Akademický buletin

abicko

Den Země 2010

Týden vědy a techniky

Popularizační činnost AV ČR byla v roce 2005 intenzivnější než v předchozích letech. AV ČR využívala všech dostupných forem prezentace aktivit svých pracovišť i své činnosti a zasazovala se o účinnou popularizaci vědy ve všech celostátních a regionálních periodikách, v nejrůznějších typech týdeníků, měsíčníků a i prostřednictvím rozhlasových stanic a televizních programů. Byly to desítky rozhovorů, reportáží aj. novinářských žánrů s redaktory nejrůznějších médií, s tvůrci nových pořadů věnovaných vědě v České televizi a v rádiu Leonardo, byly zprostředkovány kontakty na renomované vědce, vědecké naděje a jednotlivá pracoviště AV ČR, doporučeny zajímavé náměty a významné výsledky pracovišť AV ČR.
Mimořádnou odezvu vyvolaly aktivity AV ČR spojené s Týdnem vědy a techniky 2005 (TVT), který pořádala AV ČR. TVT 2005 se konal v souvislosti s European Science Week ve dnech 7.–13. listopadu 2005. Poprvé se uskutečnil i v Brně a v Českých Budějovicích, kde sídlí některá pracoviště AV ČR. Spolupořadatelem se nově stalo Národní technické muzeum, v jehož prostorách se konaly přednášky vědců z AV ČR a tematická výstava. Britská rada, tradiční spolupracovník AV ČR při zajišťování akcí TVT, připravila v Praze a v Brně tzv. Vědecké kavárny. Na pozvání dalšího spolupořadatele, kterým bylo Americké vědecké informační středisko, o.p.s., přednášel v rámci TVT v Praze americký fyzik M. Korey.Ve srovnání s minulým rokem se zvýšil i počet mediálních partnerů. Vedle Českého rozhlasu 1–Radiožurnálu to byl Český rozhlas–Leonardo, týdeník Respekt, Učitelské noviny, Portál Science World. V rámci TVT se uskutečnilo 45 přednášek, které navštívilo přes 3000 zájemců.Součástí týdne byl také Kulatý stůl ke Světovému roku fyziky, jehož záznam vysílal Český rozhlas 2. Všechny přednášky byly on-line přenášeny prostřednictvím internetu a našly si tak téměř 2 000 dalších posluchačů. Kromě uvedeného se jako součást TVT konalo pět tematických výstav a v Geofyzikálním ústavu proběhla interaktivní hra pro mládež Hledání kamene mudrců. Již prověřené a osvědčené akce Dny otevřených dveří, která byla součástí TVT, se zúčastnilo 54 pracovišť AV ČR. Navštívilo je přes 8 000 zájemců z řad studentů i ostatní veřejnosti. Celkově navštívilo akce TVT 2005 rekordních 12 000 zájemců.Vysoký byl i zájem médií o tuto aktivitu.
Další významnou popularizační akcí byl Evropský týden mozku, uspořádaný ve dnech14.–20. března 2005 ve spolupráci s Českou společností pro neurovědy. Přednášek se zúčastnili studenti středních škol ze sedmi měst, studenti lékařských fakult UK Praha a laická i odborná veřejnost. Průměrná účast na jedné přednášce byla 120 lidí, celkem se přednášek zúčastnilo kolem 750 zájemců. V rámci Noci vědců – popularizační akce vyhlášené Evropskou komisí na 23. září 2005 – si asi tisíc návštěvníků hvězdárny Astronomického ústavu v Ondřejově prohlédlo vybrané přístroje v činnosti během nočního pozorování. Ústav molekulární biologie rostlin zorganizoval setkání spojené s promítáním filmu Louže z dílny FATE, s.r.o., a Entomologického ústavu, výstavou fotografií s vědeckou tematikou a koncertem.
Novým prvkem při popularizaci vědeckých výsledků pracovišť AV ČR bylo zapojení do projektu České televize pod názvem České hlavy (Fyzikální ústav, Ústav informatiky, Ústav jaderné fyziky, Ústav teorie informací a automatizace, Ústav přístrojové techniky, Ústav termomechaniky, Ústav struktury a mechaniky hornin, Ústav anorganické chemie, Ústav makromolekulární chemie, Ústav organické chemie a biochemie, Biofyzikální ústav). Nejen do tohoto pořadu ČT přispěla řada pracovišť AV ČR odbornými náměty a osobními vystoupeními pracovníků. Pracoviště se podílela na řadě dalších pořadů. Příkladem je velmi sledovaný projekt České televize 24 Pořad Odhalení sledující život goril, na kterém spolupracoval Ústav biologie obratlovců, pořad Putování po starých cestách, jehož námět podal pracovník Geologického ústavu, pořad Jak se pěstují nové tkáně připravený Ústavem makromolekulární chemie v rámci cyklu Popularis anebo měsíčník Čaj pro třetího uváděný pracovníkem Ústavu organické chemie a biochemie. Pracoviště AV i jejich pracovníci přispívali také do programů Českého rozhlasu, zejména pak do jeho multimediálního projektu Leonardo.
Geofyzikální ústav dobudoval Geopark včetně interaktivní hry a výukových textů pro návštěvníky. Na podzim byl ve spolupráci s Muzeem Těšínska v Českém Těšíně slavnostně otevřen Archeopark na pravěkém a slovanském hradišti Chotěbuz–Podobora u Českého Těšína, dlouhodobě zkoumaném Archeologickým ústavem Brno. Výstavba Archeoparku byla podpořena z valné části prostředky Evropské unie.
I v roce 2005 probíhal přednáškový cyklus Nebojte se vědy určený středoškolským studentům. Kromě uvedených pravidelných cyklů uspořádala AV ČR řadu dalších přednášek , na kterých se spolupodílela také pracoviště AV ČR. Velkému zájmu se těšily zejména ty, které byly zařazeny jako odezva na aktuální dění:

  • Zemětřesení, tsunami a erupce spojená s interaktivní prezentaci;
  • Fyzika na každém kroku v rámci Světového roku fyziky;
  • Exploring Space švýcarského astronauta Claude Nicolliera (ve spolupráci se švýcarským velvyslanectvím);
  • Epilepsie u dětí – jiné onemocnění.
AV ČR se zapojila do významných mezinárodních projektů zaměřených na popularizaci vědy a jejích výsledků. Projekt Ministerstva práce a sociálních věcí Otevřená věda spolufinancují Evropský sociální fond, státní rozpočet a rozpočet Hl. města Prahy. Odstartoval 1. září 2005 a potrvá 2 roky. Hlavním partnerem projektu je AV ČR, dalšími partnery jsou Přírodovědecká fakulta UK, Fakulta elektrotechnická ČVUT, Česká společnost pro biochemii a molekulární biologii a Krátký film Praha, a.s.; mediálními partnery jsou Český rozhlas 1–Radiožurnál a Český rozhlas–Leonardo. Tento projekt je zaměřen na další vzdělávání učitelů (kurzy získaly akreditaci MšMT) a zejména na podněcování zájmu středoškolských studentů o vědu. Připravil 150 míst na 24 vědeckých pracovištích pro studentské stáže. Po přípravné fázi (medializace, práce s cílovými skupinami – učitelé a studenti) se přihlásilo 236 středoškolských studentů. Projekt je mapován na internetových stránkách www.otevrena-veda.cz . AV ČR se prostřednictvím svého Tiskového odboru stala také účastníkem dalšího projektu 6. rámcového programu Academic Internet Television Network Showcases the Best of Good Practice Activities. K hlavním cílům projektu patří mj. vytvoření internetového portálu pro šíření informací o vhodných národních projektech podporovaných z evropských programů. Tiskový odbor uspořádal sám či ve spolupráci s pracovišti AV ČR v budově AV ČR na Národní třídě 14 výstav . Z nich největší ohlas měly výstavy fotografií pracovníků Etnologického ústavu Františka Bahenského a Jiřího Woitsche z výzkumných cest do Rumunské Transylvánie a Maramureše, expozice k patnáctiletému trvání Ústavu pro soudobé dějiny, soubor unikátních fotografií Alexandra Paula z Osvobozeného divadla vystavený ke stému výročí narození Jiřího Voskovce a Jana Wericha a výbor z grafického díla Oldřicha Kulhánka. Také na pracovištích AV ČR probíhaly výstavy pořádané v užší vazbě na lokalitu pracoviště a jeho tematické zaměření. K aktivním v  tomto druhu popularizace patří Hydrobiologický ustav, Geologický ústav, Geofyzikální ústav, Archiv, Archeologický ústav a Etnologický ústav.
K popularizační činnosti patří rovněž odborná garance a spolupořádání odborných soutěží a olympiád pro žáky základních a středních škol (Fyzikální Ústav, Matematický ústav, Ústav fyzikální chemie, Fyziologický ústav, Ústav soudobých dějin, Ústav pro jazyk český) nebo organizování letních škol pro studenty (Ústav molekulární biologie rostlin).
Na popularizaci češtiny má zásluhy Ústav pro jazyk český. Jeho nejvýznamnější popularizační aktivitou, která je již léta využívána veřejností, je bezplatná služba jazykové poradny . Její pracovníci zodpovědí ročně přes 8 tisíc dotazů (e-mailových, tradičních písemných i telefonických).
V roce 2005 bylo ve spolupráci s Radou pro popularizaci vědy a pracovišti AV ČR uspořádáno 21 tiskových konferencí k významnýmvýsledkům výzkumu pracovišť AV ČR či k aktuálním problémům. Mimořádnou pozornost veřejnosti vyvolalo témaSvětové zásoby ropy a perspektivy její těžby: energetická koncepce ČR.
K vlastním nástrojům, jimiž může AV ČR aktivně, cíleně a vhodnou formou propagovat vědu a svou činnost, patří měsíčník Akademický bulletin . I v roce 2005 poskytoval širší odborné veřejnosti základní informace ze života AV ČR, pravidelně přinášel zprávy o vědeckých společnostech, o významných českých vědcích minulosti a o publikacích nakladatelství Academia i dalších vydavatelů. Kromě bulletinu vydávala AV ČR Informační měsíčník a interní Věstník určené zejména pro vnitroakademické toky informací. AV ČR prostřednictvím Tiskového odboru vydala 45 tiskových zpráv, v nichž informovala laickou i odbornou veřejnost o  událostech z nejrůznějších oborů činnosti AV ČR.

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast