Vyšlo nové číslo Sociowebu 06 /2010

Vloženo dne:
01.06.2010
Červnové číslo Sociowebu je z větší části věnováno výsledkům výzkumu, který provedli v rámci praktik studenti druhého ročníku bakalářského studia sociologie a sociální politiky, resp. sociální antropologie FSV UK.

Výzkum si kladl za cíl zmapovat názorové stereotypy teenagerů v oblastech genderu, vztahu k etnikům a národnostním menšinám, k odlišné sexuální orientaci, k rozdílům mezi městem a venkovem, ke vnímání určitých profesí a vzdělanostních rozdílů a zjistit, čím jsou ovlivněny (rodiči, školou, kamarády, prostředím bydliště). Výzkum se týkal žáků osmých tříd a jim odpovídajících tříd víceletých gymnázií a proběhl během ledna a února tohoto roku zhruba ve 40 školách ve městech i na venkově. Šetření se účastnilo celkem 933 žáků, z toho 630 žáků základních škol a 303 žáků gymnázií. Výsledky tohoto výzkumu shrnuje příspěvek Stereotypy spojené s městem a venkovem, hodnocením povolání a vzdělání, bohatstvím a chudobou, dále příspěvky Genderové stereotypy, Etnické stereotypy a text Názory na odlišnou sexuální orientaci.

Tyto texty pak doplňují obecnější příspěvky, které tématicky s výzkumem názorových stereotypů teenagerů zprostředkovaně souvisejí. Nejprve je to stať Kateřiny Vojtíškové věnovaná výchově dětí z pohledu rodičů a učitelů a poté článek Jiřího Šafra věnovaný problematice vlivu ekonomického a kulturního kapitálu výchozí rodiny na socioekonomický status dnešních třicátníků.


Seznam článků tohoto čísla:

Stereotypy spojené s městem a venkovem, hodnocením povolání a vzdělání, bohatstvím a chudobou (Petra Dobešová, Anežka Hrabánková, Josef Petr, Bedřich Doležal, Ondřej Skoták, Radek Jelínek)
(Martina Harnachová, Markéta Haratická, Anna Krčková, Petr Pávek, Vítězslav Slíva)
Etnické stereotypy (MHana Märzová, Nikola Pflegerová, Michal Mikoláš, Pavlína Tvrdá, Kamila Machová, Terézia Tůmová)
Názory na odlišnou sexuální orientaci (L. Emmerová, V. Košťálová, T. Pícha, M. Sedláčková, A. Winzbergerová)
Dnešní výchova – k jakým hodnotám? (Kateřina Vojtíšková)
Vliv kulturního a sociálního kapitálu rodiny původu na socioekonomický status dnešních třicátníků (Jiří Šafr)

verze pro tisk seznam všech článků
www odkazy