Budoucnost není na prodej

Několik stovek vědců a jejich sympatizantů protestovalo 6. října 2009 na náměstí Jana Palacha proti nekoncepční a netransparentní státní politice v oblasti vědy, kultury a vzdělávání. Podle organizátorů z iniciativy Věda žije! vyslovují politici podporu vědě jen formálně, ve skutečnosti ale konají pravý opak. Protesty vědců odstartovala v červnu vládní reforma financování vědy, podle níž by měla Akademie věd dostávat až o polovinu nižší dotace než dosud.

animace_budoucnost_neni_na_prodej

FOTO: STANISLAVA KYSELOVÁ, AKADEMICKÝ BULLETIN

Na přípravě již čtvrté demonstrace se kromě sdružení Věda žije! podílely také iniciativy Za Česko kulturní a Petiční výbor Za odpovědnou reformu. Mezi účastníky happeningu byly opět vidět transparenty s nápisy Výzkum bez vědy nefunguje, Budoucnost není na prodej či RVVI temno.

Vědci, profesoři, jejich studenti i umělci podpořili výzvu, aby vládní Rada pro výzkum, experimentální vývoj a inovace odstoupila, protože v ní zasedají lidé, kteří českou vědu propojují s ekonomickou sférou a snaží se „překlopit“ finance určené na základní výzkum do privátního sektoru.

Bývalý předseda Akademie věd ČR prof. Rudolf Zahradník vyjádřil přesvědčení, že v Radě zasedají lidé, kteří nemají s vědou nic společného. V světě jsou prý rady složené výhradně z odborníků a vědců.

Na akci také krátce vystoupila zpěvačka Lenka Dusilová, astronom a známý popularizátor vědy Jiří Grygar či bývalá poslankyně Táňa Fischerová. Mezi demonstranty zavítal i bývalý ministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška. Podle něj Česká republika podceňuje vědu a výzkum dlouhodobě.   

Tiskovou zprávu iniciativy Věda žije! čtěte zde.

O předchozích protestních akcích proti reformě financování vědy a výzkumu čtěte na webových stránkách Akademického bulletinu (1, 2, 3).  


red – s využitím ČTK

7.10.2009

OHLASY

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů