Akademický buletin

abicko

Den Země 2010

Týden vědy a techniky

3. Spolupráce s vysokými školami a stav vědecké výchovy

Tak jako v letech minulých i v roce 2006 se spolupráce mezi AV ČR a vysokými školami soustředila hlavně na výchovu studentů v rámci doktorských studijních programů (DSP), které se uskutečňují na základě společných akreditací. V průběhu roku byly rozšířeny z rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy četné akreditace a vznikly i nové akreditované DSP. Na základě sledování ukazatelů podstatných aktivit spolupráce AV ČR s vysokými školami můžeme konstatovat následující: Na pracovištích v roce 2006 působilo 2072 studentů doktorských studijních programů v prezenční, kombinované či distanční formě studia. Počet studentů DSP zůstává zhruba na stejném počtu jako v předchozích letech, mírně se snížil počet nově přijatých studentů DSP, jejichž školitelé jsou z našich pracovišť (366). Naopak oproti předchozím letům se zvyšuje počet studentů, kteří úspěšně ukončili doktorské studium a získali titul Ph.D. (srovnání viz Tabulka 1). Na vědeckých pracovištích AV ČR bylo školeno celkem 254 studentů ze zahraničí.
Rok od roku se zvyšuje počet semestrálních přednášek, seminářů, cvičení, která na vysokých školách vedou pracovníci AV ČR. Podobně se stále zvyšuje počet zaměstnanců AV ČR pedagogicky působících na vysokých školách. Například v roce 2005 působilo na vysokých školách 1872 zaměstnanců AV ČR, zatímco v roce 2006 to již bylo 2021 pracovníků AV ČR, z toho na vedlejší pracovní úvazek 410. Na druhé straně 575 zaměstnanců vysokých škol pracovalo ve vedlejším pracovním úvazku na pracovištích AV ČR.
Koordinace vzájemné spolupráce je podporována činností pracovníků vysokých škol v orgánech AV ČR, tj. v Akademickém sněmu, ve vědeckých radách, dozorčích komisích a v oborových radách Grantové agentury AV ČR (GA AV). Vědečtí pracovníci z AV ČR naopak působili a působí v orgánech vysokých škol, například ve vědeckých radách univerzit a fakult. Úzká spolupráce existuje s předsednictvem Rady vysokých škol a s Českou konferencí rektorů.
Vysoké školy a AV ČR se podílely společně na řešení 741 výzkumných projektů a grantů za podpory Grantové agentury ČR a GA AV. Ve srovnání s předchozími lety je patrný stále větší zájem o tuto formu spolupráce. Na druhé straně je třeba konstatovat, že neproběhlo žádné nové jednání o uzavření dalších rámcových smluv a dohod o vzájemné spolupráci při uskutečňování DSP mezi AV ČR a vysokými školami. Přehled stávajících 21 smluv o spolupráci je přístupný na webových stránkách AV ČR. Vzájemná spolupráce se uskutečňuje i prostřednictvím společných pracovišť. V současné době jich existuje 53, z toho v roce 2006 vznikla tři nová společná pracoviště.
Nově vzniklá společná pracoviště AV ČR a vysokých škol:

  • Centrum právněhistorických studií – Historického ústavu AV ČR a Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze
  • Laboratoř optických měřících metod – Ústavu termomechaniky AV ČR a Technické univerzity v Liberci
  • Laboratoř tkáňové biomechaniky – Ústavu termomechaniky AV ČR a Technické univerzity v Liberci
K významným výsledkům přispěla také spolupráce v rámci výzkumných center a center základního výzkumu (program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy).
V oblasti věd o neživé přírodě Astronomický ústav spolupracoval hlavně s těmi vysokými školami a fakultami, v nichž probíhá výuka astronomie. V oblasti technických a softwarových projektů, které se týkají kosmických experimentů, vyvíjel a testoval inovovaná širokoúhlá optická zařízení s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, kompresní algoritmy pro astronomická obrazová data s Fakultou elektrotechnickou ČVUT a otázky materiálů a technologií pro rentgenovou optiku řešil s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. V rámci Centra částicové fyziky (LC527) se skupina pracovníků Fyzikálního ústavu, Matematicko-fyzikální fakulty UK a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT podílela na zpracování a fyzikální analýze dat ze srážek antiprotonů s protony v experimentu D0 na urychlovači Tevatron ve Fermiho národní laboratoři u Chicaga. Byla získána řada nových informací o produkci a vlastnostech kvarků t a b. Ve spolupráci Fyzikálního ústavu s Ústavem fyzikálního inženýrství Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně bylo otevřeno Centrum základního výzkumu „Struktury pro nanofotoniku a nanoelektroniku (STRUNA)“. Vybudované nanomanipulátorové pracoviště, unikátní v ČR, splňuje současné požadavky kladené na manipulaci a měření přenosových charakteristik jevů na úrovni nanometrů. Výzkumné centrum LC06041 (Ústav jaderné fyziky, VŠCHT Praha, Univerzita J. E. Purkyně Ústí nad Labem, Ústav makromolekulární chemie, Fakulta elektrotechnická a Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT) se věnovalo studiu metalizovaných polymerů, velmi perspektivních pro výrobu elektronických součástek (světlo emitující diody, součástky s negativním diferenciálním odporem) a bio-senzorů. Jadernými analytickými metodami byly zkoumány systémy stříbra deponovaného na polymerních substrátech za účelem studia mobility a formování kovových částic.
Ústav radiotechniky a elektroniky společně s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT úspěšně ověřily nový způsob čerpání dvouplášťových optických vláken v uspořádání kruhového vláknového laseru. Ústav přístrojové techniky ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou UK a Lékařskou fakultou MU provedl magnetickorezonanční a elektrotechnická měření souboru vzorků dentálních slitin a dentálních implantátů, na jejichž základě byla vypracována doporučení pro výběr vhodných materiálů a podmínek, za nichž použité materiály neruší vyšetření pacienta magnetickou rezonancí.
Ústav struktury a mechaniky hornin společně s ČVUT Praha úspěšně odzkoušel novou metodiku in vivo testů spojení kosti a implantovaných kompozitních vzorků. S Vysokou školou báňskou TU Ostrava pracoval Ústav geoniky na grantovém projektu „Odezva technologických konstrukcí a staveb na zatížení technickou seizmicitou“. Stanovily parametry nejintenzivnější seizicity pro modelování jejího vlivu na povrchové objekty a výpočet odezev typových projektů na základě rozsáhlé databáze výsledků měření. Podle statistického rozdělení extrémně vysokých jednodenních a vícedenních úhrnů atmosférických srážek hodnotil Ústav fyziky atmosféry ve spolupráci s Techníckou univerzitou Liberec regiony ČR. Rozdělení ročních maxim má nápadně odlišné vlastnosti v oblasti severovýchodní Moravy a Slezska, zejména pro vícedenní úhrny; na rozdíl od zbytku území se zde vyskytují mimořádně vysoké hodnoty srážkových úhrnů.
V rámci programu Informační společnost získal Ústav informatiky spolu s Technickou univerzitou Ostrava, Fakultou stavební ČVUT a Ústavem geoniky výsledky využitelné v modelování bezpečnosti dopravy a prevence katastrof. Ústav společně s Fakultou strojní ČVUT navrhl a instaloval uzel mezinárodní experimentální sítě pro měření, regulaci a synchronizaci, obdobný uzel byl instalován na Bowle State University, Maryland, USA. Matematický ústav se spolu s UK Praha, Ústavem informatiky, Západočeskou univerzitou v Plzni a Masarykovou univerzitou v Brně významně podílí na činnosti ITI (Institute for Theoretical Computer Science), který zaměřuje svoje úsilí na metody, algoritmy, informatické struktury a aplikace v informačních technologiích a nabízí dočasné postdoktorandské pozice i dočasné pobyty významným vědcům. Nephell – databázový systém pro restaurátorské zprávy je výsledkem spolupráce Ústavu teorie informace a automatizace, Akademie výtvarných umění a Ústavu analytické chemie v rámci společného pracoviště ALMA (Akademická laboratoř materiálového průzkumu malířských děl).
V oblasti věd o živé přírodě a chemických věd byla ve spolupráci Ústavu organické chemie a biochemie s Přírodovědeckou fakultou UK vyřešena chirální separace atropoizomerních bipyridin-N,N´-dioxidů, které byly následně studovány jako katalyzátory enantioselektivní alkylace aromatických aldehydů; ve spolupráci s VŠCHT Praha byla dokončena studie zahrnující kombinatorické vyhledávání vhodných látek, blokujících nežádoucí tvorbu myelinových struktur na bázi beta-sheet sekundární struktury peptidů a s Lékařskou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci byl zahájen společný výzkum protinádorových a protivirových účinků steroidních látek.
Ústav chemických procesů ve spolupráci s VŠCHT Praha úspěšně dokončil studium ternární rovnováhy kapalina-kapalina v soustavách N,N-dimethylform-amid+methanol+cyklický alkan; v rámci společného grantového projektu s Vysokou školou báňskou – TU Ostrava a VŠCHT Praha byla objasněna úloha katalyzátorů na bázi kalcinovaných sloučenin CoMn typu hydrokalcitu a úloha CO, O2 a vody při rozkladu N2O. Pracovníci Ústavu makromolekulární chemie vyvinuli 3D-polymerní nosiče buněk na bázi polylaktidu, ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou UK Praha byly zahájeny testy jejich osídlení mesenchymálními buňkami kostní dřeně a byly prostudovány možnosti jejich využití pro regeneraci kostní tkáně – výsledky byly uplatněny ve společné patentové přihlášce. Spolupráce Mikrobiologického ústavu, Ústavu organické chemie a biochemie, Přírodovědecké fakulty UK Praha a Univerzity Palackého Olomouc přinesla objev specifického a velmi silného inhibitoru přirozených zabíječských buněk, kde molekula je uměle syntetizována na bázi hřebenových dendrimerů obsahujících koncové sacharidové skupiny. Význam tohoto objevu spočívá v možnosti tlumení NKT buněk u některých astmatických a alergických stavů. V rámci projektu Bioferm, součást 6. rámcového programu EU, bylo s ČVUT Praha dokončeno řešení týkající se vlivu intenzity ultrazvukového pole na kinetiku růstu vybraných aerobních a anaerobních mikroorganismů. Pozitivní výsledky vedly ke zkrácení doby kultivace a k návrhu úpravy technologie produkce vína; výsledky jsou aplikovány u firmy Melloni Vini na Sardinii.
Ve spolupráci Ústavu molekulární genetiky s Biologickou fakultou JU v Českých Budějovicích byla popsána interakce mezi signální drahou Wnt a jaderným receptorem NHR-25, která rozhoduje o osudu buněk v somatické gonádě u háďátka. V Klinické laboratoři biologie nádorů (společné pracoviště Molekulární genetiky a 1. lékařské fakulty UK Praha) byla molekulárněbiologicky charakterizována nová linie EM-G3 izolovaná z primárního invazivního duktálního karcinomu prsu. Bylo určeno, že se jedná o progenitory nádorových buněk, schopné částečně diferencovat in vivo. V rámci Centra molekulární a buněčné imunologie se podařilo vyvinout originální způsob přípravy velmi čistého proteinu Wnt3a, který podporuje růst některých důležitých typů buněk.
Ze spolupráce Ústavu experimentální medicíny a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové vyplynul zajímavý poznatek, že statiny (látky snižující hladinu cholesterolu v krvi) mohou na zvířecím modelu pozitivně ovlivnit průběh ztráty sluchu s věkem.
Ve spolupráci Biologického centra s Přírodovědeckou fakultou MU byl zhodnocen ekologický statut a management tekoucích vod v ČR na základě komplexního systému PERLA, zahrnujícího 300 referenčních lokalit s abiotickými i biotickými daty a využívajícího nově vyvinutý software HOBENT. Model je založen na matematických principech programu RIVPACKS a je specifický na základě lokalit, avšak nespecifický z hlediska stresorů. Umožňuje predikci cílového společenství bentických bezobratlých jakékoliv lokality a predikované společenstvo je srovnáváno s aktuálním stavem.
V rámci spolupráce Botanického ústavu, Výzkumného ústavu organických syntéz Rybitví a VŠCHT Praha bylo syntetizováno a ekotoxikologickými testy otestováno 58 nových ftalocyaninů, z nichž některé vykazují selektivní toxicitu proti sinicím, ale lze vydělit i skupinu 8 zcela netoxických ftalocyaninů, které by byly použitelné pro ekologicky šetrné stínění rybníků – byla podána společná patentová přihláška s názvem „Ekologicky šetrný přípravek k inhibici řas, sinic a bakterií“. Úspěšně pokračuje spolupráce společného pracoviště mezi Ústavem biologie obratlovců s Přírodovědeckou fakultou UK, činnost zahájilo Centrum pro biodiverzitu (společně s Ústavem systémové biologie a ekologie, Botanickým ústavem, Biologickým centrem a Ústavem živočišné fyziologie a genetiky, Univerzitou Karlovou Praha, Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a Masarykovou univerzitou).
V oblasti humanitních a společenských věd nadále úspěšně pokračuje doktorský studijní program CERGE-EI společného pracoviště Národohospodářského ústavu a Univerzity Karlovy. Sociologický ústav se podílel na řešení 6 projektů vědeckého výzkumu z oblasti vývoje české společnosti v součinnosti s Fakultou sociálních věd UK, 3. lékařskou fakultou UK, Národohospodářským ústavem, Vysokou školou ekonomickou v Praze a s Masarykovou univerzitou. Ve spolupráci s Filozofickou fakultou UK byla uspořádána letní škola European Consortium for Sociological Research Summer School: Quality and Inequality in Education. Výsledky projektu „Syndrom vyhoření a rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění“, který řeší Psychologický ústav spolu s Filozofickou fakultou UK, byly prezentovány na četných vědeckých konferencích. Projekt „Reforma a modernizace místní veřejné správy v Evropě a ČR“ řešil Ústav státu a práva spolu s Právnickou fakultou ZČU v Plzni a Vysokou školou ekonomickou v Praze. Ze společného projektu Archeologického ústavu, Ústavu informatiky a Vysoké školy ekonomické Praha vznikla monografie o kvantitativních vlastnostech sídlištní keramiky. Ve spolupráci s Univerzitou J. E. Purkyně Ústí nad Labem byl vydán sborník z mezinárodní kastelologické konference Castrum Bene 9. Archeologický ústav Brno završil projekt „Předmostí“ řešený s Přírodovědeckou fakultou UK dokončením rukopisu souhrnné monografie. Jedním ze zásadních výstupů projektů „Pozdní neolit na Moravě“ a „Soupis pohřebišť kultury zvoncovitých pohárů“ bylo monografické zpracování štípaných kamenných nástrojů této významné kultury. Na řešení se podílel Ústav geologických věd Přírodovědecké fakulty MU. Ústav pro soudobé dějiny spolupracuje na zřízení Katedry soudobých dějin na MU v Brně. Katedra by měla pracovat od roku 2008 jako výukové pracoviště pro bakalářský program a současně jako servisní pracoviště pro ostatní výukové programy MU. Filozofický ústav uspořádal v Praze ve spolupráci s Ústavem filosofie a religionistiky Filozofické fakulty UK významnou vědeckou mezinárodní konferenci „George Berkeley: Vision, Mind, Matter“. Slovanský ústav úspěšně dokončil společný grantový projekt s Filozofickou fakultou UK „Velký chorvatsko-český slovník“. Ústav pro jazyk český spolu s Ústavem Českého národního korpusu při Filozofické fakultě UK zpracoval lexikální databázi češtiny počátku 21. století včetně digitalizace této databáze a digitalizace části Slovníku pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku ve spolupráci s Fakultou informatiky MU. Ústav pro českou literaturu ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UK uspořádal studentskou literárněvědnou konferenci mladých bohemistů a slovakistů „Poetika programu – program poetiky“, které se zúčastnili i zahraniční bohemisté z řad studentů.
obr32.jpg

Soubor sedmi kamenných štípaných nástrojů z výšinné osady únětické kultury ze Zelené Hory na Vyškovsku, které byly patrně používány při zpracování dřeva určeného pro výstavbu osady.
Tak jako v letech předchozích i v roce 2006 pořádala AV ČR Kurzy základů vědecké práce, které jsou určeny pro studenty doktorských studijních programů. Studenti DSP se v nich seznamují s principy prezentace a publikování výsledků vědecké práce, s principy financování vědy, s otázkami duševního vlastnictví ve vědě, s informačními zdroji pro výzkum, s etikou a dalšími důležitými aspekty vědecké práce. V loňském roce se uskutečnilo osm kurzů, a to dvakrát v Brně a šestkrát v Praze. Kurzů se zúčastnilo 225 studentů a jejich zastoupení dle vědních oblastí ukazuje následující graf.

graf01.jpg


Z grafu je zřejmé, že stále převažuje zájem ze strany studentů z oblasti věd o živé přírodě, zvláště z biomedicínských oborů, a to i přesto, že obdobné kurzy jsou v současné době pořádány i jinými školami právě pro takto zaměřené studenty.
Tabulka 1: Přehled nejdůležitějších aktivit spolupráce s vysokými školami 2006
  2002 2003 2004 2005 2006
Studenti DSP školení na pracovištích 1574 1786 1939 2079 2072
Diplomanti školení na pracovištích 988 959 1097 1143 1238
Nově přijatí studenti doktorských studij­ních programů 388 420 421 391 366
Počet absolventů DSP školených na pracovištích 174 161 204 220 259
Pregraduální studenti na pracovištích 683 691 691 763 787
Počet semestr. přednášek, seminářů, cvičení vedených pracovníky AV ČR na VŠ 2196 2316 2292 2666 2824
Počet hodin odpřednášených pracov­níky AV ČR na VŠ 55402 56392 60329 66006 68429

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast