Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Peter Áč - Príroda Podunajska/Příroda Podunají


Vystudoval biologii se zaměřením na zoologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a zároveň absolvoval externí studium fotografie na SOU v Bratislavě. V současné době působí jako vědecký pracovník na katedře psychologie Filozofické fakulty UK v Bratislavě, kde se zabývá etologickými výzkumy ptačí a rybí fauny. Dlouhodobě sleduje eto-ekologické změny v Podunají způsobené výstavbou vodního díla Gabčíkovo.
Od mládí fotografuje a tento zájem spojil nejen se svou profesí, ale i se svou další zálibou - potápěním. Účastnil se řady mořských expedicí a stal se mezinárodním instruktorem pro fotografování pod vodou z východní Evropy. V roce 1988 založil firmu Vědecká fotografie.
Vydal čtyři samostatné knižní publikace, řadu kalendářů, s jeho fotografiemi se můžeme setkat v mnoha publikacích. V letech 1981-1999 se účastnil 10 samostatných a 6 společných výstav. Na fotografických soutěžích získal řadu ocenění.
RNDr. Peter Áč, Csc. je členem Slovenskej výtvarnej únie, Združenia profesionálnych fotografov Slovenska, fotoklubu Slovenského syndikátu novinárov a také členem Světové potápěčské federace CMAS jako předseda audiovizuální komise pro SROV.