abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Obálka

Nové knihy

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Chlupatý sluha pana faráře
Další z humoristických románů oblíbeného finského spisovatele vypráví o svérázném luteránském pastorovi, který od svých farníků dostane k padesátinám osiřelé medvídě. S medvědem získá život úplně jiný směr. Nejprve se pan farář a jeho učenlivý chlupatý přítel octnou v brlohu, pak na lodi, která málem ztroskotá, v klášteře, v hotelu na Maltě, na lodi, která ztroskotá doopravdy, poznávají pozoruhodné lidi a prožívají neuvěřitelné příhody. Chlupatý sluha pana faráře je čtivá, veselá a optimistická kniha.
Paasilinna, Arto, Hejkal, Havlíčkův Brod 2005. Vydání 1.

Lidské tělo obrazový atlas latinsko-česko-anglický
Publikace čtenářům poskytuje autentické obrazové informace cenné pro pracovníky či studenty medicínských oborů. Může se ale také stát vhodnou učební pomůckou již pro žáky na základních a středních školách. Pro své trojjazyčné názvosloví může Lidské tělo posloužit i jako příručka pro studenty jazykových škol a jako pomocník pro překladatele v oboru lékařské literatury. Barevné fotografie v tomto atlase se vyznačují vysokou mírou srozumitelnosti.
Marieb, E. N., Mallat, J., Hutchings R. T., ComputerPress, a. s., Praha 2005. Vydání 1.

Jak žil Žižkov před sto lety
V čem se náš život liší od života, jakým žili naši předci před sto lety? Kolik tehdy lidé vydělávali a co stály jejich životní potřeby? Jaké byly tehdejší zábavy, jaké senzace lidi vzrušovaly a co je naopak trápilo? Za kolik bylo možné koupit některý z dodnes stojících činžovních domů a jaké z nich měli tehdejší domácí příjmy? Odpověď na tyto a řadu dalších otázek najdou čtenáři v knize na pomezí literatury odborné, populárně naučné i humoristické. Autor vytvořil pestrý obraz každodenního života Žižkova, dnes součásti Prahy 3, tehdy ovšem ještě samostatného města, v prvním desetiletí 20. století.
Šesták, Zdeněk, Academia, Praha 2005. Vydání 1.

Nelegendy o malých inkvizitorech
"Podpaměti" českého básníka a překladatele líčí šedesátá až osmdesátá léta minulého století z pohledu člověka, který je – vinou politické situace, ale i kvůli rodinným poměrům – prožíval na malém městě, ve zdánlivém závětří, ale také v izolaci, vydán na milost a nemilost nejrůznějším "malým inkvizitorům".
Mlejnek, Josef, Hejkal, Havlíčkův Brod 2005. Vydání 1.

Encyklopedie českého a slovenského letectví
Tato unikátní kniha zavede čtenáře do oblasti aviatiky odehrávající se na území Čech, Moravy a Slovenska. I když jsou počátky československého letectví spojovány s říjnem 1918, již dávno před tímto datem se řada Čechů a Slováků snažila ovládnout vzdušný prostor. Ačkoliv publikace neobsahuje všechny typy letadel, se kterými kdy létali čeští a slovenští piloti nebo byly vyrobeny československým leteckým průmyslem, dává ucelený přehled o rozmanitosti české a slovenské aviatiky do roku 1918 a československé aviatiky do roku 1993. Tato mimořádná publikace je vynikajícím dárkem pro zájemce o českou a slovenskou aviatiku!
Šorel, Václav, ComputerPress, a. s., Praha 2005. Vydání 1.

Hledání štěstí u cizáků
Vzpomínková kniha Jana Drábka je plná veselých dobrodružství, rozjímání o smyslu života a v neposlední řadě i o nalezení velké lásky. Čtenář s ní překročí tři kontinenty, než zakotví v západní Kanadě – podle autora v zemi zaslíbené. Janu Drábkovi je 25 let, když se v šedesátých letech vrací z Ameriky na svůj rodný kontinent, rozdělený studenou válkou. Nejdříve jako zástupce krajanské uprchlické organizace ve Vídni, později jako pracovník Rádia Svobodná Evropa v Mnichově a jako student v Indii.
Drábek, Jan, Mladá fronta, Praha 2005. Vydání 1.

25.6.2008

OHLASY

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů