Akademický buletin

abicko

Den Země 2010

Týden vědy a techniky

4. Spolupráce s podnikatelskou sférou a dalšími institucemi

Jednou z priorit zakotvených v koncepčních dokumentech AV ČR je přenos výsledků výzkumu do praxe. Pro podporu tohoto procesu vznikla v roce 2005 Rada pro spolupráci AV ČR s podnikatelskou a aplikační sférou . Jejím posláním je hledat cesty k využití výsledků výzkumu pracovišť AV ČR ve společenské a průmyslové praxi stejně jako podpora pracovišť Akademie při transferu poznatků do aplikační sféry. Činnost Rady by měla přispět k vypracování zásad AV ČR pro ochranu duševního vlastnictví, vypracování pravidel pro hmotnou zainteresovanost pracovišť a vědeckých pracovníků na praktickém využití výsledků výzkumu a správě patentové a licenční agendy Akademie.
Subjekty z oblasti podnikatelské a aplikační sféry byly při řešení několika desítek grantových projektů Grantové agentury ČR partnery pracovišť AV ČR. Spoluprací s průmyslovými partnery na inovacích různých řádů se zabývala více než třetina projektů v programech Podpora projektů cíleného výzkumu a Informační společnost. Také v roce 2005 nově vyhlášený program Nanotechnologie pro společnost díky značnému důrazu na účast partnerů z aplikační sféry v jednotlivých projektech značně přispěje v dalších letech k vyšší intenzitě spolupráce s podnikatelskou a aplikační sférou. Oblast přímé spolupráce založená na dohodách mezi podnikatelskými subjekty a pracovišti AV ČR významně přispívá k procesu transferu technologií a poznatků. Také hospodářské smlouvy se významně podílejí na převodu badatelských výsledků do aplikační sféry. Výsledky výzkumu dosažené v AV ČR jsou uplatňovány v průmyslových podnicích, zemědělství, ochraně životního prostředí a kulturních hodnot, ve zdravotnictví i při zkoumání stavu české společnosti.
Pro podporu transferu nových technologií a v inovačním procesu mají velký význam projekty podporované Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, a to především v programu TANDEM. Pracoviště AV ČR se podílela na řešení projektů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR. Příklady aplikací badatelských poznatků dokumentují tyto vybrané výsledky a projekty:

  • výzkum degradačních procesů oceli používané pro silnostěnné trubky v tepelných elektrárnách ( Fyzikální ústav – Integrita a bezpečnosť oceľových konštrukcií, a.s., Bratislava)
  • měření průměrné drsnosti a homogenity povlaků oceli odolných proti korozi v solném prostředí ( Fyzikální ústav – Výzkumný a zkušební letecký ústav v Praze – HVM Plasma spol. s r.o., Praha)
  • provedení osobní dozimetrie posádek letadel, jejíž výsledky byly předány jednotlivým leteckým společnostem ( Ústav jaderné fyziky – ČSA, a. s – Travel Service, s.r.o – Fischer air, s.r.o. – ABA air, a.s.)
  • příspěvek ke standardizaci programového vybavení pro automobilový průmysl (Ústav teorie informace a automatizace – Fakulta elektrotechnická ČVUT – Unis, s.r.o.)
  • komplexní analýza rozvoje porušení železničních dvojkolí a hodnocení odolnosti materiálu vůči lomu. Získané poznatky vedou k optimalizaci technologie výroby železničního dvojkolí a ke zvýšení bezpečnosti provozu ( Ústav fyziky materiálů – Bonatrans, a.s.)
  • realizace plazmového reaktoru pro zplynování pevných organických látek a vitrifikaci anorganických látek s novým typem plazmatronu. Plazmatron je využitelný pro návrh zařízení na likvidaci odpadů a produkci energetických plynů z odpadu a biomasy ( Ústav fyziky plazmatu – Envitech – Universita Gent)
  • snížení nejistoty při zpřesnění měření frekvenční stability a časových intervalů v ultracitlivých kalibracích frekvenčních zdrojů a hodin ( Ústav radiotechniky a elektroniky)
  • vibrodiagnostický systém pro měření kmitání lopatek oběžného kola turbiny v provozních podmínkách ( Ústav termomechaniky – Starmans Electronics, s.r.o., Praha – škoda Power, s.r.o., Plzeň)
  • vývoj speciálních teplotních čidel pro měření rychlých změn teploty ( Ústav termomechaniky – Fakulta strojního inženýrství VUT Brno)
  • analýza příčin havárie ropovodu Družba v lednu 2005. Byla identifikována extrémně nízká lomová houževnatost materiálu trubky v místě iniciace trhliny ( Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  • odvození indexu LSF(Large Scale Flood) pro hodnocení kombinované extremity meteorologických prvků před dešťovými povodněmi. Byla prokázána dobrá schopnost indexu detekovat povodňové nebezpečí 3–4 dny před kulminací větších toků ( Ústav fyziky atmosféry – Český hydrometeorologický ústav)
  • vývoj aparatury pro měření spektrálního složení radiových signálů při elektromagnetické karotáži vrtů na svahových deformacích ( Ústav geoniky Geotest, a.s.)
  • kontrola české gramatiky, počítačový program, který kontroluje gramatickou správnost textu, tj. nejen pravopis jednotlivých slov, ale i gramatickou správnost větných celků, a upozorňuje autora textu na chyby. ( Ústav pro jazyk český – společnost Microsoft , která se po zhodnocení kvalit produktu rozhodla nástroj odkoupit a integrovat jej prozatímně do české verze sady MicrosoftOffice 2003; pro uživatele byl produkt zpřístupněn k volnému stažení na jejích internetových stránkách).
(Obrázek 20 a 21)

Efektivní spolupráce pracovišť AV ČR se subjekty podnikatelské a aplikační sféry existuje v oblastech zdravotnictví a aplikací výsledků výzkumu v oblasti chemie . Pracoviště AV ČR jsou řešiteli a spoluřešiteli množství grantových projektů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva zemědělství ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR. Podporu řadě projektů s aplikačním výstupem poskytuje Grantová agentura ČR. Spolupráce se subjekty aplikační sféry probíhala zejména v následujících příkladech projektů:
  • matematický model tavicího procesu pro průmyslová skla ( Ústav anorganické chemie – Asahi Glass, Japonsko)
  • zjištění podmínek pro odstraňování bublin z průmyslových skel za sníženého tlaku ( Ústav anorganické chemie – Saint Gobain Recherche)
  • vývoj metody pro testování proton inzerujících elektrodových materiálů založené na měření výstupní práce ( Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Cegasa, španělsko)
  • výzkum elektrodových materiálů z TiO 2 (B) vedl k podání patentové přihlášky ( Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského – High Power Lithium S.A., švýcarsko)
  • návrh a ověření nové technologie pro výrobu aromatického oleje z ropy, který je použit jako změkčovadlo pro zlepšení vlastností kaučuku ( Ústav chemických procesů – Paramo, a.s., Pardubice)
  • stanovení charakteristik průběhu vytvrzování, vývoj struktury a výsledné vlastnosti tří typů polymerních vytvrzovacích směsí – epoxidových, polyuretanových a organicko-anorganických ( Ústav makromolekulární chemie – Synpo, a.s . – DuPont)
  • vývoj nové technologie přípravy glykopeptidového imunoterapeutika Likopid (Ústav organické chemie a biochemie – Shemyakin-Ovchinikov Institute of Bioorganic Chemistry RAN, Moskva – Peptek, a.s.)
  • vývoj lékové formy liposomálních a tetraetherových preparátů pro fotodynamickou terapii zhoubných nádorů v rámci mezinárodního programu EUREKA ( Fyziologický ústav – RCD, s.r.o., Dobřichovice)
  • ověření techniky separace řas od tekuté fáze v solárních fotobioreaktorech s tenkou vrstvou pomocí dekantéru, talířové a tryskové odstředivky. Fotosyntetická účinnost navrženého systému je vyšší než 6 % ( Mikrobiologický ústav – Westfalia Separator)
  • testování vlivu vybraných psychofarmak na strukturu lipidické dvojvrstvy ( Ústav experimentální medicíny – 1. lékařská fakulta UK – Zentiva, a.s.)
  • vývoj scaffoldů pro artificiální tkáně (Ústav experimentální medicíny – CartBank)
  • identifikace dvou hlavních forem potenciálního onkogenního proteinu CA IX (karbonická anhydráza IX) ( Ústav molekulární genetiky – Bayer Corp. , USA)

Několik set expertiz, posudků a analýz vypracovávají každoročně pracovníci pracovišť AV ČR pro uživatelskou sféru včetně orgánů státní a územní samosprávy i správních institucí EU či Světové banky. Na této činnosti se velmi významně podílejí pracoviště z oblasti věd humanitních. Ústav státu a práva vypracoval 110 odborných stanovisek a poskytoval konzultace především institucím veřejného sektoru. Archeologický ústav v Brně zpracoval na 330 odborných expertiz, určujících zvláště podmínky ochrany archeologických lokalit a archeologických kulturních památek. Archeologický ústav v Praze provedl ve 122 případech rozsáhlejší archeologický průzkum na základě dohody s investorem, dále bylo realizováno na 12 geofyzikálních měření, přičemž za nejvýznamnější objev je možno považovat zjištění minimálně čtyřnásobného opevnění kolem hradiště Zámka v Praze–Bohnicích. Několik následujících příkladů ilustruje různorodost řešených problematik:
  • pokračování v sérii ekonomických přehledů Czech Republic, jejichž cílem je přinášet aktuální nezkreslený ekonomicko-politicko-společenský popis současného a očekávaného vývoje České republiky ( Národohospodářský ústav)
  • průzkum veřejného mínění v oblasti bezpečnosti potravin ( Sociologický ústav – Ministerstvo zemědělství ČR)
  • záchranný archeologický průzkum  na Opavském městském hradu (Archeologický ústav Brno)
  • zahájení činnostikonvenční radiouhlíkové laboratoře s názvem Česká radiouhlíková laboratoř (CRL) ( Archeologický ústav Praha – Ústav jaderné fyziky )
  • výzkum pohřebiště u Zlončic na Mělnicku, dokladující nekropoli základní společenské jednotky raného středověku ( Archeologický ústav Praha)
  • pokračující vydávání souborného díla Antonína Dvořáka ve spolupráci s nakladatelskou firmou Bärenreiter ( Etnologický ústav)

Kromě uvedených výsledků a projektů se pracovníci ústavů AV ČR podíleli na vypracování velkého množství technických norem, analýz, metodik, měření, laboratorních testů a diagnostických metod.

Tabulka 2: Přehled o počtech udělených patentů, přihlášených vynálezů a platných licenčních smluv v AV ČR
Pracoviště Patenty udělené Přihlášky vynálezů Platné licenční smlouvy
v ČR v zahraničí celkem z toho v r. 2005
Fyzikální ústav 1 1      
Ústav fyziky plazmatu 1   1 1  
Ústav informatiky     1    
Ústav teorie informace a automatizace   1      
Ústav přístrojové techniky     2 1  
Ústav radiotechniky a elektroniky 1   2    
Ústav termomechaniky     4    
Ústav geoniky     1    
Ústav struktury a mechaniky hornin     3    
Ústav anorganické chemie 3   2 2 1
Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského     1    
Ústav chemických procesů 1 8 1 1  
Ústav analytické chemie     2    
Ústav makromolekulární chemie 3 1 3 15 1
Ústav organické chemie a biochemie 5 2 8 4 1
Entomologický ústav 1 1      
Mikrobiologický ústav 4   1    
Ústav experimentální botaniky   5 12 107 13
Ústav experimentální medicíny 3        
Ústav molekulární biologie rostlin 1        
Ústav molekulární genetiky 1   1 2  
AV ČR celkem 25 19 45 133 16

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast