30. března 2010: Naši vědci zjistili, že látky běžně používané k barvení buněčných membrán mají nepříjemné vlastnosti. Membrány sice obarví dobře, ale narušují přitom fungování důležitých bílkovin.
Dnešní civilizace se neobejde bez dopravy. Evropu křižují dnem i nocí kamióny se zbožím. Víte ale, že mikroskopickou obdobu nákladní dopravy má každá živočišná a rostlinná buňka?
Do buňky putuje mnoho látek v drobných váčcích, které se odškrcují z membrány na jejím povrchu. Jiné váčky cestují opačným směrem nebo obstarávají přepravu mezi různými útvary uvnitř buňky. Aby vědci mohli membrány a váčky pozorovat, barví je speciálními látkami.
Jenže jak se teď ukázalo, tyto sloučeniny mají nežádoucí vedlejší účinky. Objevili je badatelé z našeho ústavu, Univerzity Karlovy a univerzity v belgickém Gentu. Tým zkoumal bílkoviny na povrchu rostlinné buňky, které řídí proudění hormonu auxinu. V přítomnosti membránových barviv se bílkoviny stěhovaly dovnitř buněk a byly méně aktivní.
Zmíněné látky tedy nejen barví buněčné struktury, ale někdy také ovlivňují biologické pochody. Závěr je jasný: musí se používat obezřetně. To je užitečné varování pro výzkumníky na celém světě. Proto nepřekvapí, že výsledky zveřejnil prestižní časopis The Plant Journal. Vědecký web The Illuminated Plant Cell dokonce zvolil publikaci za článek měsíce.
K úspěchu gratulujeme hlavním autorkám článku Adrianě Jelínkové a Kateřině Malínské i všem jejich spoluautorům!
Foto: Po přidání membránového barviva (červeně) míří studovaná bílkovina (zeleně) dovnitř buněk. Snímek Kateřina Malínská.