Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

František Gregor - entomolog a ilustrátor

 

Ani s nejdokonalejší současnou fotografickou technikou nelze dosáhnout tak vše­stranně výstižného zobrazení, jako to dokáže vědecká ilustrace. Ta má nadto ještě možnost korigovat individuální nedostatky, jimiž trpí např. některé jedinečné typové sbírkové exempláře. Ve vědecké ilustraci hmyzu i jiných tvorů se proto dává naprostá přednost malířskému ztvárnění před vědeckou fotografií. To vyžaduje nejen kres­lířský talent, ale i hluboké znalosti z entomologie i jiných oborů přírodních věd. Osob­nost Františka Gregora (*1926) v sobě spojuje obojí.
 
Profesně se celý život věnuje dvoukřídlým (Diptera) a kromě řady cenných po­z­nat­ků z jejich bionomie a ekologie přispěl i objevy nebo popisy několika nových druhů, např. Thricops tatricus, Meoneura milleri ad. Jeho velkou láskou jsou však také motýli, k jejichž studiu přistupuje stejně profesionálně a precizně jako ke dvou­křídlým, i když se jimi zabývá jen ve volném čase.
Své hluboké znalosti zejména ze světa hmyzu využívá a doplňuje také při tvorbě odborných ilustrací. O portrétování hmyzu říká: „Při zpracování sérií příbuzných dru­hů vidím, že kresby na křídlech motýlů jsou variacemi na jedno téma — jako v hudbě. Anebo jak se u jednotlivých druhů na jejich vzhledu zračí způsob jejich života a životní prostředí — jinak vypadají druhy stepní, lesní či vysokohorské.“
 
Jeho výborné akvarely vzbudily již během 50. let zájem ve vědeckých kruzích a začal dostávat nabídky na ilustrování entomologických děl ze zahraničí. Světovou proslulost si získal zejména sérií monografií Microlepidoptera Palaearctica vycházející v Rakousku a později v Německu. Sám ilustroval celkem 9 vydaných svazků (další dva jsou v tisku), což představuje barevné malby asi 3 800 jedinců. Z novějších publikací stojí za pozornost webová nabídka díla Zygaenid Moths of Australia 2004 (Vřetenušky Austrálie) z nakladatelství CSIRO, na jehož vzniku se František Gregor podílel. Kromě toho ilustroval některé botanické publikace, rád maluje také orchideje a krajiny.
 
V letošním ročníku Živy doprovázejí ilustrace Františka Gregora seriál Ivana Hrdého Fe­ro­mony v integrované ochraně rostlin.