Kalendář akcí

Dnes < 2010 >  < červenec > 
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Akademický bulletin

abicko

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

 

AV ČR  › O AV ČR  › Základní informace  › Dokumenty  › Anotace  › 2006

9. Sekce humanitních a filologických věd
Seznam anotací:
  1. Kultura - společnost - tradice II
  2. Janáčkovy záznamy hudebního a tanečního folkloru
  3. Vesnická sídla a kulturní krajina na Táborsku v 15. - 19. století
  4. Die Rezeption der aristotelischen Philosophie der Ehe. Von Robert Grosseteste bis Bartholomäus von Brügge (1246/7-1309)
  5. Hegels Einleitung in die Phänomenologie des Geistes
  6. Interpretace a subjektivita
  7. Thomas Balthasar Janovka, Clavis ad thesaurum magnae artis musicae
  8. Sebrané spisy Jana Patočky, sv. 12. Češi I + II
  9. Anarchismus. Svoboda proti moci
  10. Problémy sémantiky
  11. Hidžra. Náboženská emigrace v dějinách islámských zemí
  12. Učebnice sanskrtu
  13. Čtyřicet homilií Řehoře Velikého na evangelia v českocírkevněslovanském překladu
  14. "Skit" Praga. 1922-1940
  15. Slovenská prozódia a verzifikácia v rukopise Štefana Krčméryho
  16. Dějiny české literatury 1945-1989; Díl III. (1958-1969)
  17. Citlivé město (eseje z mytopoetiky)
  18. V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích
  19. Český jazykový atlas 5
  20. K pramenům slov (Uvedení do etymologie)
  21. McDonald's - tak trochu jiná kultura?



9.1 Kultura - společnost - tradice II
Uherek, Z. (ed.), Etnologický ústav

Publikace shrnuje dosavadní poznatky k vybraným oblastem studia kontaktních situací, migračních skupin, etnických procesů a dějin etnologie v českých zemích. Jednotlivé kapitoly se zaměřují na význačné etnologické aktivity a výsledky, k nimž dospěli nejen dřívější a současní pracovníci Etnologického ústavu AV ČR, ale i jejich oboroví kolegové z dalších institucí. Jsou věnovány německé menšině v českých zemích a dějinám německy psaného národopisu v Čechách; novoosídleneckému pohraničí; současné romistice; problému komunikace s vietnamskými imigranty; studiu řízených migrací, které proběhly z krajanských komunit na Ukrajině a v Kazachstánu v 90. letech 20. století.

8kultura.jpg
Titulní strana souhrnné publikace k etnickým procesům a dějinám etnologie v českých zemích.


Uherek, Z. (ed.): Kultura - společnost - tradice II. Praha, Etnologický ústav AV ČR, Praha 2006, 221 s.




9.2 Janáčkovy záznamy hudebního a tanečního folkloru
Procházková, J., Etnologický ústav

Monografie je první dílem připravené třídílné edice, která si klade za cíl zpracovat danou problematiku v komplexu známých i zcela nových informací. Děje se tak na základě studia materiálů z janáčkovských sbírek v Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea v Brně a ze sbírek brněnského pracoviště Etnologického ústavu AV ČR.

Kniha podává přehled o historických okolnostech a institucionálním zázemí Janáčkových aktivit na poli sběratelství, objasňuje jeho metodu sbírání a konkrétní kontakty do terénu. Jednotlivé lokality, kde byl folklorní materiál zachycen a popsán, jsou přiblíženy v rámci etnografických regionů a oblastí. Obrazové přílohy se snaží v maximální míře zdokumentovat prostředí hudebních a tanečních produkcí, hudební nástroje a nositele folkloru. V přílohách se nacházejí mapy, chronologické soupisy Janáčkových sběratelských a folkloristických aktivit. Druhý a třetí díl edice budou obsahovat vlastní záznamy s komentáři k jednotlivým písním a tancům a s odkazy do Janáčkova díla.

8zaznamy.jpg


Procházková, J.: Janáčkovy záznamy hudebního a tanečního folkloru. I. Komentáře. Etnologický ústav AV ČR, Brno 2006, 452 s.




9.3 Vesnická sídla a kulturní krajina na Táborsku v 15. - 19. století
Dohnal, M., Etnologický ústav

Studie analyzuje historické uspořádání sídel a kulturní krajiny v katastrech vybraných obcí v táborském regionu. Časový rozsah práce lze vymezit zhruba 15. stoletím a 30. lety 19. století. Práce přispívá na příkladě analýzy zvoleného území k lepšímu poznání historického vývoje vesnického osídlení v Českých zemích a současně k řešení aktuálních klíčových metodických problémů historické geografie a historické etnologie.

8sidla.jpg


Dohnal, M.: Vesnická sídla a kulturní krajina na Táborsku v 15. - 19. století. Národopisná knižnice 41. Etnologický ústav AV ČR, Praha 2006, 351 s.




9.4 Die Rezeption der aristotelischen Philosophie der Ehe. Von Robert Grosseteste bis Bartholomäus von Brügge (1246/7-1309)
Blažek, P., Filozofický ústav

Kniha se zabývá středověkou recepcí Aristotelovy filosofie manželství, známé v latinském středověku od 13. století prostřednictvím tehdy znovuobjevené Nikomachovy Etiky, Politiky a tzv. pseudo-aristotelské Ekonomiky (která byla tehdy považována za autentický spis Aristotela). Autor knihy ukazuje, jak byly ve středověku názory na manželství obsažené v těchto třech spisech interpretovány a jak byly používány při vytváření nových, filosofických a teologických diskursů o manželství. Jádro knihy tvoří rozbor dosud nepublikovaného a značně opomíjeného komentáře k pseudo-aristotelské Ekonomice od Bartoloměje z Brugg (1309).

Blažek, P.: Die Rezeption der aristotelischen Philosophie der Ehe. Von Robert Grosseteste bis Bartholomäus von Brügge (1246/7-1309) (Studies in Medieval and Reformation Traditions. History, Culture, Religion, Ideas 117), Leiden - Boston: Brill Academic Publishers. Vyšlo v prosinci s vročením 2007, 442 s.




9.5 Hegels Einleitung in die Phänomenologie des Geistes
Karásek, J., Kuneš, J., Landa, I. (eds.), Filozofický ústav

Kapitola "Úvod" v Hegelově Fenomenologii ducha zaujímá zvláštní postavení. Hegel v ní formuluje nejen teze a cíle svého díla, ale i jeho systematická východiska. Z těchto důvodů může být považována za jeden z klíčových Hegelových textů, ve kterém se objasňuje jeho pojetí filosofie. V hegelovském bádání nebylo této kapitole dosud věnováno žádné obsáhlejší zkoumání. Úkolem knihy je tento nedostatek odstranit.

Karásek, J., Kuneš, J., Landa, I. (eds.): Hegels Einleitung in die Phänomenologie des Geistes. Würzburg, Königshausen & Neumann 2006, 258 s.




9.6 Interpretace a subjektivita
Koťátko, P., Filozofický ústav

Hlavním tématem knihy je vztah mezi vnější podmíněností myšlenkových a komunikativních aktů a jejich subjektivitou. Výchozí otázka zní, v jakém smyslu je individuální subjekt zdrojem obsahů svých postojů a svých promluv, platí-li, že do vymezení těchto obsahů podstatně zasahuje jeho fyzické prostředí, pojmový repertoár jeho společenství a jazykové konvence. Autor vstupuje do diskusí probíhajících v současné analytické filosofii mysli a filosofii jazyka, zejména do sporu mezi internalistickou a externalistickou konstrukcí obsahu propozičních postojů (jako jsou přesvědčení, záměry či přání) a mezi individualistickým a konvencionalistickým pojetím významů promluv. Zaměřuje se na subjektivní stránku myšlení a komunikace, kterou považuje za neredukovatelnou, a na způsoby interpretace, které ji zachycují. Zabývá se i podobou, kterou má spor mezi intencionalisty a konvencionalisty ve sféře literární interpretace: v této souvislosti obhajuje jistý pojem literárního díla a jisté pojetí vztahu díla a textu.

Koťátko, P.: Interpretace a subjektivita. Filosofia, Praha 2006, 512 s.




9.7 Thomas Balthasar Janovka, Clavis ad thesaurum magnae artis musicae
Matl, J., Filozofický ústav

Publikace "Clavis ad thesaurum magnae artis musicae - Klíč k pokladu velikého umění hudebního" kutnohorského rodáka a pražského varhaníka Thomase Balthasara Janovky je první kritickou edicí tohoto stěžejního díla evropské hudební lexikografie, prvního výkladového hudebního slovníku z období baroka, vydaného r. 1701 tímto známým varhaníkem pražského týnského chrámu. Text edice i český překlad a komentář přinášejí cenné informace o dobové hudební teorii, estetice, užívaných nástrojích a jejich užití a poznatky o dobové interpretační praxi, hudebních formách atd. Vydání obsahuje kritickou edici latinského textu Clavis a notových příkladů, český překlad, kritický aparát, obsáhlá testimonia, komentář a rejstříky. Edici doprovází obsáhlá studie v češtině a angličtině o autorovi s analýzou jeho díla.

Matl, J.: Thomas Balthasar Janovka, Clavis ad thesaurum magnae artis musicae - Tomáš Balthasar Janovka, Klíč k pokladu velikého umění hudebního. K vydání připravil, komentářem a testimonií opatřil a z latinského originálu přeložil Jiří Matl. Spolupracovali Michael Pospíšil a Jiří Sehnal. Notové příklady přepsal a komentářem opatřil Michael Pospíšil, Praha, KLP 2006, 387 + CXXIV s.




9.8 Sebrané spisy Jana Patočky, sv. 12. Češi I + II
Sebrané spisy Jana Patočky, Filozofický ústav

Soubor textů k českým dějinám a české filosofii. První svazek obsahuje práce publikované za autorova života. Kromě jednotlivých studií k danému tématu obsahuje svazek knihu O smysl dneška, která šla krátce po svém vydání v roce 1971 do stoupy, dále pak významné studie o Masarykovi, texty spjaté s Chartou 77, jakož i celou řadu kratších článků, úvah a glos k českým osobnostem minulosti i nedávné současnosti. Druhý svazek obsahuje práce z pozůstalosti, které z různých důvodů nebyly publikovány za autorova života. Svazek obsahuje například obsáhlou studii o Masarykově angažmá v tzv. Hilsnerově aféře, přednášky o "příspěvku českých zemí k modernímu vědeckému ideálu" proslovené v šedesátých letech v Lovani a nedokončenou stať Co jsou Češi, v níž se zamýšlí nad smyslem českých dějin. Svazky připravili k vydání K. Palek a I. Chvatík.

Sebrané spisy Jana Patočky, sv. 12. Češi I., Praha 2006, 901 s.; sv. 13: Češi II, Praha, Filosofia a Oikúmené 2006, 500 s.




9.9 Anarchismus. Svoboda proti moci
Tomek, V., Filozofický ústav

Tato rozsáhlá práce je mapou vývoje anarchistických idejí od jejich náznaků ve starověké a křesťanské tradici až do současnosti. Zabývá se již hnutími a mysliteli, které by bylo možné označit za předchůdce anarchismu. Přibližuje jeho první zakladatele a klasiky v průběhu 19. století. Dále publikace sleduje utváření moderního anarchismu od konce 19. století až po jeho podoby ve 20. století. Práce se zabývá vývojem anarchismu nejen v jeho koncepcích a jeho významných osobnostech, ale i v podobách jeho hnutí od vlny teroristických atentátů a anarchistického vlivu v odborovém hnutí přes jeho působení v revolucích v Rusku, Mexiku a Španělsku a jeho oživení v šedesátých letech 20. století až k soudobým podobám anarchismu ve feministickém hnutí, v ekologických koncepcích či v antiglobalizačním hnutí. Publikace rovněž zahrnuje peripetie současného českého anarchismu. Vhodným doplňkem k této publikaci je autorova práce Průvodce anarchismem. Myšlenky, proudy, osobnosti, Praha 2006, 552 s. (ve spolupráci s O. Slačálkem)

Tomek, V.: Anarchismus. Svoboda proti moci, Praha, Vyšehrad 2006, 672 s.




9.10 Problémy sémantiky
Tondl, L., Filozofický ústav

Tematika významu znaků, slov a problémy sémantiky a komunikace zaujala autora této práce již v prvních letech jeho vysokoškolských studií, tj. v době krátce po druhé světové válce. V padesátých letech patřila tato tematická sféra spolu s kybernetikou, genetikou a řadou dalších oblastí a koncepcí vědy dvacátého století k zatracovaným a ideologicky škodlivým, a proto zakázaným. Také autorovy práce v padesátých letech byly podrobeny ideologické kritice, což vedlo k vynucenému odchodu z Filozofické fakulty Karlovy univerzity. Tím více autor uvítal pozvání tehdejší nejmladší generace našich lingvistů a filologů k přednáškám o problémech logické sémantiky. První česká verze shrnující uvedené série přednášek byla pojata jako úvod do logické sémantiky, jako seznámení s výsledky významných průkopníků sémantiky, jako výklad klíčových pojmů a principů této oblasti. Záhy vyvstal i zájem v zahraničí, který byl stimulován také mezinárodní solidaritou. Tak vznikla rozšířená vydání s několika novými kapitolami, které již shrnovaly vlastní výzkumné výsledky, mj. kapitoly o aplikacích sémantické informace, o sémantice preferenčních postojů, sémantice grafické komunikace. Ruské vydání připravila skupina ruských logiků (A. I. Ujomov aj.), anglické vydání inicioval R. Cohen ve známé edici Bostonských studií z filosofie vědy.

Tondl, L.: Problémy sémantiky. Praha, Karolinum 2006, Prameny k dějinám českého myšlení, 413 s.




9.11 Hidžra. Náboženská emigrace v dějinách islámských zemí
Mendel, M., Orientální ústav

Předmětem této monografie je společenský jev, který se objevuje v dějinách tří velkých monoteistických náboženských systémů. Spočívá v rozhodnutí náboženské pospolitosti, jež sdílí společné duchovní (politické) hodnoty a formy rituální praxe, vystěhovat se a vyjádřit tak negativní vztah ke svému okolí, jež je touto pospolitostí většinou hodnoceno jako nepřátelské, případně "bezvěrecké". Dotyčná náboženská komunita se zpravidla usadí na jiném místě, jež si definuje v náboženských (ideologických) kategoriích a na němž se její příslušníci cítí bezpečněji a svobodněji. Perspektivou komunity pak může být pouze izolace a klid na vzorové plnění příkazů víry, ale také vize upevnění vlastních pozic v náboženském a politickém smyslu, po němž by mělo následovat šíření víry (misií nebo silou) v zájmu reformy, resp. nápravy aktuálních společenských, etických a politických poměrů.

Mendel, M.: Hidžra. Náboženská emigrace v dějinách islámských zemí. OÚ AVČR, Praha 2006, 388 s.




9.12 Učebnice sanskrtu
Zbavitel, D., Strnad, J., Orientální ústav

Učebnice vycházející metodicky a do značné míry i textově z dnes již klasických Bühlerových Leitfaden für den Elementarcursus des Sanskrit (Vídeň 1883) podává v padesáti pěti lekcích výklad gramatiky a základní slovní zásobu, jež jsou nutné pro porozumění sanskrtské próze a poezii středního stupně obtížnosti. Každá lekce začíná výkladem gramatické látky, pokračuje cvičnými větami v sanskrtu a překladem z češtiny do tohoto jazyka a končí slovníčkem nových slov. Studující si může ověřit správnost svého překladu v připojeném Klíči, a to i u kontrolních lekcí, jež jsou zařazeny za každým desátým oddílem. Součástí učebnice je i sanskrtsko-český a česko-sanskrtský slovníček, jenž obsahuje veškerou slovní zásobu lekcí i slovíčka nutná k překladovým cvičením z češtiny do sanskrtu. Na konci učebnice jsou připojeny bibliografické údaje se stručnými charakteristikami prací vhodných k dalšímu studiu a přehledné tabulky častěji se vyskytujících slovesných kořenů a z nich odvozených tvarů. Učebnice je určena studujícím indologických oborů na FF UK, posluchačům kurzů na Jazykové škole v Praze, jakož i zájemcům-samoukům z řad širší veřejnosti.

Zbavitel, D., Strnad, J.: Učebnice sanskrtu. Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum, Praha 2006, 245 [+14] s.




9.13 Čtyřicet homilií Řehoře Velikého na evangelia v českocírkevněslovanském překladu
Konzal, V., Slovanský ústav

Po dobu téměř dvou staletí se ze zakletí v neprobádaných středověkých rukopisech postupně vysvobozují písemné památky českého 10. a 11. století, sepsané českou variantou církevněslovanského jazyka. Edice Čtyřiceti homilií na evangelia (latinský originál Řehoře I. Velikého pochází z konce 6. století, českocírkevněslovanského překladu ze slovanské éry Sázavského kláštera z 11. století) představuje vyvrcholení dosavadního zkoumání dějin nejstaršího slovanského spisovného jazyka na našem území. "Editio princeps", tj. první, průkopnické vydání nejrozsáhlejšího českocírkevněslovanského textu (328 folií o 4 sloupcích textu) umožní definitivní popis jazyka i zhodnocení významu pro rozvoj českého literárního jazyka a české kultury. Edici provázejí kritické vysvětlivky, výklady, přehledy a tabulky.

Konzal, V.: Čtyřicet homilií Řehoře Velikého na evangelia v českocírkevněslovanském překladu (Sancti Gregorii Magni, Romani pontificis, XL Homiliarum in Evangelia in versione bohemo - slavonica). Slovanský ústav v nakladatelství Euroslavica, Praha 2006, XIV + 684 stran




9.14 "Skit" Praga. 1922-1940
Slovanský ústav

Publikace je věnována jednomu z nejznámějších literárních sdružení mladé ruské emigrace, jež působilo na území meziválečného Československa a jež patřilo k výrazným jevům ruského literárního porevolučního exilu v Evropě. Sborník poprvé všestranně představuje a hodnotí dlouhodobou činnost početné literární skupiny (36 členů), vedené A. L. Bémem, literárním vědcem a kritikem světového významu, pedagogem a veřejným činitelem. Rozsáhlá úvodní studie podrobně popisuje téměř dvacetiletou rozmanitou činnost pražského sdružení a nastiňuje tvorbu jeho členů. Sborník zasazuje tento výjimečný kulturních jev do kontextu dějin jak ruské porevoluční emigrace, tak i dějin první Československé republiky, ale i evropských kulturních styků 20. - 30. let minulého století. Publikace je zpracována na základě materiálu četných českých a zahraničních archivních zdrojů, soukromých sbírek. Součástí publikace je antologie básníků a prozaiků sdružení, jejich podrobné životopisy, dokumentační celek (fragmenty protokolů zasedání, teze proslovů A. L. Béma k veřejným vystoupením sdružení, vzpomínky, humoristické texty účastníků), rozsáhlý, dosud nepublikovaný obrazový a fotografický materiál. Kniha je opatřena jmenným rejstříkem a úplnou knižní bibliografií členů sdružení. Napsána je v ruštině.

"Skit" Praga. 1922-1940. Antologija - Biografii - Dokumenty. Moskva: Russkij puť 2006, 768 s.




9.15 Slovenská prozódia a verzifikácia v rukopise Štefana Krčméryho
Zelenková, A., Slovanský ústav

Rukopis rozsiahlej štúdie Štefana Krčméryho Možnosti československej prozódie z roku 1935, ktorý sa našiel v súkromnej pozostalosti českého literárneho historika Alberta Pražáka, zahŕňa autorove verzologické štúdie napísané najmä na začiatku 30. rokov a publikované väčšinou v Slovenských pohľadoch. Krčméry v nich obhajoval veršovú techniku štúrovskej poézie, ktorá vychádzala z romantickej estetiky a jej folklórneho základu. Vyšiel z teoretických názorov T. Milkina a polemizoval s Vlčkovou vedeckou školou, ktorá videla vrchol slovenského básnictva v sylabotónickom verši P. O. Hviezdoslava a odmietala uznať umelecké kvality štúrovskej poézie. Krčmérymu išlo zároveň o estetickú rehabilitáciu prozódie sylabického verša romantického obdobia.

V pripojenej štúdii Krčméry a teória verša v česko-slovenskom kontexte medzivojnového obdobia je analyzovaný autorov prínos k vymedzeniu slovenských prozodických systémov z rytmickej stránky. Zaoberá sa aj premenlivým vzťahom Š. Krčméryho a A. Pražáka, ktorý sa vyvíjal od kritickej polemiky až ku vzájomnému uznaniu a rešpektovaniu. S tým súvisí aj interpretácia Krčméryho postojov k českému kultúrnemu prostrediu (obhajoba doktorátu v roku 1930, vzťah k T. G. Masarykovi atď.). V Textových prílohách sú uverejnené doteraz nepublikované materiály (Krčméryho vlastný životopis, posudky k dizertačnému konaniu Š. Krčméryho a jeho korešpondencia s českými literátmi J. Vlčkom, V. Tillem a A. Pražákom).

Zelenková, A.: Slovenská prozódia a verzifikácia v rukopise Štefana Krčméryho (1935). (Práce Slovanského ústavu, Nova řada, svazek 21), Praha: Euroslavica 2006, 140 s.




9.16 Dějiny české literatury 1945-1989; Díl III. (1958-1969)
Janoušek, P. a kol., Ústav pro českou literaturu

Třetí díl Dějin české literatury 1945-1989 je součástí rozsáhlého projektu mapujícího osudy české literatury v éře komunismu; navazuje na první dvě části celku již odevzdané k tisku do nakladatelství Academia.

Třetí díl zachycuje proměny české literatury od konce padesátých let do nástupu normalizace. Je tedy věnován období, které v českém povědomí zůstává jako tzv. zlatá šedesátá a je spojováno s politickým uvolněním, s výraznou společenskou rolí, kterou tehdy literatura sehrávala, a také s mnoha význačnými literárními díly, jež tehdy vznikla, respektive byla vydána.

Dějiny vycházejí z tradičního členění literatury na poezii, prózu a drama; jsou psány formou literárněhistorického přehledu. Soustřeďují se na zachycení celé šíře dobové literární produkce (a to nejen umělecké beletrie pro dospělé, ale i literatury faktografické, populární a literatury pro děti a mládež), souběžně však kladou důraz i na uměleckou hodnotu jednotlivých děl a jejich schopnost oslovit dnešního čtenáře. Vzhledem k podmínkám, v nichž česká literatura druhé poloviny dvacátého století vznikala a byla recipována, věnují nemalou pozornost také problematice literárního života a jeho kulturním a politickým souvislostem. V porovnání s jinými literárními dějinami je pak neobvykle mnoho prostoru věnováno také sekundárnímu životu literatury v médiích, ve filmu, rozhlase a televizi.

Dějiny české literatury 1945-1989 mají aspiraci stát se základní literárněhistorickou příručkou k danému období a východiskem pro jeho další, detailnější studium.

Janoušek, P. a kol.: Dějiny české literatury 1945-1989; Díl III. (1958-1969) http://www.ucl.cas.cz/texty.html




9.17 Citlivé město (eseje z mytopoetiky)
Hodrová, D., Ústav pro českou literaturu

V monografii není město sledováno jen jako téma či pozadí literárních děl, ale především jako charakteristický a jedinečný způsob existence ve světě a reflexe světa. V tomto smyslu se výklad v 1. části - Čtení a psaní města - ubírá od pokusu vymezit specifičnost "textu" města k způsobům "psaní" města (text-proud a text tkaný); v kapitole Město v síti textů je sledována dynamika města, jeho obrazů v síti textů se zvláštní pozorností k tzv. pražskému (kon)textu. Ve 2. části - Chůze městem - se výklad zabývá toposy spjatými s chůzí, tímto důležitým způsobem čtení i psaní města (chodec každodenní a "jiný", mytický, dvojník, zavržený chodec aj.). Vše směřuje k části třetí - Obývání města -, ve které se na základě analýzy významných podob, "poloh" a metafor města (např. město-podsvětí, "temná noc" města) rýsuje archetypální, "hlubinné" pojetí města. To plyne z hypotézy niterného propojení a soubytí obyvatel s městem - obyvatel, kteří město "čtou" a "píšou" nejen budováním města, ale i svou existencí a prožíváním, a města, které zdaleka není pouze inertní hmotou, ale dynamickým a "cítícím" celkem, subjektem svého druhu. Tento subjektivní aspekt města se projevuje i ve způsobu, jímž je text o městě napsán.

Hodrová, D.: Citlivé město (eseje z mytopoetiky). Praha, Akropolis 2006, 480 s.




9.18 V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích
Zizler, J., Hruška, P., Machala, L., Vodička, L., Ústav pro českou literaturu

Příručka předkládá profily více než osmdesáti básnických, prozaických a dramatických děl, která poprvé vstoupila do kontextu českého literárního vývoje až po roce 1989, ať už prvním vydáním, nebo takovým uspořádáním, které z nich vytvořilo výrazně nový a původní celek. Kromě prací autorů dnes již klasických dostali významné místo zástupci literatury experimentální či tzv. postmoderní i nejpozoruhodnější mladí debutanti dekády. Soubor interpretací doplňují čtyři syntetizující studie snažící se postihnout vývojové procesy období z hlediska obecných tendencí i vývoje jednotlivých druhů. Každá interpretace je doplněna ukázkou z díla, koláží reflexí, vyjádřením autora, informací o překladech, adaptacích, oceněních i bibliografií předmětu. Takto komponovaný celek by měl čtenáře důkladně orientovat v postavení díla ve všech souvislostech a poskytnout mu souřadnice k dalšímu studiu.

Zizler, J., Hruška, P., Machala, L., Vodička, L.: V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích. V tisku.




9.19 Český jazykový atlas 5
Kolektiv dialektologů, Ústav pro jazyk český

Pětisvazkový Český jazykový atlas (ČJA) podává prostřednictvím map a propracovaných komentářů první úplný obraz územního rozrůznění našeho národního jazyka. První tři svazky postihují diference v slovní zásobě, čtvrtý svazek je věnován tvarosloví. Pátý, závěrečný díl ČJA obsahuje pět částí: část hláskoslovnou, část věnovanou syntaktickým jevům, část pojednávající o adverbiích, část zpracovávající dodatečný výzkum ve městech (novější pojmenování reálií spjatých převážně s městskou kulturou a na pojmenování slangového charakteru) a závěrečnou část přinášející mapy izoglosových svazků. V ní se na základě izoglos ze všech pěti dílů ČJA představuje nový, detailnější pohled na naše nářečí. Mimo jiné se zde ukazuje na souvislosti průběhu svazků izoglos s dějinami nositelů jazyka, s různými starými administrativními, správními a dalšími hranicemi, jež bránily společenskému styku nositelů nářečí, uvádějí se též některé příčiny vzniku jazykových hranic a odhalují se jak vztahy mezi nářečními skupinami, tak vztahy mezi obyvatelstvem. Atlas má nenahraditelnou hodnotu pro další jazykovědná bádání, zejména pro zkoumání vývoje jazyka.

8mapa.jpg
detailní pohled z hlediska nářečí


Kolektiv dialektologů ÚJČ AV ČR: Český jazykový atlas 5. Academia, Praha 2006, 680 s., 462 mapy, 5. svazek




9.20 K pramenům slov (Uvedení do etymologie)
Večerka, R., Erhart, A., Havlová, E., Janyšková, I., Karlíková, H., Ústav pro jazyk český

Publikace přináší dějiny etymologie jako specifické jazykovědné disciplíny a podává přehled základních principů a pracovních postupů etymologické práce. Vymezuje pravidla, která každý etymolog musí ve svém bádání dodržovat, aby jeho výklady nepřestaly být věcně přijatelné. Probírá postupně změny hláskové, morfologické a sémantické, které etymolog musí brát v úvahu, a uvádí též konkrétní postupy při hledání slov. V bohatém výběru obsahuje též literaturu předmětu, aby tak zájemcům otevřela možnost dalšího podrobnějšího poučení. Vedle rejstříku věcného a jmenného je publikace vybavena objemným rejstříkem slovním.

Publikace je určena širokému okruhu čtenářů, a to jak filologicky školených, tak bez filologického vzdělání. Má jim usnadnit užívání etymologických slovníků a další etymologické literatury a bezpečné porozumění výkladům v nich obsaženým.

Večerka, R., Erhart, A., Havlová, E., Janyšková, I., Karlíková, H.: K pramenům slov (Uvedení do etymologie). Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2006, 355 s.




9.21 McDonald's - tak trochu jiná kultura?
Pravdová, M., Ústav pro jazyk český

Cílem knihy je na příkladu firmy McDonald's ukázat, jaký sociokulturní vliv má působení globálních korporací na spotřebitele, jaké autority, hodnoty či symboly jsou v jejich reklamě propagovány a jakých jazykových prostředků využívají k přesvědčování místního publika. V reklamách přejímaných ze zahraničí se národní jazyk uplatňuje jako nezbytný nástroj "lokalizace". Práce je pojata interdisciplinárně: využívá poznatků lingvistiky, sociologie, filozofie, psychologie a dalších oborů, které mohou významně přispět k výzkumu globální kultury a reklamy.

Případová studie o značce McDonald's a její reklamě vychází z podrobné analýzy rozsáhlého množství konkrétních reklamních prostředků, zvláště televizních spotů, její výsledky však mají platnost širší, vypovídají o obecných rysech současné české reklamní, resp. marketingové komunikace. Značná část výkladu se soustřeďuje na možnosti využití jazyka pro účely argumentativního přesvědčování, emocionálního působení a vytváření kontaktu mezi autorem a příjemci sdělení.

Základem studie je důkladná kvantitativní obsahová analýza navazující na poznatky, které česká kvantitativní lingvistika za posledních padesát let shromáždila.

Pravdová, M.: McDonald's-tak trochu jiná kultura? Karolinum, Praha 2006, 248 s
 

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast