Věda pro život

Cela Animace VPZ
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

  Předseda Akademie věd České republiky prof. Jiří Drahoš zahájil výstavu Věda pro život, která představuje výsledky rozmanité badatelské práce vědeckých ústavů naší největší výzkumné instituce. Koncept výstavy poukazuje na čtyři hlavní oblasti – tradici, výsledky, mezinárodní spolupráci a budoucnost vědecké činnosti Akademie věd ČR. „Naší prací je věda. Je těžké vyčítat špičkovému fyzikovi, biologovi, genetikovi, historikovi, že netráví deset hodin měsíčně, aby někomu dokazoval, že jeho práce má smysl a bude z toho mít užitek celá společnost. Netvořili jsme tuto výstavu pro ty, kdo pochybují, zda se investice do základního výzkumu vyplatí, ale pro ty, které zajímá, kam až sahá excelence naší vědy,“ uvedl prof. Jiří Drahoš.

Výstava v přízemí hlavní budovy Akademie věd ČR na Národní 3 je otevřena v pracovní dny od 9. září do 23. října 2009 vždy od 9.00 do 18.00 hod.

- - -
Stanovisko AV ČR ke Kulatému stolu o budoucnosti české vědy.

!!!NOVĚ!!! – Prohlášení fóra Věda žije! k závěrům Kulatého stolu. 
- - -
Fakta o krizi (nejen) České vědy

Prestižní časopis Nature (460: 1079) zveřejnil dopis vědců z Akademie věd ČR o financování vědy v ČR. Text v plném znění otiskly Lidové noviny.

Vraždění české vědy 
Jak udělat z České republiky vědeckou velmoc? 
Co to je a k čemu vůbec věda je čili Stručný průvodce pro daňového poplatníka.
Vědní politika ČR: přímou cestou k mezinárodní blamáži. 
Jak se mají a co zkoumají firmy.

12.7.2010 Kanadský dirigent připomněl Josefa Hlávku

Při příležitosti státního svátku Kanady zahájil letos 1. července na zahradě rezidence kanadského velvyslanectví na Hadovce v Praze 6 pěvecký sbor Grand Philharmonic Choir z Kitcheneru-Waterloo evropské turné. V čele správní rady sboru stojí prof. Tony Martinek, s nímž jsme přinesli rozhovor v červnovém čísle Akademického bulletinu ( http://abicko.avcr.cz/cs/2010/06/04/V_medicine.html/).

  8.7.2010 Dvousté výročí narození Karla Hynka Máchy

V listopadu letošního roku si připomeneme význačné máchovské jubileum – dvě stě let od narození jednoho ze zakladatelů českého romantismu a moderní české poesie. K oslavám tohoto – pro českou kulturu – významného výročí připravila Obec spisovatelů ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví, Národní knihovnou či také s Ústavem pro českou literaturu AV ČR Rok Karla Hynka Máchy 2010.

  2.7.2010 Úspěchy českých vědců připomíná kongres Společnosti pro vědy a umění

Město Tábor hostí ve dnech od 27. června–3. července t. r. 25. mezinárodní kongres Společnosti pro vědy a umění, jehož hlavním tématem jsou Příspěvky Čechů a Slováků vědě a technologii 21. století. Podle předsedy SVU dr. Karla Rašky by konference ráda poukázala na to, že „vklad českých a slovenských vědců světové vědě není zanedbatelný a nemáme se za co stydět.“

  1.7.2010 Divy přírody v centru Prahy

K oslavám Mezinárodního roku biodiverzity se 22. června 2010 přidala také putovní výstava velkoformátových fotografií přírodních scenérií a zvířat ze 48 zemí Evropy Wild Wonders, kterou hostí pražské Alšovo nábřeží u Rudolfina.

  30.6.2010 Každý objev otevírá nové otázky

Časopis VISIONS vydávaný společností Siemens přináší rozhovor s prof. Václavem Pačesem z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. V PDF verzi si jej můžete prohlédnout zde.

  30.6.2010 Bez orální historie by zůstalo hodně věcí zapomenuto

Úsilí českých orálních historiků se naplnilo: Praha hostí ve dnech 7.–11. července prestižní 16. Mezinárodní kongres orální historie Praha 2010, na němž se setká na 550 delegátů z 56 zemí světa. Podle předsedy organizačního výboru konference Miroslava Vaňka je kongres jedním z největších, který se v oblasti společenských věd v Praze po roce 1989 koná.

  28.6.2010 Poděkování zaměstnancům Akademie

Dlouholetou a obětavou práci pro ústavy Akademie věd ČR vyzdvihl 23. června 2010 prof. Jiří Drahoš, když v komorní atmosféře předal Děkovné listy 12 pracovníkům, kteří přispěli k úspěšné činnosti svých domovských pracovišť. Poprvé jimi zaměstnance AV ČR odměnil v r. 1997 čestný předseda Akademie prof. Rudolf Zahradník; před třemi lety myšlenku Děkovných listů obnovil prof. Václav Pačes.

  22.6.2010 To nejlepší z vědecké literatury opět v Lužanech

Předávání ocenění původním knižním pracím z oblasti vědecké a odborné literatury publikovaným v tuzemsku za rok 2009 – Ceny Josefa Hlávky – se letos 21. června na zámku v Lužanech rozrostlo o první ročník Ceny Milana Sojky za ekonomii. Nadace Český literární fond a Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových společně udělují tyto ceny od roku 1993, i když poprvé byla Hlávkova cena udělena už za rok 1991.

  17.6.2010 O nové knize Vladimíra Papouška a kol. – Dějiny nové moderny

V dubnu 2010 vyšla v Nakladatelství Academia, v edici Literární řada, kniha Vladimíra Papouška a kol. Dějiny nové moderny. Česká literatura 1905–1923. Publikace je prvním syntetickým výstupem dlouhodobého projektu, v němž se autoři snaží zkoumat a představit odborné veřejnosti i všem zájemcům o literaturu nový metodologický pohled na historii české literatury 20. století. Dalším plánovaným svazkem by měla být kniha zaměřená na následující období let 1924–1934.

  14.6.2010 Otevřený dopis vedení MŠMT

Otevřený dopis prof. Milana Elledera z Ústavu dědičných metabolických poruch 1. LF UK a člena Učené společnosti ČR vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, ve kterém autor navrhuje provést kvalitativní hodnocení doktorského studia.

  14.6.2010 Výběrové řízení

Rada Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., vyhlašuje výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i.

  11.6.2010 Nejprestižnější technologickou cenu udělují Finové – Millennium Technology Prize 2010 získal prof. Michael Grätzel

Jedenkrát za dva roky vyhodnocuje mezinárodní komise vědecké práce, které zásadní způsobem přispívají ke zlepšení kvality života našich současníků i budoucích generací. Věrni svému postavení nejštědřejších donátorů vědy, výzkumu a inovací Finové dotují cenu Millennium Technology Prize za nejlepší práce v oblasti technologických inovací z celého světa celkovou sumou 800 000 eur. Udílení cen se konalo v Helsinkách v rámci tzv. Millennium Technology Week (7.–10. června 2010) v gesci Finské technologické akademie (TAF).

  11.6.2010 Mikrosvět kolem nás aneb Nešlapte na broučky

Zveme Vás na další výstavu fotografií doc. Františka Weydy. Mikrosvět tentokrát zavítal do Plzně, kde bude ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje ke zhlédnutí do 30. července 2010.

  8.6.2010 Na podpis Gao Xingjiana čekaly desítky lidí

Česká metropole hostí na dvacátém pražském Festivalu spisovatelů významné literární osobnosti v čele s Gao Xingjianem, který 7. května v prosluněném odpoledni v kavárně knihkupectví Academia na Václavském náměstí představil českým i zahraničním čtenářům román Hora duše. V roce 2000 získal Nobelovu cenu „za své univerzálně platné dílo, hluboký vhled a bohatství jazyka, otevírající nové cesty čínskému románu a dramatu”.

  4.6.2010 Mezinárodní rok biodiverzity oslaví výstava Wild Wonders of Europe

Unikátní expozici Wild Wonders of Europe, která je součástí oslav Mezinárodního roku biodiverzity 2010 a nad níž převzali záštitu premiér Jan Fischer a ministryně životního prostředí Rut Bízková, můžete navštívit ve dnech 22. 6.–22. 8. 2010 na Alšově nábřeží v Praze. Projekt Wild Wonders of Europe je mezinárodní putovní výstavou velkoformátových fotografií, která poukazuje na křehkost a nenahraditelnost naší planety. Jsou zde impozantním způsobem zachyceny přírodní scenérie a jedinečnost fauny a flory Evropy.

  4.6.2010 V roce 2011 se Praha stane světovým centrem zpracování signálů

Příští rok ve dnech od 22.–27. května bude Praha poprvé hostit 36. ročník vědecké konference International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing (ICASSP 2011), na níž se setkává cca 2000 významných odborníků z akademické i komerční sféry. Jejím organizátorem je Společnost pro zpracování signálu, IEEE Signal Processing Society.

  3.6.2010 Akademie věd ČR udělila mladým vědcům Prémii Otto Wichterleho

V reprezentativních prostorách Lannovy vily ocenil předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš 22 vynikajících mladých vědců Prémií Otto Wichterleho. Hlavním smyslem Prémie je podpořit mladé a talentované badatele, jejichž vědecká činnost je příslibem nejen pro českou vědeckou obec.

  3.6.2010 Na vlnách vzpomínek...

V literární kavárně knihkupectví Academia na pražském Václavském náměstí se 2. května 2010 vydala na cestu ke čtenářům kniha paleografa, kodikologa a historika latinského středověku Pavla Spunara Vlny vzpomínek, která na jaře tohoto roku rozšířila úspěšnou edici Paměť. Slavnostního křtu se zúčastnili např. spisovatel Ludvík Vaculík, historik Antonín Kostlán či komeniolog a člen Akademické rady AV ČR Jiří Beneš.

  2.6.2010 Nový obor na Jihočeské univerzitě: Anglický jazyk a literatura

Filozofická fakulta Jihočeské univerzity otevírá pro studenty od příštího akademického roku 2010–2011 nový bakalářský studijní obor Anglický jazyk a literatura. Obor bude možné studovat v prezenční formě studia v kombinaci s jedním z šesti dalších oborů, jimiž jsou historie, bohemistika, německý jazyk a literatura, francouzský jazyk a literatura, španělský jazyk a literatura, italský jazyk a literatura. Absolventi bakalářského studia získají kvalifikaci pro působení odborných anglistů nebo budou moci pokračovat studiem odborné anglistiky či studiem učitelství anglického jazyka pro střední školy v rámci plánovaných navazujících magisterských oborů.

  27.5.2010 SVU ocenila moudrost a krásu

Letos 25. května již podeváté pozvala Pražská pobočka Společnosti pro vědy a umění hosty do překrásného Rytířského sálu Valdštejnského paláce k udílení svých cen. Slavnost k poctě významných reprezentantů uměleckých i vědních oborů již tradičně uvedla předsedkyně Pražské pobočky prof. Alena Morávková. Klavírního doprovodu se i tohoto roku zhostil vynikající posel české hudby doma i v zahraničí, člen předsednictva SVU, Radoslav Kvapil a výtvarnou podobu ceně vdechl Oldřich Kulhánek, oba nositelé tohoto ocenění z roku 2003.

 

archiv aktualit

10.9.2009

OHLASY

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů