Akademický buletin

abicko

Den Země 2010

Týden vědy a techniky

 

Rok 2006 byl pro Akademii věd mimořádný tím, že bylo třeba na všech jejích pracovištích připravit přechod na novou právní a ekonomickou formu jejich uspořádání a činnosti. Mnoho organizačního úsilí bylo proto vynaloženo na to, aby se pracoviště, jichž je Akademie věd ČR zřizovatelem, stala podle zákona č. 341/2005 Sb. od 1. ledna 2007 veřejnými výzkumnými institucemi. Pracoviště ovšem neopomíjela svůj základní účel, tj. vědeckou práci. Svědčí o tom řada významných výsledků dosažených v uplynulém roce pracovišti, jejich jednotlivými pracovníky a týmy (podrobněji v kapitole 2).

Akademická i Vědecká rada AV ČR se v roce 2006 průběžně zabývaly plněním aktualizované Koncepce rozvoje výzkumu a vývoje v Akademii věd ČR na léta 2005-2008, přijaté k uskutečňování Národní politiky výzkumu a vývoje, vyhlášené vládou České republiky. Oba orgány se dále věnovaly dalšímu směřování výzkumu v AV ČR, otázkám podpory vědecké excelence výzkumu, zaměření Grantové agentury AV ČR a systému financování vědy.

Představitelé AV ČR se v úzké spolupráci s Radou pro výzkum a vývoj a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR podíleli na řešení řady obecných otázek výzkumu a vývoje v ČR. Šlo především o aktualizaci dlouhodobých základních směrů výzkumu, o zpracování analýzy stavu výzkumu a vývoje v ČR ve srovnání se zahraničím, o zefektivnění metodiky hodnocení výzkumu a vývoje v roce 2006 a dále o stanovisko k návrhu nového Rámce Společenství pro veřejnou podporu výzkumu, vývoje a inovací. Na druhé straně AV ČR reflektovala relevantní vládní usnesení, a proto schválila Etický kodex výzkumných pracovníků AV ČR a Kariérní řád vysokoškolsky vzdělaných pracovníků AV ČR. Přijala stanovisko k doporučení Evropské komise o Evropské chartě pro výzkumné pracovníky a o Kodexu chování pro přijímání výzkumných pracovníků a opatření k jeho uplatňování v AV ČR.

Významnou událostí v životě AV ČR bylo schválení nových Stanov AV ČR (usnesení vlády ČR ze dne 24. května 2006 č. 614) s účinností od 1. ledna 2007. V souladu s nimi se uskutečnila řada opatření k přeměně pracovišť AV ČR na veřejné výzkumné instituce dnem 1. ledna 2007. Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy byly dne 30. června 2006 předány zřizovací listiny všech pracovišť AV ČR spolu s údaji a listinami potřebnými pro jejich zápis do rejstříku veřejných výzkumných institucí. Před vydáním uvedených dokumentů byla schválena změna názvu Ústavu radiotechniky a elektroniky AV ČR na Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR. Předseda AV ČR vydal pokyn k přípravě první volby rad pracovišť AV ČR jako veřejných výzkumných institucí. Byly zpracovány další vzorové předpisy upravující činnost pracovišť jako veřejných výzkumných institucí (organizační řád, jednací řád rady pracoviště, jednací řád dozorčí rady, vnitřní mzdový předpis, hospodaření s fondy, spisový a skartační řád). Rovněž byla zahájena příprava konstituování dozorčích rad pracovišť AV ČR. Současné ředitele pracovišť AV ČR pověřil předseda AV ČR řízením těchto pracovišť do jmenování nových ředitelů.

V průběhu roku 2006 se postupně utvářelo nové složení Akademického sněmu AV ČR pro funkční období 2006 až 2010. V novém složení tvoří Sněm 60 % členů předchozího Sněmu a 40 % členů nových, což vytváří příznivé podmínky jak pro zachování kontinuity jeho činnosti, tak i pro vznik nových iniciativ a námětů. Akademická rada i Vědecká rada AV ČR pracovaly ve stejném složení jako v předešlém roce. Ve struktuře poradních a pomocných orgánů AV ČR i v jejich personálním obsazení došlo k nevelkým změnám.

obr01.jpg


XXIX. zasedání Akademického sněmu, 14. 12. 2006, Národní dům na Vihohradech

AV ČR v roce 2006 zahrnovala 53 pracovišť, z toho 51 badatelských a 2 servisní (jejich výčet uvádí příloha 1). Ke snížení počtu pracovišť AV ČR oproti roku 2005 došlo sloučením několika pracovišť k 1. lednu 2006, a to dvou badatelských do Ústavu termomechaniky, pěti badatelských a jednoho servisního do Biologického centra, dvou badatelských do Masarykova ústavu – Archivu a po jednom servisním se Střediskem společných činnosti (Nakladatelství Academia) a s Ústavem fyziky plazmatu (Vývojová optická dílna).

Na úseku vědecko-organizačních záležitostí se Akademická rada AV ČR zabývala průběhem sloučení pracovišť AV ČR k 1. lednu 2006, které bylo ve všech případech po právní, personální, organizační i ekonomické stránce zajištěno a nepřineslo větší problémy. Sledovala také provedená vnitřní restrukturalizační opatření přijatá vedením pracovišť AV ČR jako důsledek vnitroakademického a meziresortního hodnocení. Výsledky organizačního a personálního auditu Kanceláře AV ČR a Střediska společných činností AV ČR provedeného koncem roku 2005 se promítly do nové struktury Kanceláře AV ČR.

V roce 2006 zřídila AV ČR nový přísně výběrový nástroj finanční a morální podpory vědecké excelence v AV ČR, Akademickou prémii – Praemium Academiae. Jejím smyslem je podpořit vynikající vědecké osobnosti, které uskutečňují výzkum na špičkové mezinárodní úrovni, a vytvořit jim takové podmínky, v nichž by mohly lépe rozvinout svůj potenciál ve prospěch AV ČR a celé české vědy.

Výzkumná činnost pracovišť AV ČR se v roce 2006 soustředila na řešení 63 výzkumných záměrů. Pro období 2007–2013 byly schváleny další čtyři nové výzkumné záměry. U Biofyzikálního ústavu, Ústavu experimentální medicíny a Ústavu molekulární genetiky jsou tyto výzkumné záměry základem pro vytvoření budoucí nové infrastruktury výzkumu vybudované s předpokládaným významným přispěním strukturálních fondů EU. Cílem čtvrtého výzkumného záměru, jehož nositelem je Středisko společných činností, je další rozšíření a zkvalitnění infrastruktury, podporující práci všech ústavů AV ČR.

V oblasti účelového financování Akademická rada schválila zprávu o výsledcích závěrečného hodnocení 58 projektů Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje, jejichž řešení bylo ukončeno 31. prosince 2005. Pokračovalo řešení projektů programu Informační společnost a programu Podpora projektů cíleného výzkumu a byl zahájen nový program Nanotechnologie pro společnost (podrobné údaje v kapitole 6).

Z důvodu ukončení funkčního období vedení Grantové agentury AV ČR a na základě výběrových řízení se v průběhu roku 2006 novým předsedou GA AV stal RNDr. Jiří Gabriel, DrSc., a do funkcí místopředsedů byli jmenováni prof. RNDr. Štefan Schwabik, DrSc. (oblast věd o neživé přírodě) a RNDr. Jiří Velemínský, DrSc. (oblast věd o živé přírodě). Doc. PhDr. Lýdia Petráňová, CSc. (oblast humanitních a společenských věd) byla jmenována do fukce místopředsedkyně s účinností od 1. ledna 2007. Na návrh Ministerstva financí se stala členkou Dozorčí rady GA AV Ing. Helena Jansová. V doplňovacích volbách do oborových rad GA AV byla obměněna třetina jejich členů. Akademický sněm AV ČR schválil na svém podzimním zasedání nový Statut Grantové agentury AV ČR, který by měl nastartovat další pozitivní změny (snížení administrativy, zvýšení úrovně) v její činnosti a posílit její roli v životě AV ČR (podrobné údaje o grantových projektech jsou uvedeny v kapitole 6).

Jako každoročně ocenila AV ČR i v roce 2006 mimořádné výsledky vědecké práce.

obr02.jpg


Ceny AV ČR se předávaly ve vile Lanna, pohled na oceněné vědce.

Ceny Akademie věd ČR za dosažené vynikající výsledky velkého vědeckého významu byly uděleny:

  • autorskému týmu z Ústavu informatiky ve složení: prof. Ing. Zdeněk Strakoš, DrSc. – vedoucí týmu, prof. Ing. Miroslav Tůma, CSc., doc. Dr. Ing. Miroslav Rozložník za vědecký výsledek: Analýza, implementace a aplikace krylovovských metod;
  • autorskému týmu z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského ve složení: prof. Ing. Vladimír Mareček, DrSc., a prof. RNDr. Zdeněk Samec, DrSc., za vědecký výsledek: Organizované vrstvy na polarizovaných kapalných rozhraních;
  • autorskému týmu z Ústavu dějin umění a ostatních institucí ve složení: PhDr. Polana Bregantová, PhDr. Lenka Bydžovská, CSc., prof. PhDr. Ivo Hlobil, CSc., PhDr. Anděla Horová, doc. PhDr. Vojtěch Lahoda, CSc., Mgr. Ivana Panochová, Ph.D., PhDr. Marie Platovská, prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc., PhDr. Antonín Dufek, Ph.D. (Moravská galerie v Brně), doc. Ing. arch. Pavel Halík, CSc. (Technická univerzita v Liberci), PhDr. Jiří Hilmera, CSc. (v důchodu), Jana Pauly (Národní technické muzeum Praha), Mgr. Tereza Petišková (Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem), PhDr. Eva Petrová (v důchodu), prof. PhDr. Sylva Petrová (University of Sunderland, Velká Británie), prof. PhDr. Miroslav Petříček, Dr. (Univerzita Karlova v Praze), PhDr. Ludvík Ševeček (Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně) za vědecký výsledek: Dějiny českého výtvarného umění V (1939–1958).


Ceny Akademie věd ČR pro mladé vědecké pracovníky za vynikající výsledky vědecké práce byly uděleny:

  • Mgr. Dr. Filipu Kadlecovi, nar. 1971, (Fyzikální ústav) za vědecký výsledek: Realizace originálních experimentálních metod v časově rozlišené terahertzové spektroskopii kondenzovaných látek;
  • Mgr. Zdeňku Kaplanovi, Ph.D., nar. 1972, (Botanický ústav) za vědecký výsledek: Taxonomie a nomenklatura čeledi Potamogetonaceae;
  • Mgr. Ing. Martinu Luxovi, nar. 1971, (Sociologický ústav) za vědecký výsledek: Socioekonomický výzkum bydlení.


Ceny Akademie věd ČR za zvláště úspěšné řešení programových a grantových projektů byly uděleny:

  • autorskému týmu z Ústavu fyziky materiálu ve složení: Ing. Oldřich Schneeweiss, DrSc., Ing. Yvonna Jirásková, CSc., RNDr. Jiří Čermák, DSc., RNDr. Milan Svoboda, CSc., za vědecký výsledek: Povrchy a rozhraní v konstrukčních materiálech – aplikace moderních technologií a počítačového modelování;
  • autorskému týmu z Ústavu anorganické chemie ve složení: Ing. Bohumil Štíbr, DrSc., RNDr. Bohumír Grüner, CSc., RNDr. Josef Holub, Ing. Mario Bakardjiev, CSc., RNDr. Drahomír Hnyk, CSc., Ing. Zbyněk Plzák, CSc., Ing. Jiří Fusek, CSc., za vědecký výsledek: Klastrová boranová analoga cyklopentadienylového aniontu a ferrocenu;
  • Ing. Petru Škrdlovi, Ph.D., (Archeologický ústav Brno) za vědecký výsledek: The Upper Paleolithic on the Middle Course of the Morava River, The Dolní Věstonice Studies.


V zájmu získávání vynikajících tvůrčích vědců ze zahraničí udělila AV ČR mimořádnou podporu, Fellowship J. E. Purkyně, třem význačným a perspektivním vědeckým pracovníkům, Petru Svobodovi, Ph.D., z Ústavu molekulární genetiky, Radislavu Sedláčkovi, PhD, Dr. rer. nat. habil., z Ústavu molekulární genetiky a Ing. Pavlu Izákovi, Ph.D., z Ústavu chemických procesů. Prémii Otto Wichterleho získalo celkem 28 mladých vědeckých pracovníků, a to 11 v oblasti věd o neživé přírodě, 11 v oblasti věd o živé přírodě a chemických věd a 6 v oblasti humanitních a společenských věd.

obr03.jpg

 

obr03a.jpg obr03b.jpg


Místopředsedové AV ČR Jaroslav Pánek a Pavel Vlasák předávají Prémii Otto Wichterleho určenou perspektivním a talentovaným vědcům do 40 let.

Čestnou medaili AV ČR „De scientia et humanitate optime meritis“ obdrželi:
prof. Dr. Theodor Wolfgang Hänsch – Max-Planck-Institut für Quantenoptik, Garching, SRN
prof. Ing. Otto Exner, Dr. techn., DrSc., Dr.h.c. – Ústav organické chemie a biochemie
prof. RNDr. Miroslav Fiedler, DrSc. – Matematický ústav

Dále byly uděleny:

čestná oborová medaile B. Bolzana za zásluhy v matematických vědách:
prof. Ivanu Kiguradzemu – A. Razmadze Mathematical Institute, Tbilisi, Gruzie
prof. Imremu Csiszárovi, DrSc. – Hungarian Academy of Sciences, Budapest, Maďarsko
prof. Flemmingu Topsøemu, PhD – University of Copenhagen, Dánsko

čestná oborová medaile E. Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách:
prof. Anatolyji Nikitinovi, Dr.Sc. – Institute of Mathematics of NAS of Ukraine
prof. Peteru Heinzu Dederichsovi – Institut für Festkörperforschung, Jülich, SRN
Dr. Gerardu Jamelotovi – Université Paris-Sud, Francie

čestná oborová medaile AV ČR G. J. Mendela za zásluhy v biologických vědách:
prof. Susan M. Gasserové, PhD – Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research, Basel, Švýcarsko
prof. Dr. Davidu L. Denlingerovi – Ohio State University, USA
prof. Ing. Antonínu Stratilovi, DrSc. – Ústav živočišné fyziologie a genetiky

obr04.jpg


Místopředseda AV ČR Jiří Drahoš předává čestnou oborovou medaile G. J. Mendla za zásluhy v biologických vědách Susan Garsser ze Švýcarska.

čestná oborová medaile J. E. Purkyně za zásluhy v biologických vědách:
prof. MUDr. Heleně Tlaskalové-Hogenové, DrSc. – Mikrobiologický ústav

čestná oborová medaile F. Palackého za zásluhy ve společenských vědách:
prof. Thomasi DaCosta Kaufmannovi, PhD. – Princeton University, USA
Valentině Vladimirovně Marjině, dr. hist. věd – Institut slavjanovedenija RAN, Ruská federace
prof. Dr. Christianovi Lequesnovi – CEFRES, Praha
prof. Franku I. Michelmanovi – Harvard University, USA

čestná oborová medaile J. Dobrovského za zásluhy ve společenských vědách:
PhDr. Vladimíru Vavřínkovi, CSc. – Slovanský ústav

pamětní medaile AV ČR J. Patočky:
Dr. phil. Heinrichu Pfeifferovi, Dr.h.c.mult., prof.h.c.mult. – Alexander von Humboldt Stiftung, Bonn, SRN.

Celkem 11 významným vědeckým osobnostem udělila AV ČR vědecký titul „doktor věd“.

obr05.jpg


Slavnostní předání diplomů vědeckého titulu „doktor věd“. Dvorana Knihovny AV ČR, 30. 10. 2006.

S potěšením lze konstatovat, že významným a úspěšným vědeckým pracovníkům AV ČR se v minulém období dostalo i významných společenských poct ve formě státních a dalších tuzemských i zahraničních ocenění.

Z nejvýznamnějších tuzemských ocenění je možno v prvé řadě jmenovat státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti vědy, které udělil prezident republiky prof. RNDr. Petru Hájkovi, DrSc., z Ústavu informatiky. Prof. RNDr. Jaroslavu Kurzweilovi, DrSc., z Matematického ústavu byla udělena Národní cena vlády ČR „Česká hlava“. Cenu „Praemium Bohemiae“ Nadace B. J. Horáčka Českému ráji získal prof. RNDr. Zdeněk Ceplecha, DrSc., z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského. Cenu Učené společnosti ČR získali RNDr. Petr Dráber, DrSc., z Ústavu molekulární genetiky a PhDr. František Hoffmann, CSc., z Masarykova ústavu – Archivu. Cenu Grantové agentury ČR získali RNDr. Marek Vandas, DrSc., z Astronomického ústavu a Ing. Jan Šmilauer z Ústavu fyziky atmosféry a jako spoluřešitelé prof. RNDr. Zdeněk Knésl, CSc., z Ústavu fyziky materiálů a doc. RNDr. Ing. Jaromír Plešek, CSc., z Ústavu termomechaniky. Medaili 1. stupně ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR obdržel prof. PhDr. František Šmahel, DrSc., z Filozofického ústavu. Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových udělilo čestnou medaili Josefa Hlávky PhDr. Vladimíru Vavřínkovi, CSc., ze Slovanského ústavu. Medaili E. Votočka za zásluhy o rozvoj vědy a techniky udělil rektor VŠCHT prof. RNDr. Antonínu Holému, DrSc., z Ústavu organické chemie a biochemie a prof. Ing. Pavlu Kratochvílovi, DrSc., z Ústavu makromolekulární chemie. Prof. RNDr. A. Holý, DrSc., obdržel také Zlatou medaili Univerzity Karlovy v Praze.

Činnost a výsledky pracovníků AV ČR byly oceněny také v zahraničí. Např. prezident Mongolska udělil čestnou medaili u příležitosti 800. výročí založení Velkého mongolského státu PhDr. Lagžimě Chaloupkové z Orientálního ústavu, francouzské vyznamenání „Rytíř řádu zlatých palem“ získali PhDr. Marcela Sedláčková z Filozofického ústavu, doc. PhDr. Lydia Petráňová, CSc., z Etnologického ústavu a prof. Ing. Vladimír Kučera, DrSc., z Ústavu teorie informace a automatizace. RNDr. Blanka Kalinová, CSc., z Ústavu organické chemie a biochemie obdržela čínské státní vyznamenání provincie Hebei. Prezident Indické republiky udělil PhDr. Dušanu Zbaviteli, DrSc., z Orientálního ústavu indické státní vyznamenání „Padma brúšan“. Prof. RNDr. Blance Říhové, DrSc., udělila Ruská akademie přírodních věd medaili za zásluhy o zdraví lidu.

O vynikající úrovni práce vědeckého dorostu na pracovištích AV ČR svědčí vysoký počet oceněných výsledků mladých pracovníků, ať již studentů, absolventů doktorského studia, nebo mladých vědeckých pracovníků, kteří vypracovali práce na pracovištích AV ČR. Celkem 28 mladých pracovníků působících na pracovištích AV ČR převzalo 22 různých ocenění. Cenu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající studenty a absolventy získali Ing. Petr Sazama, Ph.D., z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského a František Němec z Ústavu fyziky atmosféry. Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky obdržel Ing. Jiří Šalplachta z Ústavu analytické chemie. Cenu Učené společnosti ČR v kategorii mladý vědecký pracovník získali RNDr. Tomáš Obšil, Ph.D., z Fyziologického ústavu a Ing. Petr Cintula, Ph.D., z Ústavu informatiky, který získal také Hlávkovu cenu pro mladé vědecké pracovníky. Tuto Hlávkovu cenu obdrželi dále Mgr. Tomáš Etrych, Ph.D., z Ústavu makromolekulární chemie, Ing. Filip Šroubek, Ph.D., z Ústavu teorie informace a automatizace, Mgr. Naděžda Špačková, Ph.D., z Biofyzikálního ústavu, a Ing. Alexander Deynek, Ph.D., z Fyzikálního ústavu. Cena Grantové agentury ČR za nejlepší postdoktorandský projekt byla udělena Dr. Vladě Filimoněnko, Ph.D., z Ústavu experimentální medicíny.

Úspěšně pokračovala spolupráce mezi AV ČR a vysokými školami. AV ČR jednala o rámcové smlouvě o spolupráci na realizaci doktorských studijních programů mezi AV ČR a Univerzitou Karlovou v Praze a o smlouvě o sdružení mezi AV ČR a Univerzitou Karlovou v Praze při uskutečňování doktorského studijního programu v oblasti biomedicíny. Byla uzavřena smlouva mezi Vysokým učením technickým v Brně a Ústavem termomechaniky, která kodifikuje činnost společného výzkumného a vývojového pracoviště – odboru mechatroniky. Pokračovala jednání s Českým vysokým učením technickým v Praze o zřízení společného pracoviště – Institutu aplikovaných věd (podrobnější informace v kapitole 3).

AV ČR také podporovala rozšíření spolupráce mezi pracovišti AV ČR a podnikatelskou sférou zejména organizováním prezentací a vytvářením kontaktů pracovišť AV ČR s představiteli realizační sféry. Ke zlepšení komunikace mezi vědeckou a podnikatelskou sférou směřují i projekty Jednotného programového dokumentu 3 (JPD3), řešené na pracovištích AV ČR či s jejich účastí. Příkladem je projekt Centrum inovačního vzdělávání Liblice, řešený Střediskem společných činností, kde se v rámci seminářů setkávají vědečtí pracovníci, manažeři firem i zástupci státní správy a samosprávy. V oblasti transferu technologií a ochrany duševního vlastnictví spolupracují pracoviště AV ČR s Technologickým centrem v rámci projektu Centrum pro transfer technologií.

Na regionální úrovni se ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem významně angažuje Sdružení jihomoravských pracovišť. Jde o přípravu projektu CETI (Central European Technology Institute), jehož návrh předpokládá využití strukturálních fondů EU. AV ČR se dále stala smluvním partnerem projektu „Vědeckotechnický park Jihlava“ a rovněž podepsala rámcovou smlouvu o spolupráci mezi Pardubickým krajem a AV ČR, která navazuje na dlouholetou úspěšnou spolupráci některých pracovišť AV ČR se Sdružením obcí Orlicko. Významnou aktivitou je i příprava projektu Inovační centrum a podnikatelský inkubátor – koncepční projekt programu JPD2, který má být realizován konsorciem tvořeným výzkumnými a průmyslovými partnery s účastí Technologického centra. Projekt představuje první výraznou kooperaci pražského průmyslu a výzkumu na podporu inovačních procesů a počítá se spoluprací vybraných pracovišť AV ČR. AV ČR také uzavřela smlouvu s firmou L'ORÉAL Česká republika, s. r. o., o spolupráci při výběru kandidátek stipendia „L'ORÉAL pro ženy ve vědě“ (podrobnější informace uvádí kapitola 4).

Mezinárodní kontakty byly posíleny podpisem nových prováděcích protokolů k dvoustranným dohodám mezi AV ČR a Polskou akademií věd a umění, Polskou akademií věd, Ruskou akademií věd a Slovenskou akademií věd. Schválen byl také prováděcí plán k Dohodě o vědecké spolupráci mezi AV ČR a Akademií pro vědu a technologie Egyptské arabské republiky na léta 2007–2009. Zástupci AV ČR intenzivně spolupracovali na přípravě 7. rámcového programu (2007–2013), a to jak formou připomínek k dokumentům Evropské komise, tak přímými jednáními v jednotlivých evropských orgánech. Experti, reprezentující obory důležité ve struktuře priorit 7. rámcového programu, byli jmenováni členy programových výborů 7. rámcového programu. Zástupci AV ČR se rovněž podíleli na zpracování řady dokumentů souvisejících s přípravou využití prostředků strukturálních a kohezních fondů EU na léta 2007–2013, účastnili se prací v Řídícím a koordinačním výboru pro přípravu strukturálních fondů, horizontálním programovém výboru a v příslušných orgánech jednotlivých operačních programů (podrobnější informace v kapitole 5).

Hodnocení výsledků vědecké činnosti je nedílnou součástí života v AV ČR. Pro posouzení vědecké výkonnosti a podílu AV ČR v rámci výzkumu a vývoje v České republice byla provedena také v roce 2006 analýza scientometrických údajů (indikátorů). Vědecká produkce má vzestupný trend, což dokládají i počty původních vědeckých publikací v impaktovaných periodikách (dle databáze Web of Science):

Rok 2002 2003 2004 2005 2006
ČR 5920 6186 6173 7592 7494
AV ČR 2021 2262 2189 2569 2642



Lze očekávat, že se údaje pro rok 2006 v průběhu roku 2007 ještě poněkud zvýší. Souhrnný přehled o publikačních výsledcích podává příloha 5.

Nejvýznamnější propagační a popularizační akcí byl již tradiční Týden vědy a techniky 2006, který byl uspořádán v koordinaci s Evropským týdnem vědy a techniky v týdnu od 6. do 12. listopadu, a to na deseti místech Prahy a dále i v Brně, Českých Budějovicích a Ostravě. Mezi úspěšné aktivity náležela i popularizační akce „Věda v ulicích“, organizovaná se společností Česká hlava v Praze a v Plzni. V jejím rámci se prezentoval projekt „Otevřená věda“ zaměřený na podporu vědeckého a technického vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů. Svým pojetím byla přitažlivá pro širokou veřejnost zejména „Noc vědců“ (více informací v kapitole 7).

obr06.jpg


Přednáška v rámci Týdne vědy a techniky 2996, Literární kavárna knihkupectví Academia v Brně.

V oblasti ediční činnosti AV ČR podpořila dotacemi vydání 22 knih v nakladatelství Academia a 17 knižních titulů pracovišti AV ČR (viz příloha 6). Větší pozornost věnovala AV ČR podpoře vydávání časopisů. V roce 2006 bylo ještě dotováno 58 časopisů, avšak doposud uplatňovaný postup byl shledán neproduktivním a Akademická rada AV ČR proto rozhodla, že podporu napříště rozdělí ústavům v poměru odpovídajícím financování výzkumného záměru a jen mimořádně přihlédne k odborné kvalitě časopisu a jeho postavení na mezinárodním poli.

Hospodaření se státními prostředky je významnou úlohou vedení AV ČR. Byly vypracovány zásady pro odměňování zaměstnanců pracovišť AV ČR jako veřejných výzkumných institucí, byla schválena nová pravidla pro přidělování investičních prostředků na přístrojové vybavení. V souvislosti s přechodem na veřejné výzkumné instituce přijala Akademická rada směrnici pro schvalování úkonů pracovišť AV ČR při nakládání s majetkem a majetkovými právy. V souvislosti s přechodem na veřejné výzkumné instituce rozhodovala Akademická rada průběžně o převodu příslušnosti hospodaření k nemovitému majetku mezi některými pracovišti AV ČR. V rámci veřejnosprávní kontroly byly projednány výsledky kontroly hospodaření a opatření k nápravě zjištěných nedostatků na 10 pracovištích AV ČR (informace o rozpočtu AV ČR a jeho čerpání v kapitole 8).

Pozitivně se na poli vědy i v mezinárodním kontextu projevila činnost vědeckých společností sdružených v Radě vědeckých společností ČR v rámci AV ČR. Mimořádné postavení mezi nimi zaujímá Učená společnost ČR, se kterou AV ČR v roce 2006 uzavřela Rámcovou smlouvu o spolupráci a materiální podpoře aktivit. Obecně se zvyšuje počet multidisciplinárních společností, roste počet jejich členů i jejich přínos vzdělávání a mezinárodní spolupráci.

 

 

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast