abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Ocenění

Medaile J. Dobrovského

Obrázek k článku 

Čestnou oborovou medaili J. Dobrovského převzal z rukou předsedy AV ČR prof. Václava Pačesa 23. listopadu 2005 dr. Aleksandr Ilić za zásluhy ve společenských vědách jako ocenění svých významných vědeckých výsledků v oboru dějin literatury a překladatelské činnosti.

Dr. Aleksandr Ilić patří k předním politickým a kulturním postavám současného demokratického Srbska. Jeho odbornou specializací jsou dějiny české literatury a kultury, jimž se věnoval ve své vědecké práci i jako překladatel a popularizátor. Dr. Ilić se narodil v Československu, ale v roce 1953 se jeho rodina po předchozí politické perzekuci ze strany českých komunistických úřadů vrátila do Jugoslávie. Vystudoval na Filologické fakultě Bělehradské univerzity, kde se zaměřil především na českou literaturu. Po ukončení studia zůstal jako odborný asistent na Filozofické fakultě a systematicky se věnoval překládání české literatury (zejména ontologie Český strukturalismus, práce K. Teigeho nebo J. Mukařovského), umělecké prózy (M. Kundera, I. Sviták, J. Škvorecký), a dokonce i poezie (J. Seifert). Za literární kritiku románu A. Isakoviće o Holém ostrově Tren mu byla udělena cena Milana Bogdanoviće. V roce 1989 založil společně s kolegy, mezi nimiž byl i současný prezident Srbska (V. Koštunica), Demokratickou stranu a stal se šéfredaktorem listu Demokratija.

Po nastolení demokratického řádu v Srbsku byl v roce 2001 jmenován velvyslancem SRJ v České republice. Během svého působení usiloval o obnovení dobrých vztahů mezi Srbskem a českými zeměmi a za jeho zásluhy mu bývalý ministr kultury ČR Pavel Dostál udělil rezortní medaili Artis Bohemiae Anicis.

Srd

25.6.2008