Medaile Vojtěcha Náprstka 2009

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy v roce 2009 převzali 13. října z rukou předsedy Akademie věd ČR dlouholetá redaktorka Akademického bulletinu Sylva Daníčková, autorka a moderátorka pořadu Českého rozhlasu Meteor Jindra Jarošová a Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR, který mimo jiné spolupracuje s Českou televizí na pořadu o vědě Port.


oceneni_3
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Sylva Daníčková je herečka, překladatelka a redaktorka, známa je například ze svého působení konferenciérky na světové výstavě Expo 58, kde uváděla pořady Laterny magiky. Pro Akademický bulletin, oficiální periodikum AV ČR, vytvořila desítky článků a rozhovorů s předními vědci. Pro její rukopis je příznačná snaha dopátrat se a pojmenovat krásno v jakékoli lidské činnosti, obdiv a pokora k umění ducha. Mimořádnou pečlivostí při přípravě, studiem podkladů i respektem k dotazovaným osobnostem srozumitelně zprostředkovává čtenářům složité vědecké objevy a postupy.
V současné době vycházejí v nakladatelství Academia tři desítky jejích „vědeckých portrétů“ publikovaných v Akademickém bulletinu v průběhu uplynulých deseti let knižně pod titulem Skrytá tajemství vědy.  Kniha představí výběr špičkových osobností celého spektra české vědy.

sylva
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

První popularizátorka vědy pro vědce

Před několika lety se na mě Sylva Daníčková obrátila o radu – potřebovala krapet uvést do některých problémů z matematiky a teoretické fyziky. Chtěla totiž udělat pro Akademický bulletin rozhovory s Petrem Hájkem a Jiřím Bičákem. Ve dvou-třech příjemných hodinách jsem ze sebe vydal to nejlepší a cítil jsem se před ní –„pouhou“ historičkou – jako mistr světa. Pak Sylva začala moje myšlenky rozvíjet z humanistického, takříkajíc duchovního pohledu. To se pak opakovalo víckrát a já postupně pochopil způsob její práce – pronikat dovnitř věcí, které drtivá většina lidí z určité pohodlnosti chápe jako uzavřené, hotové, nepřístupné. Poeticky řečeno, Sylva se vydávala s Alenkou za zrcadlo. (Mimochodem, profesor Bičák některé její otázky klasifikoval jako „praštěné“, nicméně poté, co na ně přece odpověděl, vyžádal si tuším dvacet výtisků relevantního bulletinu pro své nejpokročilejší studenty.)

Pokud bych měl Sylvino dílo definovat nějak obecněji, řekl bych, že popularizuje vědu pro vědce. Vždyť kdo čte abíčko? Badatelé ústavů Akademie věd! Sylva pro ně nepopisuje jednotlivé objevy, jak bývá zvykem v médiích pro širokou veřejnost, ona představuje rovnou celé obory včetně jejich zásvětí, přičemž neomylně vyhmatává to, co je všem vědám společné, i to, co je pro jednotlivé obory specifické. Už více než deset let Sylva poodhaluje stavy, procesy a myšlenky na pomezí neorganického, organického a společenského světa, ona putuje (leč nebloudí!), substrátem, kde se myšlení obecně lidské kultivuje v myšlení vědecké.

Kdo nevěří, ať tam běží. Komu se zdá, že přeháním, nechť si přečte výbor ze Sylviných rozhovorů, který pod názvem Skrytá poselství vědy vyjde ještě letos v nakladatelství Academia.

FRANTIŠEK HOUDEK


Dr. Michael Londesborough je britský vědec pracující v Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR. Narodil se v roce 1978 v Londýně. V roce 1999 absolvoval chemii na University of Leeds ve Velké Británii, v roce 2002 na stejné univerzitě obhájil Ph.D. Posledních pět let provádí výzkum v Ústavu anorganické chemie AV ČR v Řeži, zaměřuje se na borany, karborany a metalakarborany. Třikrát vyhrál cenu pro české/slovenské mladé anorganické chemiky, spolupracuje na vzdělávacích projektech British Council v Praze, na popularizačních projektech Akademie věd ČR, České televize a Národního technického muzea. Zaměřuje se zejména na zpřístupňování vědy široké veřejnosti, vyučování mladých lidí a vytváření vztahů mezi mladými vědci ve Velké Británii a České republice. Michael Londesborough má vynikající dar řeči a neúnavnou chuť vysvětlovat přírodní zákony. Je spoluautorem a moderátorem televizního pořadu PORT, kde předvádí experimenty vysvětlující zákony fyziky a chemie takovým způsobem, že i laik zatouží po bílém plášti.

michael
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

PhDr. Jindra Jarošová je absolventkou Filozofické fakulty UK (historie, čeština). Pracovala jako historička v Malé pevnosti Terezín (dějiny druhé světové války) a v redakci Zdravotnických novin (dějiny medicíny). Od roku 1982 působí v Českém rozhlase 2 v redakci pořadu Meteor. Kromě rozhlasových pořadů připravila autorsky rozhlasové hry (Snílek, Přísahám) a publikovala historické knihy (Knihy svěcenců) a úspěšné tituly literatury faktu (Via lucis, Svatí kacíři). Za knihu Svatí kacíři, vydanou v roce 2000, získala Cenu Miroslava Ivanova za literaturu faktu.Pořady PhDr. Jindry Jarošové jsou zpracovány profesionálně a kvalitně, přesto přístupně široké veřejnosti. Zprostředkovávají nejnovější poznatky přírodních i společenských věd zejména ve vztahu člověk a krajina.

jarosova
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin




 

15.10.2009

OHLASY

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů