abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Z Akademické rady

Ze zápisu 10. zasedání Akademické rady AV ČR 15. listopadu 2005

Zasedání Akademické rady AV ČR zahájil a řídil předseda AV ČR Václav Pačes.

Ověření zápisu z 9. zasedání Akademické rady AV ČR dne 25. října 2005 (bod I).

Zápis byl ověřen s upřesněním textu k bodu VI tak, že nástupnickou organizací slučovaných pracovišť AV ČR Masarykova ústavu a Archivu bude Archiv AV ČR s novým názvem "Masarykův ústav – Archiv AV ČR".

Návrh zprávy o činnosti Akademické rady AV ČR za období od XXVI. zasedání Akademického sněmu AV ČR (bod II).

Písemný návrh zprávy uvedl V. Pačes s tím, že zpráva bude doplněna o další otázky projednávané na tomto zasedání. V diskusi byly vzneseny dílčí připomínky k upřesnění a doplnění textu.

Akademická rada

  • schválila zprávu o činnosti Akademické rady AV ČR za období od XXVI. zasedání Akademického sněmu AV ČR podle předloženého návrhu s připomínkami,
  • souhlasila s předložením této zprávy po úpravě dle připomínek k projednání XXVII. zasedání Akademického sněmu ve smyslu čl. 10 písm. d) Stanov AV ČR.

Návrh nových Stanov Akademie věd České republiky (bod III).

Text návrhu upravený podle výsledků připomínkového řízení na pracovištích AV ČR, ve Vědecké radě AV ČR, v Dozorčí komisi AS, v některých pomocných orgánech Akademie a v předsednictvu AR uvedl V. Pačes. V rozpravě byl návrh podrobně prodiskutován a bylo dohodnuto, že součástí materiálu pro sněmovní jednání nebude část týkající se vypořádání připomínek. Vyhodnocení připomínkového řízení bude předáno ředitelům pracovišť AV ČR pro poradu s vedením AV ČR dne 30. listopadu 2005. Dále bylo doporučeno doplnit text předkládací zprávy o stručné objasnění celkové koncepce navrhovaných Stanov. Hlasováním byl podpořen návrh, aby vydávání zřizovacích listin bylo svěřeno do působnosti předsedy AV ČR. Z variantně navrženého textu čl. 3 byla schválena varianta A) a pro stanovení klíče pro volbu volených zástupců pracovišť AV ČR byla přijata též varianta A), tj., že na každých započatých padesát vysokoškolsky vzdělaných pracovníků výzkumných útvarů pracoviště podle přepočteného stavu ke dni konání volby bude volen jeden zástupce. Kromě uvedeného se dílčí úpravy týkaly i čl. 40, 51, 56, 67 a 75.

Akademická rada

  • vzala na vědomí návrh nových Stanov AV ČR, upravený podle výsledků interního připomínkového řízení na pracovištích AV ČR a v orgánech AV ČR, s připomínkami,
  • souhlasila s předložením tohoto návrhu po úpravě podle připomínek k projednání XXVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR ve smyslu čl. 10 písm. a) Stanov AV ČR.

Návrh restrukturalizačních změn v soustavě pracovišť AV ČR k 1. lednu 2006 (bod IV).

Návrhy na restrukturalizaci pracovišť AV ČR zohledňující i výsledky nezávislého hodnocení jejich výzkumné činnosti blíže zdůvodnili místopředsedové AV ČR a M. Steiner. Bylo konstatováno, že návrhy vycházejí z projednaných záměrů a vyslovily s nimi souhlas všechny příslušné orgány AV ČR.

Akademická rada

  • vzala na vědomí
    • návrh na sloučení Ústavu pro elektrotechniku AV ČR s Ústavem termomechaniky AV ČR,
    • návrh na sloučení Entomologického ústavu AV ČR, Hydrobiologického ústavu AV ČR, Parazitologického ústavu AV ČR, Ústavu molekulární biologie rostlin AV ČR a Ústavu půdní biologie AV ČR se Společnou technicko-hospodářskou správou biologických pracovišť AV ČR, která změní název na Biologické centrum AV ČR,
    • návrh na sloučení Masarykova ústavu AV ČR s Archivem AV ČR, který změní název na Masarykův ústav – Archiv AV ČR,
    • návrh na sloučení ACADEMIA, nakladatelství AV ČR, se Střediskem společných činností AV ČR,
  • souhlasila s předložením těchto návrhů k projednání XXVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR ve smyslu čl. 10 písm. e) Stanov AV ČR.

Návrh rozpočtu AV ČR na rok 2006 a jeho rozpisu na pracoviště (bod V).

Úvodní slovo k materiálu pro jednání Akademického sněmu přednesl Jiří Rákosník, který mj. zdůvodnil změny, ke kterým došlo od původního návrhu projednávaného na zasedání Akademické rady v září 2005. Jde především o změnu rozpisu kapitálových institucionálních výdajů pro uspíšení realizace investiční akce INFRAGEN a o úpravu výše tzv. mandatorních výdajů v souvislosti se změnou pravidel hospodaření nakladatelství AV ČR Academia. V diskusi bylo doporučeno ověřit některé údaje o institucionální podpoře při financování výzkumu v Akademii a na veřejných vysokých školách.

Akademická rada

  • vzala na vědomí předložený materiál pro Akademický sněm s připomínkou,
  • souhlasila s předložením tohoto materiálu k projednání XXVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR ve smyslu čl. 10 písm. c) Stanov AV ČR.

Návrh na udělení "Fellowship J. E. Purkyně" význačným a perspektivním vědeckým pracovníkům (bod VI)

blíže zdůvodnil V. Pačes.

Akademická rada

  • vzala na vědomí protokol ze zasedání odborné komise pro udělení "Fellowship J. E. Purkyně" význačným vědeckým pracovníkům,
  • doporučila V. Pačesovi, aby udělil "Fellowship J. E. Purkyně":
    • RNDr. Bohuslavu Rezkovi, PhD., z Fyzikálního ústavu AV ČR od 1. dubna 2006,
    • Mgr. Tomáši Krumlovi, CSc., z Ústavu fyziky materiálů AV ČR od 1. ledna 2006,
  • uložila P. Vlasákovi, aby zajistil každoroční kontrolu plnění pracovního programu nositelů FJEP včetně plnění stanovených podmínek,
  • uložila J. Rákosníkovi, aby ve smyslu bodu 1 Směrnice Akademické rady č. 1/2004 a č. 2/2005 zajistil přidělení celoakademických prostředků uvedeným pracovištím AV ČR.

Zpráva o zajištění sloučení Vývojové optické dílny AV ČR a Ústavu fyziky plazmatu AV ČR (bod VIII).

Na základě písemné zprávy o stavu přípravy protokolu o právních, organizačních a ekonomických opatřeních, vedoucích ke sloučení uvedených pracovišť AV ČR k 1. lednu 2006, podal bližší informaci P. Vlasák.

Akademická rada

  • vzala na vědomí předloženou zprávu.

Návrh smlouvy o převodu oddělení geomechaniky Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR do Geologického ústavu AV ČR (bod VIII).

Písemný návrh, obsahující zásady delimitace, blíže zdůvodnil P. Vlasák.

Akademická rada

  • souhlasila se zásadami delimitace stanovenými v předloženém návrhu smlouvy,
  • pověřila P. Vlasáka, aby smlouvu za Akademickou radu potvrdil.

Informace o záměru založení Biotechnologického ústavu AV ČR (bod IX).

Písemnou informaci uvedl J. Drahoš. V rozpravě byly diskutovány otázky týkající se realizace tohoto záměru, který by vedl ke vzájemné koordinaci týmů řešících praktické biotechnologie a ke koncentraci kapacit na témata, o která budou mít zájem realizátoři. Vytvoření účinných kontaktů mezi výzkumem a komerčními subjekty, finančně podporované i ze speciálních programů, by mohlo přispět ke vzniku nových spin-off firem. V diskusi bylo upozorněno i na to, že rozvoj některých praktických aplikací se předpokládá zároveň v rámci stávajících pracovišť v krčském areálu, např. v Mikrobiologickém ústavu AV ČR. Bylo rovněž konstatováno, že toto nové pracoviště AV ČR bude nutno zpočátku budovat především na stávajících výzkumných skupinách.

Akademická rada

  • podpořila záměr na založení Biotechnologického ústavu AV ČR,
  • uložila V. Hořejšímu ve spolupráci s J. Drahošem, aby vedli další jednání a připravili pro Akademickou radu podrobný návrh na založení Biotechnologického ústavu.

Návrh postupu a osnovy pro zpracování výročních zpráv o činnosti Akademie věd ČR a jejích pracovišť za rok 2005 včetně časového harmonogramu (bod X)

uvedl V. Pačes.

Akademická rada

  • schválila postup a osnovu pro zpracování výroční zprávy o činnosti pracovišť Akademie věd ČR za rok 2005 a osnovu výroční zprávy o činnosti AV ČR podle předložených návrhů,
  • uložila P. Vlasákovi, J. Drahošovi a J. Pánkovi, aby
    • do 16. ledna 2006 zajistili od ředitelů vědeckých pracovišť AV ČR podklady pro zpracování výroční zprávy o činnosti Akademie věd za rok 2005 v nezbytném rozsahu,
    • do 28. ledna 2006 prostřednictvím sekcí zajistili výběr nejúspěšnějších vědeckých aktivit, které v roce 2005 nejlépe reprezentovaly činnost pracovišť, a výběr nejdůležitějších aplikací vědeckých výsledků,
  • uložila M. Steinerovi, aby ve lhůtě do 16. ledna 2006 zajistil od nakladatelství AV ČR Academia zpracování stručné zprávy o jeho činnosti v roce 2005,
  • uložila M. Steinerovi, aby ve spolupráci s P. Nejedlým a členy Akademické rady odpovědnými za jednotlivé vědní oblasti a úseky, D. Vaníčkovou, J. Škodou a E. Žižkovou, zajistil zpracování návrhu výroční zprávy za rok 2005 a předložil jej zasedání Akademické rady v březnu 2006.

Informace o závěrech předsednictva Akademické rady a o aktuálních otázkách AV ČR (bod XI).

V. Pačes informoval o přijatých závěrech 8. zasedání předsednictva AR, které bylo věnováno především přípravě nových Stanov AV ČR. Dále seznámil přítomné s jednáním Výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu PS konaného dne 9. listopadu 2005 o návrhu rozpočtu AV ČR na rok 2006, na kterém byl uplatněn požadavek na finanční zajištění výstavby dalšího objektu v rámci projektu INFRAGEN – konferenčního centra. V. Nekvasil informoval o průběhu a výsledcích jednání zasedání Rady pro výzkum a vývoj konaného dne 11. listopadu 2005. Zvláštní pozornost věnoval návrhu postupu přípravy novely zákona č. 130/2002 Sb. a požádal všechny členy AR o součinnost při zpracování námětů na potřebné změny vedoucí především ke zjednodušení administrativy a k upřesnění výkladu infrastruktury výzkumu.

Akademická rada

  • vzala se souhlasem na vědomí závěry 8. zasedání předsednictva AR ze dne 8. listopadu 2005 a další přednesené informace,
  • uložila P. Nejedlému, aby ve spolupráci s věcně příslušnými členy Akademické rady připravil náměty k novelizaci zákona č. 130/2002 Sb. ve smyslu materiálu, který projednala Rada pro výzkum a vývoj.

Návrh na uspořádání nemovitého majetku pracovišť AV ČR se zřetelem k budovám, v nichž provádějí vědecký výzkum (bod XII),

obsahující i právní možnosti řešení vztahu pracovišť k majetku ve smyslu zákonné úpravy, podrobně zdůvodnil R. Vlček. Předmětem diskuse byly především otázky týkající se předběžného návrhu Komise, které bude třeba ještě vyjasnit.

Akademická rada

  • vzala na vědomí předloženou zprávu s připomínkami,
  • uložila R. Vlčkovi jako předsedovi Komise pro řešení nemovitých a movitých věcí a závazků v souvislosti s přechodem pracovišť na VVI, aby připravil po projednání se zainteresovanými řediteli pracovišť AV ČR do 30. června  2006 návrhy řešení konkrétních případů,
  • uložila R. Vlčkovi informovat ředitele pracovišť AV ČR o návrhu uspořádání nemovitého majetku.

Různé (bod XIII).

Změna ve složení Rady programu Informační společnost (bod XIII/2).

Návrhy uvedl M. Tůma.

Akademická rada

  • vzala na vědomí žádost ministryně informatiky Ing. D. Bérové o uvolnění z členství v Radě programu Informační společnost,
  • jmenovala Ing. Vladimíra Hořejšího, náměstka ministryně informatiky, novým členem Rady programu Informační společnost.

Převzetí záštity AV ČR nad mezinárodními i tuzemskými akcemi (bod XIII/3).

Žádosti příslušných institucí uvedl V. Pačes.

Akademická rada

  • souhlasila, aby předseda AV ČR převzal záštitu nad
    • mezinárodní matematickou konferencí CDDE 2006 pořádanou u příležitosti životního jubilea význačného českého matematika prof. RNDr. J. Kurzweila, DrSc., Přírodovědeckou fakultou MU a Matematickým ústavem AV ČR ve dnech 5.–8. září 2006 v Brně,
    • 2. mezinárodní konferencí MYORES, kterou pořádá Fyziologický ústav AV ČR ve dnech 29. září až 3. října 2006 v Praze,
    • XIII. ročníkem Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže, která proběhne ve školním roce 2005–2006 (duben 2006) za pořadatelství Asociace pro mládež, vědu a techniku (AMAVET).

Sdělení a podněty z pracovních agend členů Akademické rady (bod XIII/4).

Akademická rada

  • na návrh J. Palouše souhlasila
    • s přijetím předsedy a dalších představitelů Polské akademie věd a umění v Krakově a s podpisem dohody o spolupráci s touto institucí dne 2. prosince 2005,
    • s přijetím předsedy a dalších představitelů Čínské akademie věd a s podpisem prováděcího plánu spolupráce s touto institucí dne 12. prosince 2005;
  • na základě informace V. Pačesa souhlasila s návrhem senátora J. Zlatušky na doplnění zákona o vysokých školách o ustanovení umožňující samostatné uskutečňování doktorských studijních programů ve veřejných výzkumných institucích; toto stanovisko po upřesnění působnosti MŠMT sdělí V. Pačes J. Zlatuškovi;
  • vzala na vědomí usnesení vlády ČR ze dne 2. listopadu č. 1405, k návrhu na převzetí tokamaku Ústavem fyziky plazmatu AV ČR, s tím, že byla v rámci AV ČR učiněna příslušná opatření k realizaci jeho převzetí z Velké Británie;
  • vzala na vědomí informaci V. Pačesa o jednání s představiteli Cizinecké policie a s Ministerstvem zahraničních věcí ve věci usnadnění pobytů vědců ze zahraničí na pracovištích AV ČR; o příslušných kontaktních místech bude pracoviště informovat Zahraniční odbor SSČ AV ČR;
  • vzala na vědomí předběžnou zprávu J. Kolbeka o průběhu Týdne vědy a techniky 2005 v AV ČR a jejích pracovištích.

25.6.2008