abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Z Akademické rady

Ze zápisu 11. zasedání Akademické rady AV ČR 6. prosince 2005

Zasedání Akademické rady AV ČR zahájil a řídil předseda AV ČR Václav Pačes.

V rámci bodů II. a III.

byla projednána organizační příprava XXVII. zasedání Akademického sněmu, které se bude konat 15. prosince 2005.

Zpráva Rady vědeckých společností za rok 2004 (bod IV).

Předloženou písemnou zprávu komentoval předseda Rady vědeckých společností prof. MUDr. I. Hána, CSc., který mj. uvedl, že Rada v současné době sdružuje již 72 vědeckých společností s více než 34 000 členy. Většina společností pokrývá jednotlivé přírodovědné a společenskovědní obory, roste však i počet společností zaměřených multidisciplinárně. V dalším blíže charakterizoval rozsáhlou činnost Rady i jednotlivých společností, které při plnění svých funkcí výrazně napomáhají nejen výzkumu a poznávání, ale podporují i technické a průmyslové aplikace, bez nichž věda může těžko prosperovat. Byl rovněž pozitivně hodnocen i vzrůstající zájem mladých adeptů o aktivitu společností.

Akademická rada

  • schválila zprávu o činnosti Rady vědeckých společností za rok 2004.

Zpráva o průběhu konání Týdne vědy a techniky 2005 (bod V).

Písemnou zprávu uvedl J. Kolbek, který mj. konstatoval, že se letos dále rozšířilo pořádání centrálních akcí v rámci Týdne vědy a techniky (7.–12. listopadu 2005) i do Brna a Českých Budějovic a došlo k úspěšnému zahájení spolupráce s Národním technickým muzeem. Počet návštěvníků Dnů otevřených dveří na pracovištích AV ČR přesáhl 8300 a všech akcí se zúčastnilo kolem 12 000 osob. Průběh této akce a jeho zajištění Tiskovým odborem byl v diskusi kladně hodnocen.

Akademická rada

  • souhlasila s předloženou Zprávou o průběhu konání Týdne vědy a techniky 2005,
  • uložila J. Kolbekovi (Tiskovému odboru), aby připravil koncepci Týdne vědy a techniky 2006 a předložil ji k projednání Akademické radě.

Návrh nových pravidel pro udělování Prémie Otto Wichterleho pro mladé vědecké pracovníky v Akademii věd ČR (bod VI)

uvedl V. Pačes, který upozornil na hlavní změny, k nimž v novém návrhu dochází oproti dosavadním směrnicím (zvýšení vyplácené odměny a snížení věkové hranice pro udělování Prémie). V diskusi byly dohodnuty dílčí úpravy návrhu v souvislosti s přechodem pracovišť na VVI a doplnění jeho textu v tom smyslu, že návrhy budou podávány Kanceláři AV ČR i v elektronické podobě.

Akademická rada

  • schválila nová pravidla pro udělování Prémie Otto Wichterleho pro mladé vědecké pracovníky v AV ČR podle předloženého návrhu s připomínkami,
  • uložila D. Vaníčkové zajistit vydání schválených pravidel v interních normách AV ČR jako směrnici Akademické rady.

Návrh personálních opatření v souvislosti s připravovaným usnesením Akademického sněmu o restrukturalizaci některých pracovišť AV ČR (bod VII).

Návrh podmínečného schválení personálních opatření, která vyplynou z rozhodnutí Akademického sněmu o restrukturalizaci některých pracovišť AV, uvedl V. Pačes. V diskusi bylo dohodnuto upřesnění usnesení.

Akademická rada

  • v případě, že XXVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR dne 15. prosince 2005 schválí navržená restrukturalizační opatření v soustavě pracovišť AV ČR, přijala tato personální opatření:
  • s účinností k 31. prosinci 2005 uvolnila z funkce
    • ředitele Entomologického ústavu AV ČR doc. RNDr. Jana Šulu, CSc.,
    • ředitele Hydrobiologického ústavu AV ČR doc. RNDr. Josefa Matěnu, CSc.,
    • ředitele Parazitologického ústavu AV ČR prof. RNDr. Tomáše Scholze, CSc.,
    • ředitele Ústavu molekulární biologie rostlin AV ČR doc. Ing. Josefa Špaka, DrSc.,
    • ředitele Ústavu půdní biologie AV ČR RNDr. Václava Pižla, CSc.,
    • ředitele Masarykova ústavu AV ČR doc. PhDr. Ivana Šedivého, CSc.,
    • ředitelku Archivu AV ČR doc. PhDr. Alenu Míškovou na její žádost,
    • pověřenou vedoucí Academia, nakladatelství AV ČR, Ing. Jitku Zykánovou,
  • a vyslovila jim poděkování za jejich práci a vstřícný postoj k řešení restrukturalizace pracovišť AV ČR,
  • s účinností od 1. ledna do 31. prosince 2006 pověřila vedením Masarykova ústavu – Archivu AV ČR doc. PhDr. Ivana Šedivého, CSc.,
  • s účinností k 31. prosinci 2005 uvolnila z funkce ředitele Vývojové optické dílny AV ČR RNDr. Zbyňka Melicha a vyslovila mu poděkování za jeho práci.

Návrh smlouvy o spolupráci uzavírané mezi Ústavem termomechaniky AV ČR a Vysokou školou báňskou-Technickou univerzitou Ostrava (bod IX).

Návrh smlouvy zahrnující i vytvoření a provozování společného pracoviště uvedl P. Vlasák.

Akademická rada

  • souhlasila s předloženou smlouvou o vytvoření a provozování společného pracoviště s připomínkou,
  • pověřila P. Vlasáka, aby smlouvu po úpravě za Akademickou radu potvrdil.

Návrh smlouvy o zřízení a provozování společného pracoviště a smlouvy o spolupráci mezi Fyziologickým ústavem AV ČR a UK (bod X)

uvedl J. Drahoš.

Akademická rada

  • souhlasila s předloženou smlouvou o zřízení a provozování společného pracoviště a smlouvou o spolupráci mezi Fyziologickým ústavem AV ČR a Univerzitou Karlovou, 1. lékařskou fakultou,
  • pověřila J. Drahoše, aby smlouvu jménem Akademické rady potvrdil.

Dotace na vědeckou a vědecko-populární literaturu v roce 2005 (bod XI).

Návrh uvedl M. Steiner.

Akademická rada

  • souhlasila s rozdělením dotací na podporu vědecké a vědecko-populární literatury v roce 2005 podle předloženého návrhu.

Výsledky kontroly hospodaření v Botanickém ústavu AV ČR za léta 2002–2004 a opatření k nápravě zjištěných nedostatků (bod XII).

Návrh uvedl V. Pačes.

Akademická rada

  • vzala na vědomí předloženou zprávu o výsledcích kontroly v Botanickém ústavu AV ČR a o opatřeních k nápravě zjištěných nedostatků.

Informace o závěrech předsednictva Akademické rady a o aktuálních otázkách AV ČR (bod XIII).

V. Pačes informoval o závěrech posledního zasedání PAR, které bylo věnováno především přípravě porady s řediteli pracovišť AV ČR a aktuálním otázkám týkajícím se operačního plánu na využití tzv. strukturálních a kohezních fondů EU a přípravě stanoviska AV ČR k rozsahu a pojetí novelizace zákona č. 130/2002 Sb. K otázkám využití fondů EU bude svolána zvláštní schůzka. V. Pačes a J. Rákosník informovali o usnesení Rozpočtového výboru PS, kterým byl posílen rozpočet AV ČR na rok 2006 o 20 mil. Kč na rozšíření projektu INFRAGEN o vybudování konferenčního centra.

Akademická rada

  • vzala se souhlasem na vědomí závěry 9. zasedání předsednictva Akademické rady ze dne 29. listopadu a další přednesené informace.

Návrh orientačního programu činnosti Akademické rady AV ČR na I. pololetí 2006 (bod XIV)

uvedl V. Pačes.

Akademická rada

  • schválila orientační program činnosti Akademické rady AV ČR na I. pololetí 2006 podle předloženého návrhu.

Stanovisko AV ČR k vytvoření Evropské rady pro výzkum (ERC) (bod XV).

Stanovisko, připravené J. Hrušákem, uvedl V. Pačes.

Akademická rada

  • souhlasila se stanoviskem AV ČR k vytvoření Evropské rady pro výzkum podle předloženého návrhu.

Zpráva o výsledcích jednání komise pro posouzení metodiky při záchranném archeologickém výzkumu na stavbě dálnice D 11 (bod XVI).

Písemnou zprávu uvedl P. Nejedlý.

Akademická rada

  • vzala na vědomí předloženou zprávu.

Informace o řízení k udělení vědeckého titulu "doktor věd" (bod XX).

Průběžnou informaci o stavu udělování vědeckého titulu podal F. Šmahel, který mj. konstatoval, že od října 2003 do 30. listopadu 2005 bylo přijato celkem 40 žádostí, uděleno 21 vědeckých titulů a v řízení je 12 žádostí. V diskusi byly vyjasněny některé otázky týkající se rozsahu komisí pro obhajoby. Rovněž byl oceněn vstřícný postoj k slavnostnímu předávání diplomu DSc. v Knihovně AV ČR, zejména ze strany její ředitelky I. Kadlecové.

Akademická rada

    vzala
  • na vědomí předloženou informaci.

Různé (bod XXI)

Návrh na vyhlášení veřejné soutěže na program Nanotechnologie pro společnost (bod XXI/1).

Písemný návrh blíže zdůvodnil M. Flieger tím, že program, schválený usnesením vlády ČR ze dne 17. srpna č. 1006, byl notifikován Evropskou komisí bez námitek. Toto stanovisko obdržela AV ČR prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí dne 2. prosince 2005.

Akademická rada

  • vyhlásila veřejnou soutěž o projekty programu Nanotechnologie pro společnost a schválila časový harmonogram vyhlášení a přípravy této soutěže,
  • uložila M. Fliegerovi zajistit vyhlášení tohoto programu dle zákona č. 130/2002 Sb. a plnění schváleného harmonogramu,
  • jmenovala Radu programu Nanotechnologie pro společnost ve složení: předseda – prof. Ing. M. Tůma, CSc. (AR), členové – prof. Ing. V. Bouda, CSc. (ČVUT, FE), prof. Ing. J. E. Dyr, DrSc. (Ústav hematologie a krevní transfúze), Ing. S. Kapsia (ON Semiconductor Czech Republik, a. s.), prof. RNDr. L. Kavan, CSc. (ÚFCH J. H.), RNDr. J. Kočka, DrSc. (FZÚ), Ing. V. Kolařík, PhD. (Delong Instruments, a. s.), prof. RNDr. V. Král, CSc. (VŠCHT, FCHI), prof. Ing. P. Louda, CSc. (TUL, FS), RNDr. J. Očadlík (FEI Czech Republik, s. r. o.), Ing. V. Rejholec, CSc. (Zentiva, a. s.), prof. RNDr. E. Schmidt, CSc. (MU, PřF), Ing. O. Schneeweiss, DrSc. (ÚFM), prof. Ing. K. Ulbrich, DrSc. (ÚMCH), doc. RNDr. B. Vlčková, CSc. (UK, PřF),
  • jmenovala komisi pro přijímání návrhů projektů uvedeného programu ve složení: předseda – MUDr. I. Pfeifer (KAV), členové – Ing. Leoš Horníček, PhD., Ing. J. Skřivanová, CSc. (KAV),
  • schválila Statut a Jednací řád Rady programu podle předloženého návrhu.

Návrh na vytvoření Záložního knižního fondu AV ČR (bod XXI/2).

Písemný návrh zdůvodnil J. Rákosník na základě analýzy skladových zásob nakladatelství Academia, která poukazuje na některé nesprávné principy a mechanismy v řízení a hospodaření Academia, nakladatelství AV ČR, v minulých letech. Tyto důsledky je nutno řešit před připravovaným sloučením AN se Střediskem společných činností a před přechodem SSČ na formu VVI.

Akademická rada

  • souhlasila s návrhem postupu při snižování zásob Academia, nakladatelství AV ČR, a s vytvořením Záložního knižního fondu AV ČR podle předloženého návrhu,
  • uložila J. Rákosníkovi, aby pro tento účel zajistil potřebnou dotaci pro Knihovnu AV ČR, která bude fond spravovat,
  • uložila M. Steinerovi, aby ve spolupráci s J. Zykánovou, I. Kadlecovou a J. Rákosníkem předložil Akademické radě návrh pravidel pro nakládání se Záložním knižním fondem AV ČR.

Sdělení a podněty z pracovních agend členů Akademické rady (bod XXI/3)

Akademická rada

  • na návrh J. Pánka souhlasila, aby předseda AV ČR převzal záštitu nad vědeckou konferencí Sacri canones servandi sunt. Završení christianizačních procesů právními prostředky ve středovýchodní Evropě ve 13.–15. století, kterou pořádá Historický ústav AV ČR ve dnech 22.–24. listopadu 2006 v Praze;
  • vzala na vědomí informaci V. Skleničky o průběhu a výsledcích Dne rakouské vědy Research Cooperation between Austria and the Czech Republic, který se konal dne 3. listopadu 2005 v Kongresovém centru v Brně za účasti zástupců Rakouského federálního ministerstva pro vzdělání, vědu a kulturu;
  • vzala na vědomí informaci V. Pačesa o připravovaném semináři Science and Society v Bruselu dne 23. ledna 2006 s tím, že účast na tomto semináři zajistí J. Palouš;
  • vzala na vědomí informaci J. Spížka o připravované zprávě Dozorčí komise Akademického sněmu, která bude v písemné formě předána na XXVII. zasedání AS s tím, že některá uváděná stanoviska budou ještě upřesněna;
  • vzala na vědomí informaci P. Vlasáka o dosavadním jednání s ČVUT při přípravě realizace záměru zřízení Institutu aplikovaných věd;
  • vzala na vědomí informaci J. Rákosníka o příslibu Ministerstva zahraničních věcí o možném financování vstupního poplatku ČR do Evropské jižní observatoře.

25.6.2008