Jihočeská univerzita udělila čestný doktorát Antonínu Holému a Eriku De Clercqovi

Jihočeská univerzita udělila dne 4. června 2009 v obřadní síni českobudějovické radnice čestný doktorát v oboru Molekulární a buněčná biologie světově uznávanému odborníkovi ve výzkumu a vývoji antivirových látek, antimetabolitů a antiparazitárních látek prof. Antonínu Holému a prof. Eriku De Clercqovi, světově uznávanému odborníkovi ve virologii, zejména v oblasti výzkumu a vývoje inhibitorů replikačních mechanismů virových patogenů.


Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

animace_holy

„Myšlenka udělit 'dual doctorate' Jihočeské univerzity dvojici světově proslulých badatelů, prof. Antonínu Holému z ÚOCHB AV ČR, v. v. i., a prof. Eriku De Clercqovi z Rega Institute for Medical Research, Catholic University, Leuven, Belgium, se zrodila mnohem dříve, než byla na začátku října 2008 zveřejněna zpráva AV ČR o úmyslu navrhnout prof. Holého na Nobelovu cenu,“ říká děkan Přírodovědecké fakulty JU prof. Libor Grubhoffer. „Důvodem pro náš návrh byla dlouhodobá podpora prof. Holého Přírodovědecké fakulty JU, potažmo Jihočeské univerzity a ústavů Akademie věd v Českých Budějovicích. Pan prof. Holý byl vždy připraven a ochoten přednášet u nás na fakultě při nejrůznějších příležitostech, zejména na letních školách a konferencích, velmi významným způsobem také přispěl k sestavení nového studijního programu Biological Chemistry jako společného přeshraničního oboru s Keplerovou univerzitou v Linci.“

S prof. Holým a jeho laboratoří tradičně spolupracují některé českobudějovické ústavy Akademie věd (Entomologický ústav, Parazitologický ústav, Ústav molekulární biologie rostlin) při testování a vývoji antivirovových látek/ antimetabolitů/ antiparazitárních látek. Prof. Erik De Clercq je dlouhá léta nejbližším zahraničním spolupracovníkem, kolegou a přítelem prof. Holého. Dosáhl naprosto výjimečného postavení ve virologii, zejména v oblasti výzkumu a vývoje inhibitorů replikačních mechanismů virových patogenů. Původním vzděláním lékař s úctyhodnými znalostmi medicinální/biologické chemie dosáhl světového renomé právě díky zásadním příspěvkům k racionální konstrukci léků s antivirovým účinkem, a také díky objasnění mechanismů, jakým syntetické látky/léky namířené proti virům působí.

Více na www.jcu.cz.

Hana Bumbová,
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů,
komunikace a propagace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

5.6.2009

OHLASY

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů