celku nebo organizační jednotka Ministerstva obrany nebo Ministerstva vnitra zabývající se výzkumem a vývojem (dále jen „organizační složka“), která podává návrhy projektů do veřejné soutěže za účelem získání grantu.
Navrhovatel je výlučně fyzická osoba, která bude po uzavření smlouvy o poskytnutí podpory (resp. vydání rozhodnutí o poskytnutí podpory) odpovědná příjemci za odbornou úroveň grantového projektu. Uchazeč je povinen pro každý grantový projekt samostatně ustanovit a v návrhu projektu identifikovat osobu navrhovatele. Navrhovatel musí být k uchazeči v pracovním poměru nebo v poměru pracovnímu obdobném, nebo musí pracovní poměr vzniknout na základě uděleného grantu. Výjimkou je případ, kdy uchazeč je fyzická osoba - tento uchazeč je potom současně i navrhovatelem .
Spoluuchazeč je organizační složka, právnická nebo fyzická osoba, jejíž podíl na grantovém projektu je vymezen v grantové přihlášce . Spoluuchazeč se po uzavření smlouvy o poskytnutí podpory mezi GA ČR a příjemcem (resp. vydání rozhodnutí o poskytnutí podpory příjemci) stane spolupříjemcem a příjemce s ním uzavře smlouvu o řešení části projektu.
Spolunavrhovatel je výlučně fyzická osoba, která bude po uzavření smlouvy o poskytnutí podpory (resp. vydání rozhodnutí o poskytnutí podpory) odpovědná spolupříjemci za odbornou úroveň spolupříjemcem řešené části grantového projektu. Každý spoluuchazeč je povinen pro každý grantový projekt samostatně ustanovit osobu spolunavrhovatele . Spolunavrhovatel musí být ke spoluuchazeči v pracovním poměru nebo v poměru pracovnímu obdobném, nebo musí pracovní poměr vzniknout na základě uděleného grantu. Výjimkou je případ, kdy spoluuchazečem je fyzická osoba - tento spoluuchazeč je současně i spolunavrhovatelem.
Příjemce je právnická či fyzická osoba nebo organizační složka, s níž GA ČR uzavřela smlouvu o poskytnutí podpory, nebo organizační složka státu, v jejíž prospěch GA ČR vydala rozhodnutí o poskytnutí podpory, a to na základě výsledků veřejné soutěže . Uchazeč se stává příjemcem uzavřením smlouvy o poskytnutí podpory s GA ČR nebo vydáním rozhodnutí o poskytnutí podpory ze strany GA ČR v jeho prospěch.
Spolupříjemce je organizační složka, právnická nebo fyzická osoba, jejíž podíl na grantovém projektu byl vymezen v grantové přihlášce a příjemce s ní uzavřel smlouvu o řešení části grantového projektu. Spolupříjemce byl při podání grantové přihlášky spoluuchazečem.
Řešitel je fyzická osoba, která je příjemci odpovědná za odbornou úroveň grantového projektu .
Spoluřešitel je fyzická osoba odpovědná spolupříjemci za odbornou úroveň řešení části grantového projektu vymezené ve smlouvě o řešení části projektu mezi příjemcem a spolupříjemcem 8).
Pracoviště navrhovatele je místo faktického výkonu činnosti navrhovatele, kde bude po uzavření smlouvy o poskytnutí podpory nebo po vydání rozhodnutí o poskytnutí podpory řešen grantový projekt.
Pracoviště spolunavrhovatele je místo faktického výkonu činnosti spolunavrhovatele, kde bude po uzavření smlouvy o poskytnutí podpory nebo po vydání rozhodnutí o poskytnutí podpory řešena část grantového projektu vymezená ve smlouvě mezi příjemcem a spolupříjemcem.
Spolupracovníci jsou další fyzické osoby odlišné od navrhovatele a spolunavrhovatelů, které jsou jmenovitě uvedeny v grantové přihlášce a které se po uzavření smlouvy o poskytnutí podpory nebo po vydání rozhodnutí o poskytnutí podpory budou tvůrčím způsobem spolupodílet s řešitelem, event. se spoluřešitelem na řešení grantového projektu.