SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

Videoprezentace

videovizitka-nahled.jpg

Připravované akce

Veda na vasi strane

Důležité odkazy

pozornost-banner.jpg

Představujeme zajímavá výzkumná témata české vědy

NEBOJTE SE VĚDY – je cyklus popularizačních přednášek pro středoškolské studenty, který pořádá Středisko společných činností AV ČR ve spolupráci s ústavy Akademie věd ČR.

Přednášky jsou zaměřeny na výzkumná témata české vědy zejména z oblasti biologie, chemie, biochemie a lékařství, fyziky či informatiky. Přijďte si poslechnout zajímavé přednášky a využijte jedinečnou možnost diskutovat s předními českými vědci o tématech, která vás zajímají.

 

Podzimní blok přednášek jsme tentokrát tématicky rozdělili a každý měsíc se budeme věnovat jinému přírodovědnému tématu. Měsíc listopad patří největšímu vědeckému festivalu v České republice 10. ročníku Týdne vědy a techniky. 

09/2010 Září s fyzikou 


Přednáška na téma: Budoucnost mikroelektroniky je ve hvězdách: spintronika jako jedna z možných cest
prof. Tomáš Jungwirth, Ph.D., Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

Profesor Jungwirth představil téma své přednášky takto: „V přednášce se pokusím přiblížit spintroniku, což je obor fyziky a mikroelektroniky, kterým se s kolegy z Fyzikálního ústavu AV ČR a univerzit v Praze, Cambridge, Nottinghamu a Texasu zabýváme. Vysvětlím proč se známé postupy vývoje mikroelektronických součástek v podstatě vyčerpaly a že co bude dál je zatím, jak název napovídá, ve hvězdách. Ve hvězdách, nebo-li v kvantové relativistické fyzice by ale mohla být i odpověď, o čemž zatím nemohu posluchače  přesvědčit. Pokusím se ale nastínit, kde se astrofyzika bere v polovodičích, které si můžeme položit na dlaň, a k čemu by v nich mohla být dobrá.“
Úterý 14. září 2010  


10/2010 Říjen s biologií 

Přednáška na téma: Buněčný cyklus a jeho regulace
Mgr. Petr Šolc, Ph.D., Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i.
Čtvrtek 14. října 2010

 
12/2012 Prosinec s chemií

Téma: Syntéza odsiřovacích katalyzátorů
Mgr. Luděk Kaluža, Ph.D.
Ústav chemických procesů AV ČR, v.v.i., Oddělení katalýzy a reakčního inženýrství
Úterý 14. prosince 2010  

 
Přednášky se konají na Akademii věd ČR, Národní 3, 110 00 Praha 1, v místnostech 205 a 206. Vždy v úterý nebo ve čtvrtek od 14 do 16 h.  

Podívejte se na videoupoutávku o Nebojte se vědy a reportáž z přednášky RNDr. Jiřího Grygara, CSc.


Vstup je volný do vyčerpání kapacity sálu. Doporučujeme si místo předem rezervovat.  Kontaktní informace Mgr. Michaela Žaludová tel.: 221 146 386, e-mail: zaludova@ssc.cas.cz.

Aktuální informace o přednáškách neleznete na této webové stránce, v sekci Přednášky pro studenty. Leták s podzimním programem naleznete zde .
 

4.8.2010

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast