Akademický buletin

abicko

Den Země 2010

Týden vědy a techniky

V souladu se svou dlouhodobou koncepcí pokračovala Akademie věd České republiky (dále AV ČR) v roce 2004 v intenzivní výzkumné, vzdělávací, popularizační a kulturní činnosti.
     V hlavní oblasti působení AV ČR - ve výzkumné činnosti - se pracoviště soustředila na co nejúspěšnější dokončení výzkumných záměrů na léta 1999-2004. Nejvýznamnější výsledky této činnosti jsou anotovány v druhé kapitole této zprávy.
     Po celý rok 2004 probíhala dlouhodobě rozvržená analýza a hodnocení dosažených výsledků výzkumné činnosti pracovišť za období 1999-2003 a jejich nových výzkumných záměrů na léta 2005 2010, které započalo ustavením tří hodnotících komisí a skončilo schválením konečných výsledků a jejich promítnutím do diferencovaného institucionálního financování nových výzkumných záměrů pracovišť AV ČR, počínaje již rozpisem rozpočtu na rok 2005. Hlavními parametry hodnocení byla kvalita, výkonnost a perspektivy jednotlivých pracovišť, které posuzovali u každého záměru minimálně čtyři oponenti, z nichž nejméně tři byli ze zahraničních vědeckých institucí. Povinnou součástí tohoto procesu bylo i prezenční hodnocení na pracovištích za účasti tuzemských i zahraničních oponentů. Zároveň AV ČR sledovala postup meziresortního hodnocení organizovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, kterému byly podrobeny i všechny výzkumné záměry pracovišť AV ČR. Výsledky obou těchto hodnocení byly ve většině případů shodné nebo blízké; tam, kde došlo k odchylkám, rozhodlo vedení AV ČR respektovat výsledky důkladnějšího postupu, použitého při hodnocení výzkumných záměrů v rámci AV ČR.
     Zároveň se pracoviště AV ČR zabývala řešením vzrůstajícího počtu účelově financovaných výzkumných projektů. AV ČR se stala poskytovatelem účelových prostředků ze státního rozpočtu pro tematický program Národního programu výzkumu Informační společnost a pro program Podpora projektů cíleného výzkumu. Grantová agentura AV ČR zhodnotila průběh a výsledky XIV. kola veřejné soutěže o získání grantů na projekty badatelského výzkumu z účelových prostředků AV ČR a zorganizovala již XV. kolo této soutěže, a to v kategoriích standardních a juniorských badatelských projektů a v kategorii doplňkových publikačních grantových projektů.
     K pozitivnímu vývoji došlo i ve výzkumné a pedagogické spolupráci AV ČR s vysokými školami, v její součinnosti s aplikovaným výzkumem a podnikatelskou sférou, v popularizační práci i v kontaktech s mládeží a širší veřejností. Aktuální význam pak mělo rozšiřování mezinárodní vědecké spolupráce včetně zakládání a rozvíjení zcela nových aktivit směřujících k vytváření Evropského výzkumného prostoru. Hlavní výsledky všech těchto aktivit jsou podrobněji uvedeny v dalších kapitolách a přílohách této výroční zprávy.



     Nejvýznamnější výsledky vědecké práce byly v AV ČR oceněny udělením těchto cen:

Ceny AV ČR za dosažené vynikající výsledky velkého vědeckého významu

  • RNDr. Eduardu Feireislovi, DrSc. (Matematický ústav), za vědecký výsledek Soubor prací o matematické teorii dynamiky stlačitelných tekutin završený monografií Dynamics of viscous compressible fluids;
  • doc. RNDr. Zdeňku Hubálkovi, DrSc. (Ústav biologie obratlovců), za vědecký výsledek Biologie viru West Nile, původce západonilské horečky (soubor vědeckých prací);
  • PhDr. Janu Němečkovi, DrSc. (Historický ústav), za vědecký výsledek Od spojenectví k roztržce. Vztahy československé a polské exilové reprezentace 1939-1945.



Ceny AV ČR pro mladé vědecké pracovníky za vynikající výsledky vědecké práce

  • autorskému týmu ve složení: RNDr. Kateřina Luterová, Ph.D., RNDr. Petr Fojtík, Ph.D. (oba z Fyzikálního ústavu), za vědecký výsledek Optické vlastnosti polovodičových nanostruktur na bázi křemíku;
  • Ing. Michalu Hockovi, CSc. (Ústav organické chemie a biochemie), za vědecký výsledek Soubor prací popisujících vývoj originálních metodik syntéz nových typů purinových derivátů a objev několika nových typů cytostatických látek;
  • PhDr. Jiřímu Woitschovi (Etnologický ústav), za vědecký výsledek Zapomenutá potaš. Drasláři a draslářství v 18. a 19. století.



Cena AV ČR za zvláště úspěšné řešení programových a grantových projektů

  • autorskému týmu ve složení: Ing. Blanka Wichterlová, DrSc., Ing. Zdeněk Sobalík, CSc., Mgr. Jiří Dědeček, CSc. (všichni z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského), za vědecký výsledek Redoxní zeolitické katalyzátory pro environmentálně významné transformace oxidů dusíku. Vztah struktury a aktivity.


     V roce 2004 ocenila Akademická rada významný přínos jednotlivých českých i zahraničních vědců v oblasti vědy, prosazování humanitních idejí a mezinárodní vědecké spolupráce
čestnými medailemi AV ČR.
     Nejvyšší vyznamenání - čestnou medaili DE SCIENTIA ET HUMANITATE OP-TIME MERITIS - obdrželi:
prof. RNDr. Antonín Holý, DrSc. - Ústav organické chemie a biochemie
prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc. - 1. LF UK, Laboratoř pro endokrinologii a metabolismus FVL UK
Eugen A. Cernan - NASA, USA
prof. Dr. phil. Siegmar von Schnurbein - Römische-Germanische Kommission des DAI, Německo

Dále byly uděleny:

čestná oborová medaile B. Bolzana za zásluhy v matematických vědách:
    prof. Owe Axelsson - University of Nijmegen, Nizozemí
    prof. RNDr. Ivan Netuka, DrSc. - Univerzita Karlova v Praze
    prof. Christopher C. Paige - McGill University, Kanada


čestná oborová medaile E. Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách:
    Dr. Herbert Herman, Distinguished Professor Emeritus - State University of New York, USA
    prof. Ing. Dr. Pavel Chráska, DrSc. - Ústav fyziky plazmatu
    Jan Kouba, DrSc. - Geodetic Survey of Canada, Ontario


čestná oborová medaile J. Heyrovského za zásluhy v chemických vědách:
    prof. Dr. Tilmann D. Märk - Leopold-Franzens Universität Innsbruck, Rakousko
    RNDr. Jiří Závada, DrSc. - Ústav organické chemie a biochemie


čestná oborová medaile G. J. Mendela za zásluhy v biologických vědách:
    prof. Dr. James H. Oliver, Jr. - Georgia Southern University, USA
    doc. MUDr. Jiří Forejt, DrSc. - Ústav molekulární genetiky
    prof. E. Peter Geiduschek - Center for Molecular Genetics, Kalifornie, USA
    prof. RNDr. Jan Klein, PhD. - University Park, Pennsylvania, USA
    RNDr. Jan Závada, DrSc. - Ústav molekulární genetiky
    prof. Paula M. Pitha-Rowe, PhD - John Hopkins Medical University, Baltimore, USA


čestná oborová medaile J. E. Purkyně za zásluhy v biologických vědách:
    prof. Elizabeth U. Canningová - Imperial College, Velká Británie


čestná oborová medaile F. Palackého za zásluhy ve společenských vědách:
    prof. Dr. Axel Honneth - Goethe-Universität, Německo


čestná medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy:
    Mgr. Ivo Budil - Český rozhlas, Praha
    Mgr. Václav Větvička - Botanická zahrada Univerzity Karlovy v Praze
    prof. PhDr. Miroslav Verner, DrSc. - Český egyptologický ústav, Univerzita Karlova v Praze
    prof. RNDr. Ivo Volf, CSc. - Univerzita Hradec Králové
    doc. RNDr. Zdeněk Kluiber, CSc. - Ekogymnázium, Praha


     Pracovníci ústavů AV ČR se stali také nositeli řady státních a dalších tuzemských i zahraničních ocenění. Prof. RNDr. V. Hořejší, DrSc., z Ústavu molekulární genetiky a prof. Dr. Ing. L. Tondl, DrSc., z Filozofického ústavu obdrželi státní vyznamenání - medaile Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Cenu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy za výzkum a vývoj získali RNDr. F. Farník, CSc., a RNDr. M. Karlický, DrSc., z Astronomického ústavu, za návrh rentgenového spektrometru vypuštěného na americkém satelitu MTI, Mgr. I. Straškraba, CSc., z Matematického ústavu, za práci Mathematical and Computational Methods for Compressible Flow, a doc. PhDr. E. Semotanová, DrSc., a prof. PhDr. J. Žemlička, DrSc., z Historického ústavu za práci Historický atlas měst České republiky. Cena ministra životního prostředí za celoživotní práci v oblasti ochrany přírody a příkladnou reprezentaci ČR na poli mezinárodní spolupráce v ochraně přírody byla udělena RNDr. J. Květovi, CSc., z Ústavu ekologie krajiny. Cenu Grantové agentury ČR získali Marian Fabian z Matematického ústavu, za úspěšné zpracování projektu Geometrická analýza na Banachových prostorech, RNDr. A. Kovařík, CSc., z Biofyzikálního ústavu a prof. RNDr. Antonín Holý, DrSc., z Ústavu organické chemie a biochemie, za úspěšné vyřešení projektu Úloha epigenetických faktorů v regulaci genové exprese u vyšších rostlin.
     Ceny Učené společnosti obdrželi Ing. V. Havlíček, Dr., z Mikrobiologického ústavu a prof. RNDr. Ing. M. Strnad, CSc., z Ústavu experimentální botaniky. Ceny Josefa Hlávky byly uděleny Mgr. J. Kašparové, Ph.D, z Astronomického ústavu, Mgr. V. Pravdovi, Ph.D., z Matematického ústavu, Ing. J. Svobodové, Ph.D., z Fyziologického ústavu, Dr. M. Horáčkovi z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského a Mgr. L. Veselé z Knihovny. Nositelem ceny Prix Bohemiae se stal prof. RNDr. A. Holý, DrSc., z Ústavu organické chemie a biochemie. Cenu Česká hlava dostal prof. Ing. J. Němec, DrSc., z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky.
     Z celé řady zahraničních ocenění pracovníků ústavů AV ČR je třeba uvést: Národní řád za zásluhy, který udělil prezident Francouzské republiky prof. JUDr. P. Šturmovi, DrSc., z Ústavu státu a práva za činnost v oblasti mezinárodního práva, Cenu UNESCO za Vědy o Zemi, kterou získal RNDr. J. Šafanda, CSc., z Geofyzikálního ústavu, a francouzské vyznamenání Řád rytíře akademických palem, kterým byla oceněna práce doc. PhDr. V. Herolda, CSc.
     Od roku 2004 začala Vědecká rada AV ČR udělovat nově zavedený vědecký titul "doktor věd" (DSc.). Na základě návrhů oborových komisí udělila již 11 doktorátů a 16 dalších žádostí je předmětem jednání. Je potěšitelné, že o tento druh uznání kvality vědecké práce je ve vědecké obci zájem, který se projevil počtem 27 podaných žádostí, a to nejen z řad pracovníků ústavů AV ČR, nýbrž i spolupracujících vědců z vysokých škol. První slavnostní předání diplomů novým doktorům věd se uskutečnilo v listopadu 2004.
     AV ČR věnovala velkou pozornost stimulaci mladé vědecké generace a pokračovala v plnění jednotlivých součástí interního Juniorského programu zahájeného v roce 2002. V jeho rámci byly v roce 2004 uděleny dalším 24 vynikajícím mladým badatelům Prémie Otto Wichterleho. Nově Akademická rada AV ČR vyhlásila udělování "Fellowship J. E. Purkyně" pro význačné perspektivní vědecké pracovníky. Cílem této mimořádné podpory je získat pro pracoviště AV ČR vynikající tvůrčí vědce ze zahraničí, a to jak vědce českého původu pracující dlouhodobě v zahraničí, tak i špičkové vědce zahraniční, zpravidla mladší 40 let, a zajistit jim na našich pracovištích přiměřené ohodnocení. Předpokládá se, že tito pracovníci se v ústavech AV ČR stanou vůdčími osobnostmi nově vytvářených nebo již existujících tvůrčích týmů. Tato forma podpory byla v roce 2004 udělena: Michalu Fárníkovi, PhD. (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského), RNDr. Štěpánu Sklenákovi, PhD. (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského), Leoši Valáškovi, PhD. (Mikrobiologický ústav), a Dr. Ludgeru Hagedornovi (Filozofický ústav).


     V červnu 2004 schválila Akademická rada na návrh Vědecké rady AV ČR nová Pravidla pro zařazování výzkumných a vývojových pracovníků AV ČR do kvalifikačních stupňů, která představují základní součást kariérního řádu AV ČR a reflektují zkušenosti získané při atestacích výzkumných pracovníků v letech 2002-2003. Hlavní novinkou je rozdělení třetího vědeckého kvalifikačního stupně na stupeň 3a) postdoktorand a stupeň 3b) vědecký asistent, do něhož budou zařazováni ti výzkumní pracovníci, kteří po uplynutí pěti let od získání vědecké hodnosti "kandidát věd", akademického titulu Ph.D., Dr. nebo jejich ekvivalentu nezískají kvalifikační stupeň 4 nebo 5. Součástí Pravidel je systém kvalifikačních stupňů, který sleduje funkční srovnání s obdobnými kvalifikačními stupni používanými i v jiných domácích a zahraničních institucích výzkumu a vývoje (včetně jejich názvů i anglických ekvivalentů) a usnadní zařazování pracovníků výzkumu a vývoje do jednotlivých platových tříd v současnosti i v budoucnosti. Dále jsou nově upraveny atestace, frekvence jednání atestačních komisí, zařazování ředitelů pracovišť AV ČR i nových pracovníků.
     Akademická rada ve spolupráci s Vědeckou radou na základě usnesení vlády ČR ze dne 7. ledna 2004 č. 5, jímž byla schválena Národní politika výzkumu a vývoje v České republice na léta 2004-2008, připravila Koncepci rozvoje výzkumu a vývoje v Akademii věd ČR (aktualizaci na léta 2005-2008), kterou schválil Akademický sněm na svém XXV. zasedání v prosinci 2004. Tato koncepce navazuje na Koncepci AV ČR na začátku 21. století, schválenou v roce 2000, a na základě dalšího vývoje a získaných zkušeností stanoví priority a cíle výzkumné i veškeré další činnosti AV ČR na příští období.
     Představitelé AV ČR v úzké spolupráci s Radou pro výzkum a vývoj a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy se aktivně podíleli na řešení zásadních obecných otázek výzkumu a vývoje v České republice. Šlo především o účast na přípravě návrhu přístupu ČR k materiálu "Investovat do výzkumu: Akční plán pro Evropu" a k dalším dokumentům EU pro oblasti výzkumu a vývoje, návrhu dlouhodobých směrů základního výzkumu, na zpracování analýzy stavu výzkumu a vývoje v ČR ve srovnání se zahraničím apod.
     Pověření zástupci AV ČR se dále intenzivně podíleli na přípravě návrhu nového zákona o veřejných výzkumných institucích a s ním souvisejícího návrhu novelizace zákona o Akademii věd ČR a dalších zákonů. Oba návrhy po meziresortním připomínkovém řízení přijala vláda ČR svým usnesením č. 1234 dne 8. prosince 2004 a byly předloženy Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. V případě, že zákony budou schváleny, bude nutno v příštích dvou letech uvážlivě a promyšleně uskutečnit soubor právních, organizačních a ekonomických změn, kterými bude zajištěna změna právní formy pracovišť - státních příspěvkových organizací - na veřejné výzkumné instituce. Proto Akademický sněm v předstihu schválil zásady koncepčních a organizačních změn v soustavě pracovišť AV ČR a časový harmonogram dalších restrukturalizačních opatření, která by se měla uskutečnit v průběhu následujících let. V duchu těchto zásad se sloučily Katedra jazyků s Ústavem pro jazyk český k 1. lednu 2005. V návaznosti na připravené návrhy zákonů zahájila Akademická rada i předběžnou přípravu nových Stanov AV ČR a dalších dokumentů.
     Soustavnou pozornost věnovala Akademická rada obsazování klíčových článků odborné i personální struktury AV ČR, jimiž jsou funkce ředitelů pracovišť AV ČR. Dbalo se na kvalitní složení výběrových komisí i dodržování pravidel výběrového ří-zení. V roce 2004 bylo jmenováno11 ředitelů vědeckých pracovišť AV ČR.
     Veřejnosprávní kontroly na pracovištích AV ČR byly zaměřeny především na účinnost vnitřního kontrolního systému, správnost a průkaznost účetnictví, evidenci a vykazování účelových prostředků, správnost použití rozpočtových prostředků, správu a hospodaření s majetkem a v neposlední řadě i dodržování zákona o veřejných zakázkách. Pozornost byla věnována rovněž vyhodnocování finanční stránky plnění výzkumných záměrů a projektů. V roce 2004 bylo provedeno 14 řádných a jedna mimořádná kontrola na pracovištích AV ČR a deset kontrol ve vědeckých společnostech, kterým byla poskytnuta účelová dotace z rozpočtu AV ČR. Přiměřenost a účinnost kontrolního systému průběžně hodnotila Akademická rada. Dodatečné kontroly zjištěných nedostatků na pracovištích ukazují, že vedením pracovišť AV ČR jsou přijímána účinná opatření, která vedou k minimalizaci nebezpečí opakování chyb.
     V zájmu kvalitní přípravy optimálního složení nových celoakademických orgánů pro funkční období 2005-2008 byla již v srpnu 2004 zahájena příprava volby předsedy AV ČR, voleb členů Akademické rady AV ČR a jmenování členů Vědecké rady AV ČR, které se uskuteční na XXVI. zasedání Akademického sněmu v březnu 2005.

 

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast