abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Věda a výzkum

Česká proteomická konference v Lednici

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Po dvou letech od založení Proteomické sekce České společnosti pro biochemii a molekulární biologii (ČSBMB) se v příjemném prostředí hotelu Myhotel v Lednici konalo ve dnech 17.–20. října 2005 již druhé setkání českých proteomiků, tentokrát rozšířené o účast zahraničních expertů.

Od uspořádání tohoto setkání jsme očekávali, že poskytne jednak jasný obraz současného stavu a zaměření proteomického výzkumu prováděného v českých vědeckých a výzkumných institucích, jednak bezprostřední konfrontaci s renomovanými zahraničními laboratořemi. Konference byla ojedinělou příležitostí k setkání českých badatelů v oblasti proteomiky se špičkovými vědeckými kapacitami, k nimž bezesporu patří A. Lewit-Bentley, G. Bentley a E. Forest (strukturální proteomika a interakce proteinů), J.-D. Tissot (klinická proteomika), J. van Eyk (biomedicínské proteomické aplikace) a V. Havlíček (hmotnostní spektrometrie v proteomice). Vědecký výbor konference, zastoupený členy výboru Proteomické sekce ČSBMB (K. Bezouškou, H. Kovářovou, J. Chmelíkem a J. Weiserem), spolu s organizačním výborem a zástupci obou spolupořádajících institucí, tj. Mikrobiologického ústavu AV ČR v Praze (K. Bezouškou, P. Pompachem, A. Pompachovou, D. Kavanem, O. Plíhalem) a Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově (H. Kovářovou, J. Zásmětovou), měl velice náročnou práci, neboť musel sestavit kvalitní odborný i společenský program pro 120 účastníků. Přihlášené příspěvky byly uspořádány do pěti tematických přednáškových okruhů: I. Strukturální proteomika; II. Klinická proteomika (2 sekce); III. Bakteriální proteomika (2 sekce); IV. Hmotnostní spektrometrie; V. Nové trendy v proteomice; ústní prezentace byly doplněny řadou posterových sdělení.

Přínosem 2. české proteomické konference s mezinárodní účastí byla především velmi kvalitní odborná úroveň prezentovaných příspěvků. Neocenitelná byla rovněž formální i neformální příležitost k výměně zkušeností v rámci celé řady nových a neustále se rozvíjejících metodických i přístrojových postupů. Za zmínku stojí zvláště užitečné propojení odborných prezentací vědeckých pracovníků s prezentacemi zástupců obchodních společností. Právě v této oblasti se jeví intenzivní komunikace oboustranně prospěšná jak vědcům, tak i firmám, které toto setkání významně finančně podpořily. Šlo o firmy Applied Biosystems, Bio-Rad, BioTech, Bruker Daltonics, Canberra Packard, Ciphergen, Flux Instrument, GeneTica, Immunotech, KRD, Nonlinear, Roche, Shimadzu, Sigma-Aldrich a Spectronex.

Při slavnostním zahájení konference zdůraznili význam tohoto setkání především pro oblast biomedicínského výzkumu oba ředitelé spolupořádajících vědeckých institucí (prof. Blanka Říhová, ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR, a doc. Ivan Míšek, ředitel Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR). Po krátkém připomenutí historie a vědeckých aktivit organizačně "mladé" Proteomické sekce ČSBMB, předneseném Hanou Kovářovou (prezidentkou Proteomické sekce ČSBMB), se naplno rozběhl odborný program pod pečlivým dohledem K. Bezoušky, předsedy organizační výboru. První sekce, Strukturální proteomika, přesvědčivě ukázala sílu metod hmotnostní spektrometrie pro řešení problémů struktury a interakce proteinů (A. Lewit-Bentley, G. Bentley a E. Forest). Další dvě sekce (Klinická proteomika 1 a 2) byly zaměřeny na prezentaci možností, kterými může proteomika přispět v oblasti klinické medicíny. Na tomto místě je nutné vyzvednout přednášku J.-D. Tissota z University Hospital v Laussane (Švýcarsko), která se zabývala analýzou amniové tekutiny, i sdělení J. Malčíkové týkající se určení funkční aktivity p53 proteinu. Vynikající byla rovněž přednáška J. van Eyk, jež byla věnována proteomické analýze embryonálních kmenových buněk a biochemickému základu jejich unikátní "kmenovosti". Třetí přednáškový okruh, zaměřený na bakteriální proteomiku, ukázal v obou svých sekcích, že rozsah studia prokaryotické proteomiky je v laboratořích značný, a to od sledování a diferenciace a syntézy antibiotik v bakteriích (J. Weiser, MBÚ AV ČR), přes identifikaci potenciálních bakteriálních biomarkerů metodami hmotnostní spektrometrie (L. Hernychová, Univerzita obrany), až po výzkum vlivu železa na bakteriální proteomy (M. Basler, MBÚ AV ČR, a J. Lenčo, Univerzita obrany). Tematické okruhy věnované hmotnostní spektrometrii a novým trendům v proteomice byly zaměřeny především na rychle se rozvíjející techniky iontové cyklotronové rezonance a orbitrapu (V. Havlíček, MBÚ AV ČR) i na analýzu postranslačních modifikací proteinů (M. Schnölzer, DKFZ Heidelberg, P. Man, MBÚ AV ČR).

V závěru konference prezentoval J. Chmelík (IACH AV ČR), člen výboru Evropské proteomické asociace, základní informace o ustavení této mezinárodní odborné organizace i o jejích předpokládaných aktivitách. Velmi cenné bylo sdělení K. Bezoušky (MBÚ AV ČR) o dostupných publikacích v oblasti proteomiky a nově zřízené internetové databázi nazvané Human Protein Atlas.

Ocenění za nejlepší plakátové sdělení si odnesl poster Gene expression and activation of proteins during synchronous germination of aerial spores of Streptomyces Granaticoplor, který připravil kolektiv pracovníků MBÚ AV ČR a prezentoval J. Bobek. Jako nejlepší ústní sdělení byla hodnocena přednáška P. Mana (MBÚ AV ČR) nazvaná FT-MS on track of protein glycosylation.

Příjemným zpestřením konference byl podle vyjádření většiny účastníků společenský program zaměřený na prohlídku knížecích komnat v lednickém zámku i výlet do Mikulova spojený s prohlídkou tamějšího zámku. Konference skončila společnou večeří všech účastníků včetně pozvaných oficiálních hostů v hotelu Myhotel v Lednici. O dobrou zábavu se postarala cimbálová muzika i originální ochutnávka vín spojená se soutěží účastníků v  poznávání nabízených odrůd.

Poděkování za bezchybný průběh 2. české proteomické konference s mezinárodní účastí, včetně přípravy a vydání abstraktů, patří především organizátorům akce: výboru Proteomické sekce a spolupořádajícím vědeckým ústavům Akademie věd České republiky.

Sborník abstraktů na CD-ROM si mohou zájemci objednat na adrese knihovna@iapg.cas.cz nebo na telefonu 315 639 554. Základní informace o konferenci, její náplni a obsahu jednotlivých sdělení lze získat na http://www.iapg.cas.cz/uzfg/cz/index.html nebo na http://www.czproteo.cz.

Hana Kovářová,
Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR,
prezidentka Proteomické sekce ČSBMB

25.6.2008