Zpráva o činnosti KNAV v roce 2003

 

Obsah

 

 

 

 

Vědecká a odborná činnost

Servisní činnost

Publikační činnost

Základní statistické údaje

Seznam pracovníků

Přílohy

1. Závěrečná zpráva o řešení projektu WoS

2. Závěrečná zpráva o řešení projektu JCR

 



 

 

Knihovna Akademie věd České republiky

 

Výroční zpráva

za rok 2003

 

 

Knihovna Akademie věd ČR (dále KNAV) plnila v roce 2003 badatelské úkoly vyplývající z výzkumného záměru a projektů a ve své servisní části po­sky­tovala své služby uživatelům z prostředí Akademie věd ČR, vy­sokých škol a další odborné veřejnosti. KNAV působí podle § 13 zákona č. 257/2001 Sb. o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, jako specializovaná knihovna.

V roce 2003 byl po velkém zvažování a průzkumu trhu vybrán nový knihovní systém, který zajistí spolehlivé provozování všech auto­matizovaných agend v knihovnách AV ČR, a to ALEPH 500. Jeho para­metry plně vyhovují vědeckým knihovnám a je možné jej nakonfigurovat tak, aby Knihovna AV ČR mohla provozovat tento systém nejen pro vlastní agendy, ale i ostatních ústavních knihoven. S přechodem na sys­tém ALEPH 500 předběžně souhlasilo 39 ústavů (42 knihoven).

Systém izraelské firmy Ex Libris patří ke světové špičce. Podporuje všechny v současné době požadované standardy – AACR2, UNIMARC, MARC 21, Unicode. Pracuje s databází Oracle, má Z39.50 server, umož­ňuje provoz pobočkových knihoven. Patří mezi 3 nejpoužívanější knihov­ní systémy na světě. Finance na vývoj systému jsou mj. zajištěny ze servisních poplatků, které plynou od velkého počtu uživatelů. Firma Ex Libris každý rok zasílá nové aktualizace a pravidelně přichází i up­grade systému na novější verzi v rámci servisní smlouvy.

Pro tento systém mluví i fakt, že Národní knihovna ČR školí knihov­nické standardy právě na Alephu 500. Tím se značně zjednoduší vzdě­lávání knihovnických pracovníků – nezbytně nutné pro kvali­fi­kovanou práci v knihovním systému. Server bude umístěn v Knihovně AV ČR na Národní, zálohování bude zajištěno na detašovaném pracovišti KNAV v Jenštejně.


 

Vědecká a odborná činnost

 

 

Projekty a granty řešené v roce 2003

 

 

Výzkumný záměr

 

Moderní řešení informační infrastruktury pro výzkum a jeho historická retrospektiva (dějiny knihy a knihoven v českých zemích do roku 1800)

řešitel: PhDr. Ivana Kadlecová

 

 

Projekty, granty

 

Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.–18. stol. (se vztahem k území České republiky)

         řešitel: PhDr. Anežka Baďurová

 

 Tiskařská bohemika v knihovně posledních Rožmberků

         řešitel: Mgr. Lenka Prudková

 

 Velkoplošná multilicence na přístup do databáze Web of Science

         řešitel: PhDr. Ivana Kadlecová

 

 Multilicence na databázi Journal Citation Reports

         řešitel: PhDr. Ivana Kadlecová

 

 Zajištění pokračování zpřístupňování a rozšíření možností chemického

 strukturního a reakčního databázového systému „CrossFire“

         spoluřešitel: PhDr. Ivana Kadlecová

 

 

 

 

 

 

Výzkumný záměr

 

 

Pro Bibliografii cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501–1800 byly identifikovány 254 bohemikální spisy (111 z muzea ve Vysokém Mýtě, 50 ze zámecké knihovny v Nových Hradech, 38 z pařížské knihov­ny Mazarine, 6 ze Západočeského muzea v Plzni, 21 z knihovny Masary­kova ústavu, 14 z odborné literatury). Databáze byla rozšířena 164 no­vými popisy. Během studijního pobytu Lenky Veselé ve Vratislavi byly kon­zultovány možnosti spolupráce na excerpci bohemikálních tisků z tam­ního historického knižního fondu. Za účelem jednotnější volby klí­čových slov a sjednocení zápisu odkazů na odbornou literaturu byl revidován a aktualizován dosud používaný seznam zkratek citací a po­ří­zen z celé databáze výpis všech zapsaných klíčových slov. Tento obsáhlý výstup z cca 20.100 záznamů je postupně vyhodnocován, jednoduché chy­by opravovány a z rozporných případů shromažďovány podklady pro me­todickou diskusi o tvorbě klíčových slov ke starým tiskům.

Do pomocné databáze odborné knihovědné literatury bylo za­psáno 47 studií a v dosavadních 2.258 záznamech provedena revize a oprava duplicitně očíslovaných záznamů.

Definitivní podobu dostal první CD-ROM z plánované řady, zpřístupňující badatelské veřejnosti obsah kartoték Bibliografie cizo­jazyčných bohemik z let 1501–1800 (I. Produkce tiskáren na dnešním území České republiky v 16. a 17. století). Kromě naskenovaných biblio­grafických popisů cizojazyčných spisů vydaných v daném období ob­sahuje CD-ROM přehledný výklad o historii bibliografického výzkumu. Část výsledků výzkumu představuje soupis odborných článků a zpráv, pojed­návajících o průběhu bibliografických prací, i odkazy na studie, vzniklé již s oporou v dosud nepublikovaném bibliografickém materiálu, shromážděném v KNAV. Z hlediska dějin knihtisku usnadňují vstup do autorsky abecedně řazených popisů připojené rejstříky tiskařských dí­len, seřazených jak podle měst, tak i podle osobních jmen či institu­cionálních názvů.

 

 

 

 

Granty

 

Grantový projekt AV ČR (registrační č. B8083101) Tiskařská bohe­mika v knihovně posledních Rožmberků (L. Veselá): dne 30. května odevzdala řešitelka Grantové agentuře AV ČR 220 stran autorského rukopisu, který v průběhu roku korigovala a doplňovala pro jeho zveřej­nění. Tiskařských bohemik L. Veselá zjistila v katalogu 470 a jejich ana­lýzu zasadila do celkového zhodnocení celé knihovny, kterou zkoumala z hlediska jejího kvantitativního i obsahového složení, v souvislostech dobové kulturní atmosféry i katalogizační praxe, čtenářských zájmů, mece­nášství a sběratelství. Všechny obory, podle nichž je katalog sestaven (teologie, medicína, historie, právo, filozofie, hudba, poetika), jsou charakterizovány nejen z těchto pohledů, ale též co do zastoupení jazy­ků, doby svého vzniku a země původu. Prostudovala rovněž další pod­klady pro srovnání rožmberské knihovny s jinými soudobými knižními fondy. Dodatečnými nálezy dalších exemplářů z původní rožmberské knihovny, uložených v našich i švédských knihovnách, se po­da­řilo L. Veselé upřesnit či rozšířit výsledky předchozího bádání. Díky vý­měnnému pobytu AV ČR a KŠALDU byl v úplnosti ukončen průz­kum rožmberských exemplářů v Domkyrkanbiblioteket ve Strängnäs a v Kungliga biblioteket ve Stockholmu – celkem bylo ve fondech švéd­ských knihoven nalezeno a popsáno cca 300 exemplářů rožmberské pro­ve­nience. Původní projekt byl rozšířen také o identifikaci a analýzu knih dedi­kovaných pánům z Rožmberka Vilémovi a Petru Vokovi (120 tisků), které byly do rožmberské knihovny zařazeny jen zčásti (zhruba 60 tisků). V návaznosti na provedený rozbor rožmberské knihovny propracovala L. Veselá rešeršní využití plánovaného CD-ROMu s naskenovanými ko­piemi všech původních rukopisných záznamů rožmberského knihovníka V. Březana.

 

Závěrečné práce probíhaly na úpravách publikace s výsledky ukončeného grantového úkolu AV ČR (registrační č. A908391) Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.–18. století (se vztahem k území České republiky): 1. díl publikace s vročením 2002 byl v prvních týdnech roku repro­graficky a knihařsky zpracován v KNAV a výběrově distribuován lektorům a spolupracujícím knihovnám, pro 2. díl (cizojazyčná bohe­mika) byla prováděna korektura záznamů tisků a popisů vyobrazení, s dr. Vítkem byly doladěny vyhledávací možnosti CD-ROMu s repro­dukovanými vyobrazeními, jejich popisy a rejstříky, a byla vyřešena gra­fická podoba. V rámci korektur byly do publikace a pro CD-ROM ještě dodatečně získány reprodukce 137 vedut z opakovaně nedostupných tisků a aktualizován soupis odborné literatury.

 

 

Projekty

 

V depozitáři pokračoval průzkum relevantních tisků pro digitalizaci v rám­ci projektu Programu rozvoje badatelského výzkumu (oblast č. 19, registrační č. K8002119) – Digitalizace signovaných ilustrací v tis­cích z let 1501–1750 uchovávaných ve fondu Knihovny Akademie věd ČR. Podle vlastní metodiky pro popis tisků s podepsanými ilu­stracemi pokračovalo v roce 2003 digitální zpracovávání nalezených vyobrazení a jejich popis do strukturované databáze: bylo repro­du­kováno 1.334 ilustrací ve 217 exemplářích starých tisků, 1.232 z nich bylo vyhodnoceno a podrobně popsáno do databáze. Z důvodů ochrany vzác­ných exemplářů byly pořízeny digitální kopie 94 českých kramář­ských tisků, uchovávaných v KNAV.

 

Pokračovalo zajišťování úkolů v rámci projektů z programu MŠMT – Multilicence na přístup do databáze Web of Science, Journal Cita­tion Reports a Beilstein CrossFire, kde licenční smlouvy skončí v roce 2004. Zápisy ze závěrečných oponentních řízení viz Přílohy.

 

 

Digitalizační pracoviště

 

Vzhledem k povodni v roce 2002 se projevila akutní potřeba vytvoření digitalizačního pracoviště, které by sloužilo pro potřeby ústavů AV ČR. Zpřístupnění elektronickou formou je pro zatopené materiály nej­vhod­nější řešení. Knihovna AV ČR byla pověřena zřízením a provozováním digitalizačního pracoviště. Instalace všech zařízení a potřebného soft­waru proběhlo do konce roku 2003. Jednotlivé části systému byly vybí­rány tak, aby bylo možné provádět rychlé skenování černobílých materiálů i špičkové barevné skenování barevných nebo vzácných mate­riálů. Byl vybrán software pro práci s naskenovaným materiálem od poři­zo­vání, přes úpravy obrázků, vytváření metadat, archivaci až po zpřístup­ňování, s ohledem na strukturu metadat dle metodiky Národní knihovny ČR.

 

 

Vědecká a pedagogická spolupráce s vysokými školami

 

S vysokými školami spolupracuje KNAV v rámci dvou programů MŠMT, na nichž se vysoké školy podílejí jako spoluřešitelé. Ředitelka KNAV přednášela na Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK a vedla diplomové práce na Vyšší škole informačních služeb. Vedoucí kniho­vědného oddělení KNAV vedla prezentace badatelské práce pro stu­denty a stážisty z Filozofické fakulty UK.

 

 

Spolupráce s dalšími institucemi

 

Pracovníci KNAV se pravidelně aktivně účastní na konferencích, před­náškách, seminářích a odborných jednáních, na celostátní konferenci INFORUM 2003, Knihovny současnosti 2003, CASLIN 2003, SUALEPH (pravidelná česko-slovenská setkání uživatelů systému ALEPH).

Knihovědné oddělení se zúčastní práce ve skupině pro katalogizaci sta­rých tisků při Národní knihovně, plní různá zadání, předala členům výběr klíčových slov a soupis nejčastěji citované konzultativní literatury z bi­blio­grafické databáze starých tisků KNAV. Pro Akademickou radu AV ČR a příslušnou odbornou komisi připravilo odborné podklady o Martinické bibli v souvislosti se žádostí o zapůjčení tohoto vzácného rukopisu na výstavu do Metropolitního muzea v USA v roce 2005.

KNAV uspořádala na žádost Matice české pro její členy odbornou pro­hlídku nové studovny, výklad o dějinách KNAV a jejích současných službách. Obdobný výklad o službách KNAV byl zajištěn také pro účastníky exkurze Pražské informační služby.

Pracovnice rešeršních služeb uspořádaly podle požadavku pracov­níků České geologické služby přednášku a školení o způsobech vyhledávání v data­bázi Web of Science a vysvětlily způsoby hodnocení excer­povaných časopisů v bázi producentem WoS.

KNAV spolupracovala s Grantovou agenturou ČR (GAČR) v oblas­ti tvorby a využití databází výsledků výzkumu (RIV), ředitelka knihovny přednášela na kurzech pořádaných GAČR. Vedoucí pracovníci KNAV se aktivně podíleli na činnosti řady odborných komisí, které působí při Národní knihovně ČR v Praze.

 

 

Přednášková činnost

 

J. Burgetová: Etický kodex knihovníka a informačního pracovníka. 11. konference „Knihovny současnosti 2003“. Seč u Chrudimi, září 2003

 

A. Baďurová: Cizojazyčná tiskařská bohemika 16. a 17. století. Prezen­tace CD-ROM. 27. seminář knihovníků muzeí a galerií. Třebíč, září 2003

 

A. Baďurová: Současný stav bibliografie cizojazyčných bohemik. Celostátní odborný seminář ke katalogizaci starých tisků. Praha, duben 2003.

 

 

Semináře a akce uspořádané v roce 2003

 

11. 2.           Seminář ASEP Praha

13.2.            Seminář ASEP Brno  

23. 5.           Předávání maturitních vysvědčení – Dopplerovo gymnázium

6. 6.             Seminář Web of Knowledge

8.–12. 9.       Výstava Megabooks

15. 9.           Imatrikulace studentů Dopplerova gymnázia

1. 10.           Seminář ASEP Praha

2. 10.           Seminář ASEP Brno

19.–22. 10.  Konference EUSIDIC

22. 10.         Seminář ASEP (pro začínající zpracovatele)

23. 10.         Seminář Web of Knowledge

26. 11.          Seminář „Informační zdroje pro humanitní a společenské vědy“ (ETF UK)

Mezinárodní vědecká spolupráce

 

KNAV byla v roce 2003 spolupořadatelem výroční konference EUSIDIC na téma „Building customer loyalty: the branding imperative“. Konference se konala ve dnech 19.–22.října v Praze za účasti padesáti zahra­ničních delegátů. Na její závěr se konala tzv. Česká hodina, během níž prezentovali české zkušenosti V. Balík, V. Karen a I. Kadlecová.

KNAV je členem těchto mezinárodních organizací:

IFLA (International Federation of Library and Information Associations and Institutions)

LIBER (Ligue des bibliothèques européennes de recherche)

EUSIDIC (European Association of Information Services)

EAGLE (European Association for Grey Literature Exploitation))

EIS (Establishment of Electronic Informatin Services)

 

 

Brněnská pobočka KNAV

 

Činnost pobočky byla v roce 2003 zaměřena zejména na pomoc při zpra­cování dat na ústavech v systému BIBIS a ISIS, na databázi ASEP (zpracování, vystavení, exporty dat, sjednocení dat) a hledání nového pro­gra­mového vybavení pro databázi ASEP.

 

BIBIS

V roce 2003 pokračovalo 9 knihoven brněnských ústavů v katalogizaci svých knihovních fondů do knihovního systému BIBIS. Pobočka zajišťovala konzultace při nejasnostech ve zpracování, údržbu katalogů a exporty dat ze systému (aby mohly být vystaveny v Souborném kata­logu webových stránkách Knihovny AVČR). Za pětileté období zpra­cování v systému BIBIS bylo v brněnských knihovnách k 31. 12. 2004 pořízeno 18.210 záznamů.

 

 

ASEP

 

V únoru 2003 byl ukončen sběr dat s vročením 2002. Koncem května byla označená data odevzdána ministerstvům a počátkem září předána do databáze RIV (Radě vlády) včetně požadovaných statistik a sestav. V říjnu 2003 byl zahájen sběr dat s vročením 2003. Na základě zku­šeností s předcházejícím sběrem dat jsme upravili webové formuláře a dopl­nili webovou stránku pro zpracovatele o další informace. Byly vytvo­řeny nové programové aplikace, které kontrolují čísla grantů, jména autorů z ústavů, upozorňují na chyby přímo v záznamech. Byly vytvo­řeny seznamy autorit ústavů, kde se autoři mohou přímo podívat na své záznamy, které byly v roce 2003 odevzdány. Data vystavovaná na webu jsou pravidelně aktualizována.

Datová struktura databáze se postupně vyvíjela od roku 1993 – vznikla nová pole, jiná pole se již nepoužívají, liší se způsoby zápisu v některých polích, byly vytvořeny nové typy dokumentů. Databáze má v sou­časné době téměř 100.000 záznamů.

V průběhu roku jsme připravovali zadání pro nové programové vybavení pro ASEP. Provedli jsme analýzu toho, co potřebujeme, z čeho můžeme slevit a na čem musíme trvat při hledání vhodného programu. Vytvořili jsme hlavní požadavky na program:

  program, musí být prověřen praxí v podobném prostředí jako je Akademie věd

  program musí podporovat knihovní standardy

  musí být zajištěn vývoj programu (exporty do RIV, SIGLE)

  vybraná firma musí zajistit převod všech záznamů z báze ASEP

Tyto podmínky nakonec splňovaly dva programy. Výběr bude realizován na jaře 2004. Vzhle­dem k tomu, že byl do KNAV pořízen knihovní systém ALEPH 500 s moderní technologií – protokolem Z39.50 a stan­dar­dem MARC 21, bude výhodnější koupě systému ARL firmy Cosmotron, neboť tento systém má již tyto standardy zabudovány.

 

 

Ediční činnost

 

L. Bártová-Blažková, A. Baďurová, Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.–18. století (se vztahem k území České republiky). I. Knihopis českých a sloven­ských tisků od doby nejstarší až do konce XVIII. století. Praha, Knihovna Akademie věd 2002. 161 s. + příl. ISBN 80-902262-8-0

 

Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501–1800. I. Produkce tiskáren na dnešním území České republiky v 16. a 17. století. Red. A. Baďurová. CD-ROM. Praha, KNAV 2003. (Projekt K3077601 Programu badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy pěsto­vaných v AV ČR, oblast č. 28.)

 

Bylo vydáno opožděné dvojčíslo časopisu Knihy a dějiny 7/8, 2000–2001, 107 s. (ISSN 1210-8510)

 

V roce 2003 vyšla dvě čísla zpravodaje KNAV „INFORMACE“.

(ISSN 1210-8502)

 

 

Nejvýznamnější popularizační aktivity

 

 

Webové stránky Knihovny AV ČR http://www.lib.cas.cz

Domovská stránka knihovny je hlavním přístupovým místem k interním i externím, primárním i sekundárním zdrojům informací pro uživatele KNAV. Její design – ani struktura – nebyly během roku 2003 měněny. Počítadlo přístupů uvádí následující statistiky pro rok 2003:

Počet přístupů za celý rok činí 120 tisíc, což představuje nárůst o 33% v porovnání s rokem 2002. Denní průměr činí 327 přístupů, denní medián 413 přístupů.

 

Počítačová studovna

Uživatelům je k dispozici celkem 18 stanic. Provoz ve studovně je již za­běh­nutý a nedošlo k významnějším změnám. Registrovaní čtenáři mají novou možnost využít rychlé připojení k Internetu v rámci akademické sítě, ke které se mohou připojit se svým notebookem na 18 místech ve stu­dovně. V počítačové studovně mají uživatelé mimo jiné možnost přistupovat do on-line databází a k CD-ROM z fondu knihovny.

 

VPK – elektronické doručování dokumentů

KNAV se stala účastníkem systému Virtuální polytechnické knihovny (VPK), který provozuje Státní technická knihovna (STK) v Praze. Jedná se o souborný katalog časopisů s možností elektronického doručování doku­mentů. Tato služba byla v roce 2003 uvedena do plného provozu a je poskytována oddělením meziknihovních služeb KNAV. Správu systému zajišťuje STK.

 

Výstavní činnost

V průběhu roku byly uspořádány výstavy knih ve spolupráci s kme­no­vými nakladatelstvími LINDE, LIBRI, PORTAL, LIDOVÉ NOVINY, VYŠEHRAD, TRITON, GALEN, ACADEMIA, KAROLINUM, IFEC, GRADA, SLOVART, ARGO, Svaz českých přírodovědců, od nichž KNAV získává zdarma nebo s velmi vysokou slevou veškerou publikační produkci. Tímto způsobem bylo získáno 4.360 publikací.              


 

Servisní činnost

 

 

Oddělení knih – akvizice a zpracování

 

Oddělení se zabývá jednak získáváním knižního fondu – nákupem, darem, povinným výtiskem interních tisků ústavů AV ČR a nakladatelství Academia – a následně jeho jmenným a věcným zpracováním v knihov­nickém systému BIBIS. Současně se rekatalogizuje fond, umístěný v de­po­zitářích a ve studovně.

V roce 2003 činil přírůstek 10.606 knihovních jednotek, získaných darem, výměnou či nákupem + 5.000 svázaných ročníků časopisů. Nákup knih v tuzemsku – 1.014 svazků, nákup knih ze zahraničí – 43 svazků, knižní dary v tuzemsku – 1.166 svazků, knižní dary ze za­hra­ničí – 72 svazků, povinný výtisk – 771 svazků, dodávka (průběž­ně vycházející vícesvazková díla) v tuzemsku – 20 svazků, dodávka ze zahraničí – 41 svazků, výměna – 801 svazků. Rozdíl mezi celkovým pří­růstkem a souč­tem výše uvedených čísel je dán dokončeným zpraco­váním všech knih z daru ProHelvetia a zpracováním popovodňových darů.

Mezi stálé dárce patří nakladatelství Oldag, Brána, Linde, Libri, Triton, Galén a Slezská univerzita v Opavě. Také od firmy MEGABOOKS tradičně dostáváme při příležitosti uspořádané výstavy značný knižní dar a výrazné slevy na zakoupené knihy.

 

V knihovnickém systému BIBIS bylo pořízeno celkem 9.471 jmenných záznamů, z toho: 8.158 monografií, 535 vícesvazkových děl, 651 edic, 95 CD-ROM monografií, 2 CD-ROM vícesvazková díla, 3 CD-ROM edice, 2 videokazety, 25 přívazků.

 

Ve věcném zpracování knižního fondu byly vytvořeny deskriptory a při­dě­leno MDT u 7.954 monografií, 454 vícesvazkových děl, 27 přívazků, 107 CD-ROMů, 2 CD-ROMů vícesvazkových děl a 1 videokazety. Bylo zreka­talogizováno 2.640 knih. Bylo opraveno 416 poškozených knih. Pro halu bylo vybráno, signováno a opatřeno bezpečnostním proužkem 1.280 knih. V tezauru bylo opraveno a vymazáno 458 deskriptorů, kon­zul­továno a koordinováno 584 nově vypracovaných deskriptorů, ověřeno 580 jmen osobností, sjednoceno, nahrazeno a opraveno 498 deskrip­torů a odkázáno 42 deskriptorů.

 

 

Úsek mezinárodní výměny

 

Mezinárodní výměna publikací tvoří významně přispívá k obohacování knihovního fondu KNAV. V roce 2003 bylo získáno touto formou 3.426 publikací a odběr 802 titulů převážně zahraničních časopisů.

Úsek mezinárodní výměny zajišťuje nákup českých knih a přidělení zahraničním partnerům, příjem českých časopisů a rozdělení pro zahra­niční partnery, přípravu knih a časopisů k odeslání do zahraničí, příjem zahraničních knih a zpracování do knihovního systému BIBIS, provádí evidenci zahraničních časopisů, ročenek a CD-ROMů, předává časopisy knihov­nám ústavů AV ČR, připravuje výstavky publikací z mezinárodní vý­měny do 2 vitrín 1× za 3 týdny. Vede sklad výměny a provádí pra­videlně jeho revizi.

 

 

Úsek zpracování časopisů

 

Na úseku zpracování časopisů byla prováděna evidence docházejících časo­pisů a novin, zápis nových českých časopisů do báze CZ CAS, zajišťována urgence nedodaných čísel, kompletace došlých ročníků časo­pisů a novin, zápis zkompletovaných časopisů, novin a ročenek do pří­růst­kového seznamu, zpracovávána jmenná katalogizace nových titulů, rekatalogizace fondu periodik KNAV, jmenná katalogizace monografií vydaných v rámci titulů periodik.

 

V roce 2003 odebírala KNAV celkem 1.294 titulů časopisů, z toho 120 bylo získáváno nákupem, 802 mezinárodní výměnou a 372 darem.

 

Úsek zpracování časopisů spravuje tyto báze:

 

PERIO          obsahuje záznamy titulů periodik a edicí a záznamy jednot­livých kompletů (svazků) periodik

CZ CAS       obsahuje záznamy všech českých periodik a slouží k efektiv­nější evidenci a je i často využívána ve studovně pro rychlé vyhledání českých titulů

EVIP            evidence docházejících českých a zahraničních periodik v knihov­nách AV ČR

                                                                                                                  

Oddělení rešeršních služeb

 

Oddělení zodpovídá dotazy týkající se periodických publikací v rámci KNAV, AV ČR i celé České republiky Využívá k tomu katalogy v elektro­nické (db Perio a Evip) i v tištěné podobě vytvářené v knihovně. Pro zjišťování lokace periodik, které se nenacházejí v knihovnách AV ČR, se využívají souborné katalogy budované v Národní knihovně ČR (Souborný katalog ČR – Seriály, který je velmi dobrý zdroj a je aktuali­zován, ale i retrospektivně doplňován, SKC – Souborný katalog ČR, který od loňského roku obsahuje i tituly českých časopisů). Důležitým zdro­jem jsou on-line databáze přístupné v knihovně jak pro zjišťování kon­krét­ních článků, tak pro zodpovídání předmětných dotazů. K vyří­zení těchto dotazů v českém jazyce využíváme rovněž databázi ANL, která je vytvářena v NK ČR a obsahuje (i když ne v úplnosti) informace o obsahu českých časopisů od roku 1990. Pokud jde o Internet, je cenným zdrojem při vyhledávání informací vyhledávač Google (a to i pro české prostředí).V roce 2003 jsme začali používat nově vzniklé portály – STM a EZB (Elektronische Zeitschriftenbibliothek zejména pro rychlou informaci o časopisech, které jsou obsaženy v on-line databázích. Z Katalogu STM naopak čerpáme informace o tištěných časopisech ob­sa­žených v souborném katalogu Virtuální polytematické knihovny. Součástí práce oddělení je zodpovídání dotazů, které se týkají impakt faktorů jednotlivých titulů časopisů. Denně je zodpovězeno 20–30 dotazů – osobně, telefonicky i elektronicky. Tradičně je největší provoz v pod­zimních a jarních měsících a v době, kdy je zavřena Národní knihovna ČR.

 

 

 

 

Přehled zpracovaných rešerší:

 

měsíc

počet požadavků

celk. počet rešerší

počet citací

počet tematických reš.+IF

leden

13

305

293

12

únor

39

1.228

895

333

březen

86

3.439

861

2.578

duben

14

962

955

7

květen

14

514

470

44

červen

13

237

157

80

červenec

8

349

338

11

srpen

15

218

212

6

září

5

223

207

16

říjen

20

167

142

25

listopad

13

237

207

30

prosinec

7

123

120

3

 

 

 

 

 

součet

247

8.002

4.857

3.145

 

 

Oddělení výpůjčních a informačních služeb

 

V roce 2003 bylo evidováno 36.200 návštěvníků a 19.590 registrovaných uživatelů. Počet prezenčních výpůjček dosáhl 13.390 svazků, bylo uskutečněno 13.167 absenčních výpůjček.

 

Statistika OVIS od 1. 1. 2003 do 31. 12. 2003

 

Měsíc

Návštěv­nost

Noví

čtenáři

Absenční výpůjčky

Prezenční výpůjčky

Leden

3.900

170

1.213

1.350

Únor

3.500

110

1.077

1.280

Březen

3.700

135

1.273

1.250

Duben

3.450

140

1.265

1.320

Květen

3.850

130

1.227

1.190

Červen

3.300

170

842

950

Červenec

2.800

160

1.123

990

Srpen

400

15

384

50

Září

2.900

130

956

890

Říjen

4.200

180

1.276

1.270

Listopad

3.900

140

1.415

1.640

Prosinec

3.000

110

1.116

1.210

 

 

 

 

 

Celkem

36.200

1.590

13.167

13.390

 

 

Měsíc

Vrácené dokumenty

Prodlou­žení

Rezer­vace

Upo­mínky

Kopie

Leden

930

235

71

450

6.500

Únor

720

120

71

400

6.200

Březen

1.320

205

71

450

6.350

Duben

1.150

230

65

390

5.900

Květen

1.050

125

38

420

5.800

Červen

780

240

30

0

5.200

Červenec

890

190

15

0

5.520

Srpen

75

80

3

0

120

Září

1.060

200

47

0

5.900

Říjen

1.650

150

88

0

6.300

Listopad

1.730

240

79

0

7.100

Prosinec

1.270

195

56

0

5.200

Celkem

12.625

2.210

634

2.110

66.090

 

 

 

Oddělení meziknihovních služeb

 

KNAV v roce 2003 zapůjčila ze svých fondů do jiných knihoven v ČR celkem 1.587 knihovních jednotek, do zahraničí 57 publikací. Pro knihov­­ny AV ČR zajistila ze zahraničí prostřednictvím MMVS celkem 631 výpůjček.

 

 MMS DO ZAHRANIČÍ

 

Odesláno objednávek

přijato

výpůjček

přijato

kopií / stran

Celkem

výpůjček

771*

423

208 / 2.833

631

 

* na 101 objednávek očekáváme odpověď

39 objednávek vráceno ústavům – požadovanou literaturu knihovny nepůjčují, nemají

Z TOHO PRO KNAV

 

Odesláno

objednávek

přijato

výpůjček

přijato

kopií / stran

Celkem

výpůjček

55

29

11 / 162

40

 

 

MMS ZE ZAHRANIČÍ

 

Přijato

objednávek

odesláno

výpůjček

odesláno

kopií / stran

Celkem

výpůjček

81*

17

40 / 363

57

 

* 8 objednávek postoupeno

16 objednávek (elektronických) vráceno zpět – není v ČR nebo KNAV

půjčuje pouze prezenčně

 

 

MVS A RMS Z ČR DO KNAV

 

Přijato

objednávek

odesláno

výpůjček

odesláno

kopií / stran

Celkem

výpůjček

1.825

212

1.375 / 19.627

1.587

 

 

MVS, RMS a VPK Z KNAV DO KNIHOVEN ČR

 

Odesláno

objednávek

přijato

výpůjček

přijato

kopií / stran

Celkem

výpůjček

54

13

41 / 343

54

 

 

VPK – ELEKTRONICKÉ DODÁVÁNÍ DOKUMENTů Z FONDU KNAV

 

Přijato

objednávek

vyřízeno

seskenováno

stran

zamítnuto/ zrušeno

uživatelem

1.076

795

6.274

250 / 31

 

 

VPK – Z TOHO PRO ÚSTAVY AV ČR

 

Přijato

objednávek

vyřízeno

seskenováno

stran

zamítnuto/ zrušeno

uživatelem

185

155

1.468

25 / 5

 

Oddělení informačních technologií

 

Oddělení zajišťuje kromě koncepčních úkolů, o nichž bylo částečně po­jed­­náno v první části zprávy, běžný servis a obměnu technického vyba­vení, správu a zabezpečení počítačové sítě, správu knihovního systému a dalších knihovních databází.

 

Knihovní systém

Pokračoval rutinní provoz systému BIBIS. Kromě vlastních dat spravuje KNAV také databáze knihoven Slovanského ústavu, Sociologického ústavu, Ústavu pro hydrodynamiku a Etnologického ústavu – oddělení hudební historie.

 

AC LINCA – souborný katalog pracovišť Akademie věd

Souborný katalog – AC LINCA zahrnuje v současné době katalogy z 41 kniho­­ven AV ČR. Obsahuje celkem 330.000 záznamů, což představuje nárůst o 50.000. Z oblasti věd o neživé přírodě je to 97.000 záznamů, z oblasti věd o živé přírodě 38.000 záznamů a z oblasti humanitních a spole­čenských věd celkem 195.000 záznamů.

 

Katalog Knihovny AV ČR obsahuje 67.000 záznamů, včetně 10.000 záznamů časopisů.

 

KEZ – Katalog elektronických zdrojů

Katalog obsahuje 373 záznamů popisujících elektronické zdroje publi­kované AV ČR. V roce 2003 byla upravena struktura databáze, aby byla zajištěna kompatibilita se mezinárodním standardem ISBD(R).

 

Lístkové katalogy

Kromě již zpřístupněného generálního jmenného katalogu s 650.000 lístky je od konce roku 2003 zveřejněn též předmětový katalog KNAV v prostředí vyvinutém OIT. K 31. prosinci 2003 tato databáze obsahuje 449.240 naskenovaných karet a 45.053 hesel

 

Zpřístupněné CD-ROMy

Vzhledem k možnosti přístupu do on-line databází, nadále trvala klesající tendence užívání CD-ROM zpřístupněných prostřednictvím Ultra*Netu. Nejvíce využívaným CD-ROM bylo Mezinárodní desetinné třídění (MDT), které je využíváno při věcném popisu.

 

Název

Vydání

Počet CD

Skupina

Multimediální učebnice DNA

1998

1

Studovna

Urbadisc

1999

1

Studovna

Kdo byl kdo do roku 1918

1997

1

Studovna

Kdo byl kdo ve 20. Století

1996

1

Studovna

SKAT

1997

1

Studovna

Pascal

1995–2000/III.

1

Studovna

Státy a jejich představitelé

1996

1

Studovna

Francis

1984–2000/VI.

1

Studovna

Evropané

1996

1

Studovna

Paměť světa

 

1

Studovna

Výtvarné umění

1998

1

Studovna

OSN

2000

1

Studovna

ČNB 2002

2002

3

Studovna

Pascal 2000

2000

2

Studovna

Druhá světová válka

1995

2

Studovna

Publishers´ International ISBN Directory PLUS

1998–1999

1

Studovna

Publishers´ International ISBN Directory PLUS

1999–2000

1

Studovna

International Directory of Arts and Museums of the World

2000–2001

1

Studovna

Encyklopedie českého filmu

2000

1

Studovna

České knihy

2000

1

Studovna

Encyclopedia of Chemical Technology

1996

1

Studovna/Standard

Physical Science and Technology

1996

1

Studovna/Standard

Sigle

1980–2000

1

Standard

ERIC

1982–2000/III.

2

Standard

Inspec on Disc

1989–1998

10

Standard

Social Abstracts

1963–2000/VI.

2

Standard

Book find 2001

2001

1

Studovna/Standard

International Medieval Bibliography

1999

1

Special

Patrologia Latina Database

1995

5

Special

MDT

2003

1

Studovna/Standard

Dialog OnDisc

1990–2000

1

Studovna/Standard

 

Pozn.: Skupina „Studovna“ je pro uživatele počítačové studovny, sku­pinu „Standard“ využívají ústavy AV ČR a skupina „Special“ je pro CMS při Filozofickém ústavu AV ČR.

 

Publikační činnost

 

 

Práce vydané

 

Bártová-Blažková, L. - Baďurová, A.

Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.–18. století (se vztahem k území České republiky). I. Knihopis českých a slovenských tisků od doby nejstarší až do konce XVIII. století. Praha, Knihovna Akademie věd 2002. 161 s. + příl.

 

Baďurová, A.

Historické knižní fondy v České republice a současný stav jejich knihovnického zpracování. Sborník archivních prací, 2, 2003, s. 641-684.

 

Baďurová, A.

Recenze k publikaci Studie über die ungarländische Typographie des 17. Jahrhunderts. Széchényi Nationalbibliothek Wissenschaftliche Tagung und Austellung 12. Oktober 2000. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár – Osiris Kiadó 2001. 262 s. (Libri de libris).

 

L.Bártová avec la collaboration de A.Baďurová

Les éditions françaises des écrits de Coménius au XVIIe siècle: destin des ouvrages. Acta Comeniana 15-16 (XXXIX-XL), 2002, s. 285-305.

 

Burgetová, J.

Češskaja respublika. Modernizacija i razvitije bibliotek. In: Publičnyje biblioteki v zarubežnych stranach. (Ed. Firsov,V. R.–Trušina, I. A.) Sankt-Peterburg, Rossijskaja bibliotečnaja associacija 2003. – S. 76-79.

 

Burgetová, J.

Etický kodex knihovníka a informačního pracovníka. Přehled zahraničních zkušeností. In: Knihovny současnosti 2003 – Brno, Sdružení knihoven ČR 2003. – S. 27-31. [Knihovny současnosti 2003. Seč u Chrudimi, 03.09.16–03.09.18]

 

 

Kadlecová, I.

Knihovna Akademie věd ČR: současná nabídka elektronických informačních zdrojů. Akademický bulletin [7-8] 32-34 (2003).

 

Kadlecová, I. – Simon, E.

Elektronische Informationen: Möglichkeiten und Formen der Wissenorganisation am Beispiel von Konsortien. Berlin, BibSpider 2003. – 89 s.

 

Veselá, L.

Der Blick vom anderen Ufer: Die Juden in der böhmischen gedruckten Literatur vom 16.–18. Jahrhundert. Bohemia, 44/1, (2003) s. 67-100.

 

Veselá, L.

Die Juden in der böhmischen gedruckten Literatur vom 16.–18. Jahrhundert. In: Bohemia 44/1, 2003, s. 67-100.

 

Veselá-Prudková, L.

Židé a česká společnost v zrcadle literatury. Od středověku k počátkům emancipace. Praha, Nakladatelství Lidové noviny 2003. 153 s. (Knižnice Dějin a sou­časnosti, 20. sv.)

 

L.Veselá – Tomáš Rataj

České země ve stínu půlměsíce. Obraz Turka v raně novověké literatuře z českých zemí. Praha, Scriptorium 2002, 423 s. – recenze in Knihy a dějiny 7/8, 2000–2001, s. 92-94.

 

 

Publikace v tisku

 

Baďurová, A.

Bibliography of the Works of J. A. Comenius Printed Before 1800: Report on an Unfinished Project. Acta Comeniana, 17, 2003. (6 s.)

 

Baďurová, A.

Dílo J. A. Komenského ve fondu Národní knihovny ČR. In: Rukověť tištěných knihovních fondů Národní knihovny České republiky. (7 stran)

 

Veselá, L.

Rožmberská knihovna a její katalog. K možnostem využití historických katalogů jako pramene (10 stran). In: Opera Romanica 3 (sborník z meziná­rodní konference Čtenář a jeho knihovna).

 

Veselá, L.

Rožmberská knihovna ve fondech Národní knihovny ČR. In: Rukověť tištěných knihovních fondů Národní knihovny České republiky. (7 stran)


 

Základní statistické údaje

 

 

Knihovní fond

Knihovní fond

963.734 knihovních jednotek (dále jen k.j.) k 31. 12. 2003

Přírůstek

15.606 k.j.

z toho získáno

 

koupí

1.680 k.j.

výměnou

3.426 k.j.

jinak

10.500 k.j.

Vyřazeno

2 k.j.

Počet titulů časopisů

1.294

z toho získáno

 

koupí

120

výměnou

802

jinak

372

 

 

Uživatelé

Počet uživatelů celkem

19.590

Počet výpůjček celkem

26.653

MVS do českých knihoven

1.587

MVS do zahraničí

57

výpůjčky z českých knihoven

54

výpůjčky ze zahraničí

40

 

 

Personálie

Počet pracovníků celkem

82

z toho VŠ

29

z toho SŠ

40

ostatní

13

 

 

 

 

 

 

 

Seznam pracovníků KNAV k 31. prosinci 2003

 


Baďurová Anežka, PhDr.

Bartoníčková Iva, PhDr.

Bártová Lenka, Mgr.

Beránková Hana, Mgr.

Bičíková Martina, Mgr.

Bílá Zdenka

Blažejová Dagmar

Borecký Michal

Brabcová Markéta, Mgr.

Bulín David

Bumbálková Kateřina

Burgetová Jarmila, PhDr.

Čibera Ondřej

Dedíková Marcella

Doleželová Jana, Ing.

Fiala Michal

Fojtlová Milada

Gaarová Marie

Grygarová Dana, Ing.

Hartmanová Dagmar, Mgr.

Haunerová Milena

Herrmannová Jitka

Hlaváčová Vladimíra

Chmelařová Zdeňka, Mgr.

Jandera Tomáš

Jeřábková Jana

Kadlecová Ivana, PhDr.

Klozová Alexandra

Koberová Jiřina

Koděrová Hana, Mgr.

Kosař Lubomír

Kostkanová Jarmila, Mgr. CSc.

Kovanda Václav

Krahulcová Marina

Kratochvílová Anna

Kratochvílová Danuše

Kratochvílová Ladislava

Kraus Miroslav, Ing.

Kubátová Petra

Kvízová Zdeňka

Kynclová Hana

Lhoták Martin, Ing.

Mandová Jana

Marenová Ivanka

Martínková Petra

Mikšovská Milena

Milfaitová Libuše

Modrý Daniel

Nebeský Radek, Ing.

Němčická Veronika

Neumanová Věra

Odehnalová Božena

Pekárková Julie

Pelikánová Alena, Ing.

Pícha Michal

Pitterová Květa, Ing.

Prášilová Alena

Remešová Eva, Mgr.

Riedlová Libuše

Rotkovská Jana, Mgr.

Rousová Gabriela

Řezníčková Růžena

Sálová Angela

Samková Radka

Semerádová Ludmila

Skaláková Eva

Skuhrovcová Jiřina

Stehlíček Jaroslav

Stehlíková Danuše

Svobodová Květa

Šatoplet Miroslav

Šebešová Jaroslava

Špidlová Viktorie

Šrajerová Jana, PhDr.

Štěpánek Petr

Štěpánková Marta

Švancara Blahoslav

Tichý Zdeněk

Tláskalová Lenka, Ing.

Tomanová Hana, Mgr.

Trejbal Marek

Trinkewitzová Helena

Turková Jarmila

Tyburcová Helena, prom. fil.

Vančurová Alexandra, Mgr.

Váňová Jaroslava, RSDr.

Věříš Miroslav

Veselá Lenka, Mgr.

Veselá Věra

Víšek Josef

Vítek Antonín, Mgr. CSc.

Vrzalová Lívia, Bc.

Wildová Julie

Zagalaková Věra

 

PŘÍLOHY


Příloha 1

 

 

Zápis ze závěrečného oponentního řízení

 

Název projektu:

Velkoplošná multilicence na přístup do databáze Web of Science

 

Nositel projektu: Knihovna Akademie věd České republiky

Řešitel projektu: PhDr. Ivana Kadlecová

Datum a místo konání oponentního řízení: 23. leden 2004, budova AV ČR, Národní 3, Praha 1

Doba řešení projektu, stanovená smlouvou

– termín zahájení:    2000  

– termín ukončení : 2003  

Posuzovaná etapa řešení projektu: poslední rok řešení, závěrečná

Zhodnocení průběhu, výsledků a splnění cílů řešení projektu stanovených smlouvou:

Průběh a výsledky řešení projektu :

Oponentní rada přijímá výsledky řešení projektu, tj. nákup velkoplošné multi­licence na přístup k Web of Science, umožňující přístup a využívání aktuálních výsledků výzkumu a vývoje ve světě (retrospektiva do roku 1980) pro českou akademickou obec. V r.2001 bylo uvedeno do provozu čes­ké zrcadlo (server na spoluřešitelském pracovišti UK Praha). Uživa­telé měli k dispozici neomezený počet současných přístupů. Protože tech­nické a technologické vybavení na straně uživatelů postupně nesta­čilo na využití možností, které systém nabízel (programy o dvě až tři verze starší než byla aktuální nabídka producenta) byla využita jedna ze dvou nabízených alternativ řešení a to přímé připojení na server producenta s omezením na 60 současných přístupů (oproti druhé alter­nativě – nákupu nového serveru). Zvolená varianta byla realizována na základě společného rozhodnutí spoluřešitelů v roce 2003. Od poloviny to­hoto roku se WoS spojil projektem JCR (řešitelem je také KNAV) do jedné brány – Web of Knowledge. Server pořízený v počátku řešení zůstává k dispozici pro potřeby zálohování, archivace a výuky.

 

 

Splnění cílů řešení projektu, stanovených smlouvou:

Oponentní rada konstatuje, že cíle projektu stanovené smlouvou byly splněny v plném rozsahu.

 

Využitelnost a využití výsledků řešeného projektu:

WoK umožňuje přístup k nalezení relevantních vědeckých informací z multi­disciplinárního prostředí, přechod v časové škále zpět a nalezení zdrojů, které ovlivnily sledovanou práci stejně jako přechod v časové šká­le vpřed a zjištění jak publikovaná práce ovlivnila vědeckou komunitu a dále nalezení relevantních článků na základě obdobné struktury citací bez ohledu na obor. To vše činí z uvedeného produktu unikátní a ne­postra­datelný nástroj pro informační přípravu a realizaci výzkumu, vědy i výchovy. Přílohou Závěrečné zprávy jsou statistiky vypovídající o vyso­kém využití produktů především na pracovištích AV ČR a vysokých škol. Ústavy AV jsou motivovány k využití povinnými atestacemi a eva­luacemi. Obdobně vysoké školy, které produkt používají k dokumen­tování citačního ohlasu vědeckých prací v zahraničí (pro habilitační a jmenovací řízení) stejně jako pro vlastní vědeckou a pedagogickou práci. Zejména v prvním období řešení probíhala intenzivní prezentace a školení pro uživatele, vypracovány byly také české manuály pro uži­vatele (Šilhánek, Bartošek, Kalců). Ve druhém a třetím roce řešení byla testována možnost propojení na k plné texty (nad rámec smlouvy s pro­du­centem a tedy nikoliv jako cíl řešení); testování prokázalo prozatím nerealizovatelnost této možnosti.

 

Odborná úroveň řešení projektu:

Oponentní rada konstatuje, že projekt byl řešen na vysoké odborné úrovni.

 

Srovnatelnost řešeného projektu s obdobnými řešeními na analogické úrovni v ČR i v za­hra­­ničí:

Řešením oponovaného projektu se Česká republika zařadila mezi vyspělé země, schopné využívat současné technické i technologické možnosti a způ­soby zpracování a hodnocení vědeckých informací. V rámci ČR je projekt svým rozsahem a zaměřením ojedinělý.

 

 

Účelnost využití finančních prostředků:

Prostředky vynaložené na realizaci projektu odpovídají dosaženým výsledkům a jejich čerpání bylo účelné. Přebytek ve výši 11 mil.Kč (úspora dosažená vzhledem k příznivému kurzu Kč) byl využit se sou­hlasem zadavatele k částečné úhradě předplatného na další období.

Veškeré účetní doklady jsou uloženy na pracovišti nositele projektu/příjemce dotace.

 

Oponentní rada souhlasí s vyplacením finančních prostředků určených na odměny, konstatuje však, že z prostředků dotace nebyly nárokovány.

 

 

Hodnocení výsledků řešení projektu

V – vynikající výsledky (mezinárodního významu)

 



 

Příloha 2

 

 

Zápis ze závěrečného oponentního řízení

 

 

Název projektu:

Multilicence na databázi Journal Citation Reports

 

Nositel projektu: Knihovna Akademie věd České republiky

Řešitel projektu: PhDr. Ivana Kadlecová

Datum a místo konání oponentního řízení: 23. leden 2004, budova AV ČR, Národní 3, Praha 1

Doba řešení projektu, stanovená smlouvou/rozhodnutím

           – termín zahájení:  2001  

           – termín ukončení : 2003  

Posuzovaná etapa řešení projektu: poslední rok řešení, závěrečná

Zhodnocení průběhu, výsledků a splnění cílů řešení projektu stanovených smlouvou/rozhodnutím:

Průběh a výsledky řešení projektu:

Oponentní rada přijímá výsledky řešení projektu, tj. formou multilicence zpřístupnění unikátní databáze JCR, která uvádí bibliografická a biblio­metrická data k periodikům sledovaným ve WoS. Projekt je chápán jako doprovodný k projektu zpřístupnění Web of Science (jeho řešitelem je rovněž KNAV). Účelem JCR je být doplňujícím zdrojem pro sciento­metrické hodnocení primárních časopiseckých zdrojů na základě citační analýzy. Přístup k produktu z pracovních stanic uživatelů byl po celou dobu řešení zabezpečen ze serveru producenta; v roce 2003 pak došlo k reali­zaci přímého propojení JCR a WoS pod jednu společnou bránu jako Web of Knowledge.

 

Splnění cílů řešení projektu, stanovených smlouvou/rozhodnutím:

Oponentní rada konstatuje, že cíle projektu stanovené smlouvou byly splněny v plném rozsahu.

 

 

Využitelnost a využití výsledků řešeného projektu:

JCR umožňuje sledování citovanosti a užívání exaktních metod pro hodnocení výstupů z vědy. JCR jako zdroj citačních dat k více než 4.800 titulů periodik (zahrnují pří­rodní vědy, techniku i společenské vědy) umožňuje sledovat m.j. impact factor a jeho vývojový trend za 5 let a tím sledování kvalitativních měřítek publikovaných vědeckých prací. Jeho využití v oblasti infor­mačního zabezpečení a hodnocení vědy a výzkumu je nepostradatelné. Oponentní rada také oceňuje aktivní prezentaci JCR řešitelským pracovištěm v rámci přednášek a seminářů pro VŠ a vedení diplomových a doktorských prací z daného oboru.

 

Odborná úroveň řešení projektu:

Oponentní rada konstatuje, že projekt byl řešen na vysoké odborné úrovni. Technické zabezpečení přístupu pro členy konsorcia bylo bezproblémové.

 

Srovnatelnost řešeného projektu s obdobnými řešeními na analogické úrovni v ČR i v zahraničí:

Přínos výsledků oponovaného projektu je srovnatelný po stránce úrovně ře­šení s obdobnými řešeními ve vyspělých zemích. V rámci ČR jde o pro­jekt svým zaměřením a rozsahem ojedinělý, proto v podstatě nelze srovnávat.

 

Účelnost využití finančních prostředků:

Prostředky vynaložené na realizaci projektu odpovídají dosaženým výsledkům a jejich čerpání bylo účelné. Úspory, které vznikly vzhledem k příz­nivému kurzu Kč byly se souhlasem zadavatele využity k částečné úhradě předplatného pro další období.

Veškeré účetní doklady jsou uloženy na pracovišti nositele projektu/příjemce dotace.

 

Oponentní rada souhlasí s vyplacením finančních prostředků určených na odměny, konstatuje však, že z prostředků dotace nebyly nárokovány.

 

 

Hodnocení výsledků řešení projektu

V – vynikající výsledky (mezinárodního významu)